به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در 5 مرداد 1367 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عملیات مرصاد را با هدف سرکوب نیروهای مهاجم گروهک منافقین که با حمایت رژیم بعث عراق از ناحیه غرب وارد کشور شده بودند، به اجرا درآورد. در این راستا تاکنون کتابهای متعددی به نگارش درآمده و با وجود تعداد کم آنها به معرفی چند عنوان در رابطه با این موضوع میپردازیم.
«آوای مرصاد»
کتاب «آوای مرصاد»، نوشته شهریار خانمحمدی، شرح حال مردم اسلامآباد غرب در زمان ورود منافقان به این شهر و خاطراتش از عملیات مرصاد است. نویسنده در آوای مرصاد به روایتی میپردازد که از دوران نوجوانی خود شاهد برخی اتقاقات بوده و در آن شب حمله و جنگهای خیابانی غافلگیر شده است و در پایان به نیکوکاری و همدلی هموطنانمان اشاره میکند که در زمان کوتاهی آوارگی، با نقشهای پررنگ مهربانیهایشان به او امیدها بخشیدهاند و صفای اهالی روستا او را از قفس غم نجات داده است.
«از پاوه تا مرصاد» (مروری بر هشت سال جنگ در استان کرمانشاه)
کتاب «از پاوه تا مرصاد» به قلم سیامک تیمورپور نوشته شده است. نویسنده در این کتاب مروری بر هشت سال جنگ در استان کرمانشاه دارد. کتاب حاضر، به مسایل مهم جنگ در استان کرمانشاه بهعنوان یکی از کانونهای اصلی دفاع مقدس میپردازد و با اشاره به رشادتها و حماسههای مردم شجاع آن دیار در عملیاتهای مختلف - از پاوه تا مرصاد - ضرورت توجه بیشتر به بازسازی خرابیهای ناشی از جنگ و رفع محرومیتها در این استان را گوشزد میکند، زیرا استان کرمانشاه به دلیل وسعت جمعیت و همجواری با عراق متحمل بیشترین خسارات شده است. در این اثر، تاریخچه و موقعیت استان کرمانشاه، اختلافات مرزی ایران و عثمانی در کرمانشاه، تاریخچه اختلافات ایران و عراق در کرمانشاه، عملیاتهای انجام شده در استان کرمانشاه در هشت سال دفاع مقدس و ... مورد بررسی و توجه قرار گرفته است.
«عملیات مرصاد و سرنوشت منافقین»
کتاب «عملیات مرصاد و سرنوشت منافقین» نوشته محمدعلی صدرشیرازی است. این اثر در دو بخش کلی تنظیم شده و شامل5 فصل است که به صورت مشروح و کامل به بررسی ساختار و نحوه شکلگیری سازمان مجاهدین خلق و عملیات مرصاد پرداخته است.
پژوهش حاضر با هدف ارائه تصویر واقعی از آغاز تا امروز منافقین و بررسی سرنوشت تلخ آنها در عملیات مرصاد تدوین شده است. نگارنده در بخش نخست پس از بازکاوی زمینههای شکلگیری، تأسیس سازمان، چرخش به سمت مارکسیسم و ضربات رژیم بر پیکر سازمان مجاهدین، سیر حوادث سازمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا سال 1390 شمسی را مورد مطالعه قرارداده است. بخش دوم کتاب به کالبدشکافی عملیات مرصاد و بررسی زمینهها و حوادث منتهی به این عملیات اختصاص یافته است. این پژوهش یکی از موضوعات طرح تدوین تاریخ انقلاب اسلامی است که از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی تهیه شده است.
«قطرهای از دریا: خاطراتی از عملیات مرصاد»
کتاب «قطرهای از دریا: خاطراتی از عملیات مرصاد» توسط علیمحمد زند به نگارش درآمده است. این کتاب با موضوع جنگ ایران و عراق، دربردارنده خاطرات نویسنده درباره جنگ و عملیات مرصاد است. این عملیات، آخرین عملیات رزمی جمهوری اسلامی ایران در هشت سال دفاع مقدس بود. با این تفاوت که نیروهای فراری و اغفال شده مخالف جمهوری اسلامی، در قالب نیروهای شبه نظامی، موسوم به ارتش آزادی بخش ملی، تحت رهبری مجاهدین خلق(منافقین) به مرزهای ایران حمله کرده بودند. عملیات مرصاد در روز پنجشنبه، ششم مرداد ماه 1367، به منظور مقابله با منافقین، در منطقه اسلامآباد غرب و کرند، در غرب استان کرمانشاه آغاز و منجر به هلاکت منافقین شد.
نویسنده که خود یکی از رزمندگان شرکتکننده در عملیات مرصاد است، علاوه بر بیان خاطرات خود از نحوه اعزام، چگونگی عملیات را شرح داده و در این میان، برخی از شهیدان این عملیات را معرفی کرده است. این اثر، با هدف ترویج فرهنگ ایثار و مقاومت و به تصویر کشیدن قسمتی از حوادث و رخدادهای هشت سال دفاع مقدس تدوین و نگاشته شده است.
«ماموریت غیرممکن روایت مرصاد»
کتاب «ماموریت غیرممکن روایت مرصاد» به قلم جعفر شیرعلینیا و محمدجواد اکبرپور به نگارش درآمده و انتشارات فاتحان آن را چاپ کرده است. این کتاب، از مجموعه «کتاب روای» با موضوع جنگ ایران و عراق (1359ـ1367) است. در بخشهایی با عنوانهای «روزهای دور»، «روزهای جنگ»، «سرزمین بیغروب» و «نبردهای برگزیده»، اطلاعات سیاسی، نظامی، تاریخی و جغرافیایی نبردهای ایران و عراق و خاطرات نبردها روایت میشود.
کتاب حاضر، دومین مجموعه از کتاب راوی است که در شش جلد، جنگ در جبهه میانی، استانهای کرمانشاه و ایلام را روایت میکند. در این کتاب، عملیات مرصاد به تصویر کشیده شده و نحوه عملکرد و اهداف منافقین بیان میشود. کتاب، با هدف ترویج فرهنگ جبهه و شهادت و روایت ساده جنگ و تاریخ ملت ایران و به تصویر کشیدن ایثارگریها و حماسهآفرینیهای شهیدان و رزمندگان اسلام تهیه شده است.
«مرصاد: پایانی بر دو ادعا»
کتاب «مرصاد: پایانی بر دو ادعا» را عباس سلیمینمین نوشته است، در جنگ تحمیلی مقاومت هشتساله ملت ایران در برابر اشغال نظامی بخشهای وسیعی از کشور موجب شد تا به تدریج ارتش صدام از خاک ایران به بیرون رانده شود و حتی مناطق مهمی نیز از عراق به تصرف ایرانیان درآید. پس از این مسئله و تامین نشدن اهداف دولتهای غربی در این منطقه، آمریکاییها بر آن شدند تا به رشد جنبشهای مقاومت داخلی در ایران، از جمله سازمان مجاهدین خلق توجه بیشتری داشته باشند. در کتاب حاضر، به اختصار به سیر تحولات فکری سازمان مجاهدین خلق پرداخته شده و نگارنده دو عامل را که باعث شکست این سازمان شد، بررسی کرده است: یکی سوء استفاده نظریهپردازان نظامهای سرمایهداری و مارکسیستی از مؤسسین این سازمان؛ و دیگری وحدت عملی رهبران سازمان مجاهدین و در رأس آن مسعود رجوی با گروههای مارکسیستی بود.