نسل سالم و محیط مطلوب؛ از اصلی‌ترین شاخصه‌های تربیت قرآنی

امین فتحی، مدیر گروه معارف اسلامی دانشگاه محقق اردبیلی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از اردبیل، در مورد بهترین نوع تربیت فرزندان، گفت: تربیت‌ جامع و فراگیری ‌که تمامی ابعاد رشدی و تعالی مادی و معنوی فرزندان را با لحاظ کردن شرایط زمان و مکان، در‌نظر بگیرد، بهترین نوع تربیت است.

وی بیان کرد: در قرآن کریم بعد از لفظ جلاله «الله»، بیشترین صفتی که برای خدا مطرح شده «رب» است و یکی از معانی «رب»، مربی است، بنابراین خداوند اولین مربی انسان بوده و تربیت اولیا الهی هم در طول ربوبیّت و تربیت خدا است. احادیث و روایات پیامبر اسلام‌(ص) و اهل‌ بیت معصوم‌اش، به نوعی تبیین و تفسیر قرآن است. چون آنان، تبیین‌گران معصومانه کلام خدا هستند لذا از دیدگاه ائمه اطهار(ع)، قرآن مجید، در منظومه تربیتی فرزندان، جایگاهی رفیع داشته و از یک نظر قرآن حکیم، کتاب تربیت جامعه است. به شرطی که بخواهیم وارد لحظات زندگی‌مان شود.

فتحی در ادامه تربیت از منظر قرآنی را مطرح کرد و افزود: از نظر قرآن تربیت، جوانه زدن هویت الهی انسان و شکوفایی استعدادها و انسانیت آدمی و انتقال رشد است، نه تعلیم دانسته‌ها.

مدیر گروه معارف اسلامی دانشگاه محقق اردبیلی همچنین اصلی‌ترین مؤلّفه‌ها و شاخصه‌های تربیت قرآنی را نسل سالم، جامعه و محیط مطلوب، خانواده پاک، غذای حلال و پاکیزه، نگاه عالمانه و روشن، رفتار بی‌آلایش، تکریم و محبت، و توکل و نیایش دانست.

وی روش اشاعه و نهادهای مسئول در حوزه اصلی‌ترین مؤلّفه‌ها و شاخصه‌های تربیت قرآنی را بر اساس نظام جامع تربیتی و طی فرآیند برنامه و طرح‌های کوتاه‌مدت و بلند‌مدت امکان‌پذیر دانست.

فتحی تأکید کرد: مهم این است که مسائل تربیتی به دغدغه و مسئله مردم و مطالبه عمومی تبدیل شده و هر کس و هر خانواده‌ای از خویشتن آغاز کند و در این راستا همه موضوعات، برنامه‌ها و مقررات جامعه در مسائل تربیتی تأثیرگذار بوده و همه نهادها مسئولیت دارند و این مهندسی کلان فرهنگی جامعه است که وظایف و سهم هر یک از نهادهای اجتماعی را مشخص می‌‌کند. اما نقش مربی، خانواده، مدرسه، رسانه و مسجد، خیلی پر‌رنگ است.