صبریه فیزا، بانوی فعال قرآن آلبانی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب گفت: در ابتدا لازم است بگویم که آلبانی بیش از 50 سال تحت سیطره رژیم کمونیسم و فشار آن بوده که در این مدت، دینزدایی برای همه ادیان چه مسیحی و چه مسلمان در اوج خود انجام میشده است. به طوری که هیچ اثری از دین و دینداری در این کشور باقی نماند. حدود 20 سال پیش با سرنگونی این رژیم، مردم آلبانی به دین خود بازگشتند.
صبریه گفت: علیرغم این که کشور کوچک آلبانی هم مرز دو کشور بزرگ مسیحی یعنی یونان و ایتالیا است، اما بیشتر جمیعت آن مسلمانان هستند. 75 درصد مردم آلبانی مسلمانان هستند که به مذاهب مختلف: حنفی، حنبلی، مالکی، شافعی، جعفری، وهابی و طریقتهای علوی مانند بکتاشی، رفاعی و قادری و تقسیم میشوند که البته شیعیان جعفری در اقلیت هستند.
وی در ادامه افزود: اگرچه بیشتر مسلمانان آلبانی اطلاعات بسیار محدودی از اسلام دارند و پایبندی زیادی به اوامر و احکام اسلام ندارند، اما برای قرآن احترام فوقالعادهای قائل هستند. و به طور کلی آشنایی عموم مردم با اسلام و قرآن بسیار کم است. بیشتر کسانی که میخواهند از قرآن استفاده کنند، فقط ترجمه آن را میخوانند. اما معمولا مسلمانان قرآن را در خانهها و ماشینها با احترام نگه میدارند. اینجا همانند خیلی از کشورها مردم فقط در ماه مبارک رمضان به یاد قرآن خواندن میافتند. البته داریم افرادی هم که در مدارس اسلامی و یا مؤسسات و مراکز قرآنی دورههای مختلف قرآنی را دیدهاند و با قرآن کریم مأنوس هستند.
مؤسسه قرآن وابسته به جامعة المصطفی(ص)، مرکزی در خدمت قرآن
این فعال قرآنی با اشاره به مراکز اسلامی در آلبانی اظهار کرد: در آلبانی مراکز مختلف اسلامی وجود دارد که فعالیتهای اجتماعی و اسلامی دارند. اما مهمترین و تنها مرکزی که برای قرآن تشکیل شده است، مؤسسه قرآن آلبانی است که از سوی جامعة المصطفی(ص) العالمیه جمهوری اسلامی ایران تأسیس شده است و فعالیتهای خوبی دارد.
صبریه در تشریح فعالیتهای این مؤسسه قرآن گفت: فعالیتهای دینی و فرهنگی ایران در آلبانی به قبل از سال 1998 میلادی برمیگردد، اما «مؤسسه قرآن کریم آلبانی» در سال 2000 میلادی در تیرانا به صورت رسمی با شعار «موسسه قرآن در خدمت قرآن» تأسیس شد و بنده از نخستین قرآنآموزان این مرکز بودم و از سال 2001 میلادی هم به عنوان همکار در آن شروع به کار کردم.
برنامههای مؤسسه
وی در ادامه افزود: درهای این مؤسسه همیشه برای همه محبان و عاشقان قرآن باز بوده و هست. مؤسسه قرآن آلبانی خوشبختانه مدیران و اساتید خوبی داشته است که توانستند به خوبی به گسترش قرآن در آلبانی خدمت کنند و برای موفقیت این مؤسسه و برای این که قرائت، ترجمه و تفسیر کلام خدا را به همه مردم آلبانی برسانند زحمت کشیدند.
در حال حاضر مؤسسه قرآن آلبانی را «شیخ عباس» (وولنت مریا)، روحانی شیعه و از پژوهشگران قرآنی آلبانیایی با اشراف و حمایت «احد الله قلی زاده»، نماینده جامعة المصطفی(ص) در آلبانی مدیریت میکند.
صبریه درخصوص برنامههای این مرکز گفت: برگزاری مراسمهای قرآنی، سمینارها و مسابقات قرآنی که مهمترین آنها مراحل مقدماتی و سراسری المپیاد بینالمللی قرآن و حدیث جامعهالمصطفی(ص) در سطح کل استانهای آلبانی برخی از فعالیتهای این مؤسسه است.
برنامههای پژوهشی /تأسیس کتابخانه تخصصی قرآن کریم
این بانوی فعال قرآنی در ادامه معرفی برنامههای این مؤسسه یادآور شد: این مرکز در مورد چاپ و انتشار کتابهای آموزشی، علمی، قرآنی، چاپ فصلنامه علمی قرآنی با نام «نور قرآن» فعالیت میکند.
وی با اشاره کتب اسلامی موجود در آلبانی گفت: کتب اسلامی بیشتر توسط کمیته مسلمانان و مراکز اسلامی و مساجد آلبانی منتشر میشود. الحمدلله مؤسسه قرآن از ابتدا تا امروز کتابهای مهم و زیادی را منتشرکرده و در دسترس مردم مسلمان آلبانی قرار داده است. در این راه مؤسسه با شرکت در نمایشگاههای کتاب و هم از طریق توزیع پست و مساجد و تکایای علویون مجلات و کتابهای قرآنی و دینی خود را به علاقهمندان میرساند. همچنین چند سال است که کتابخانه تخصصی قرآن کریم در مؤسسه برای استفاده علاقهمندان تشکیل شده است.
برنامههای آموزشی
وی در ادامه افزود: مؤسسه قرآن کریم دورههای آموزشی قرآنی را نیز در شهرها و روستاهای کشور برگزار میکند.
صبریه از دیگر فعالیتهای این مؤسسه را این گونه عنوان کرد: برای تبلیغ قرآن هر روز جمعه در رادیو ملی «ناسیونال» قبل از نماز جمعه برنامه «شهد جمعه» به مدت 90 دقیقه پخش میشود و در ماه مبارک رمضان هر روز 120 دقیقه قبل از افطار برنامه «نسیم رحمت» پخش میشود که این دو برنامه از سال 2003 راهاندازی شد و هنوز هم با استقبال مردم آلبانی ادامه دارد و ما امسال وارد سال یازدهم آن شدیم.
وی در خصوص میزان استقبال از مؤسسه قرآن آلبانی اظهار کرد: به طور کلی استقبال خوب است. اما اگر ما بتوانیم برنامهها را افزایش دهیم حتما استقبال مردم بیشتر خواهد شد.
ترجمه قران به آلبانی؛ از برنامههای دردست اجرای مؤسسه
صبریه درباره روند ترجمههای قرآن در آلبانی گفت: قرآن کریم تاکنون چند بار به زبان آلبانی از مترجمان مختلف به صورت فردی و گروهی انجام شده است، اما نظرات خاص بعضی از مترجمان هم به آن اضافه شده است. البته مؤسسه قرآن قرار است ترجمهای جدید را با استفاده از ترجمههای صحیح و بسیار قوی موجود در جهان به مردم مسلمان آلبانی ارائه دهد.
این بانوی فعال قرآنی در پایان گفت: در این کشور نیز مسلمانان مانند سایر مناطق دنیا مشکلاتی مختلف دارند که از مهمترین آنها گسترش آموزشهای دینی و اسلامی اصیل و آشنا کردن مردم مسلمان با فرهنگ صحیح دینی و قرآنی برای جلوگیری از انحرافات در دین است.
ما خدای بزرگ را شکر میکنیم که در همین حد هم توانستهایم فعالیتهای اسلامی و قرآنی داشته باشیم اما از کشورهای اسلامی و از همه مهمتر از کشور بزرگ ایران اسلامی می خواهیم که مثل همیشه و بیشتر از قبل با برنامههای خوب اسلامی در کنار مسلمانان آلبانی باشد.