آیت‌الله موسوی‌ بجنوردی:
نظام بانکی ایران ربوی نیست/ ضرورت تعریف نرخ سود متناسب با تورم

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، آیت‌الله سیدمحمد موسوی بجنوردی، امروز 10 شهریورماه، در همایش بانکداری اسلامی که در مرکز همایش‌های صدا و سیما در حال برگزاری است اظهار کرد: ربا در اسلام بر دو نوع، شامل ربای معاملی و دیگری ربای قرضی است و آن چیزی که در بانکداری ما نیاز به توجه و بررسی دارد، ربای قرضی است.

آیت‌الله موسوی بجنوردی اظهار کرد: مبنای حرمت ربای قرضی روایتی از رسول گرامی اسلام(ص) است که شیعه و سنی آن را نقل کرده‌اند و ایشان می‌فرمایند اگر شخصی به دیگری قرض بدهد و برای او شرط کند که در وقت سررسید باید سودی را دریافت کند ربای قرضی محسوب می‌شود.

عضو اسبق شورای عالی قضایی  تأکید کرد: اصل اساسی که در اقتصاد اسلامی وجود دارد، این است که قدرت خرید پول ملی متناسب با افزایش نرخ تورم کاهش پیدا کند؛ اسکناس مانند طلا و نقره نیست که ارزش ذاتی داشته باشد و تنها نشانه قدرت خرید است. ما در سال‌های مختلف شاهد نرخ تورم تا 45 درصد هم بوده‌ایم اما اگر در این سال‌ها وامی را برای مدتی پرداخت نکردیم متناسب با این تغییرات از ما جریمه تأخیر دریافت شده است؟

موسوی بجنوردی ادامه داد: هنگامی‌که بانک به مردم تسهیلاتی را ارائه می‌دهد باید در سررسید بازگردانده شود. بنده معتقدم امروزه ما در نظام بانکی خود ربا نداریم؛ چراکه ربا به این صورت است که قرض‌دهنده هنگام دادن قرض به قرض‌گیرنده شرط می‌کند اضافه بر قدرت خرید پول اولیه را از او دریافت کند، درحالی‌که در واقعیت در سررسید اگر نرخ تورم 30 درصد باشد باید به میزان نرخ تورم بازپرداخت شود و مطابق فرموده رسول گرامی اسلام، در اینجا بانک  سود و منفعتی نکرده است و همان قدرت خرید را دریافت کرده است.

وی تصریح کرد: تنها اگر بانک بیش از نرخ تورم سود بگیرد آنجا ربا مطرح می‌شود و اگر تورم پایین آمد بانک‌ها باید به تناسب تورم سود کمتری دریافت کنند.

آیت‌الله موسوی بجنوردی تاکید کرد: بنده معتقدم با این نرخ تورم بانک‌ها ربا نمی‌گیرند؛ چراکه نرخ تورم الان بین 23 یا 24 درصد است و بانک‌ها براساس گفته رئیس کل بانک مرکزی 22 درصد از وام‌های قرضی سود می‌گیرند پس این ربا نیست.

وی تاکید کرد: اگر بانک‌ها وام بدهند و با نرخ تورم فعلی 23 درصد سود بگیرند در واقع اصل سودشان را دریافت کرده‌اند و اگر کمتر از میزان تورم سود دریافت کنند به بیت‌المال خسارت وارد شده است.

آیت‌الله موسوی بجنوردی در پایان یادآور شد: ریاست آقای سیف بر بانک مرکزی فرصتی مناسب محسوب می‌شود؛ چرا که وی مدتی در بحرین بود و نظام بانکداری بحرین را متحول کرد و خود بحرینی‌ها از خدمات ایشان بسیار تعریف می‌کنند.