بررسی «واقعیت ارتداد از منظر قرآن» در کتاب نویسنده عراقی

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در بیروت، مرکز فرهنگی ـ عربی در بیروت کتاب «لا إکراه فی الدین: إشکالیة‌ الردة والمرتدین من صدر الإسلام الى الیوم: اجباری در دین نیست؛ مسئله ارتداد در دین از صدر اسلام تاکنون» را منتشر کرده است.
این کتاب 237 صفحه دارد و اثر «طه جابر العلوانی»، پژوهشگر و نویسنده عراقی است.
نویسنده در این کتاب تلاش کرده است که به موضوع تغییر عقیده افراد به صورت فردی بپردازد و تأثیر این تغییر در رفتار و اندیشه‌ها و تصورات انسان را به عنوان یک فرد به صورت مفهومی و تاریخی مورد مطالعه قرار دهد.
کتاب در هفت فصل تنظیم شده است و فصل اول به عنوان مقدمه به بررسی فتواهای مراجع مختلف درباره ارتداد، سوءاستفاده سیاسی از حکم قتل مرتد و نیز به مطالعه مفهوم ارتداد و حدود شرعی آن از نگاه قرآن و فقه می‌پردازد.
فصل دوم به عواملی اشاره می‌کند که باعث شده حکم شرعی ارتداد صادر شود که از این عوامل، مسئله ایجاد راه‌حل برای حل برخی مشکلات عقیدتی و تفسیر‌های مختلف از دین و موضوع مطلق‌بودن یا نسبی‌بودن مفاهیم دینی آمده است.
فصل سوم به مسئله خطرناک‌بودن تداخل مفاهیم معرفتی پیش از ایجاد یک ساختار کلی در ارائه مفاهیم اختصاص یافته و تاریخچه‌ای از اندیشه‌های مختلف یهودیت در شبه جزیره عربستان پیش از اسلام ارائه داده است.
فصل چهارم واقعیت ارتداد را از منظر قرآن کریم مورد مطالعه قرار می‌دهد و به آزادی اندیشه و عقیده و شأن نزول آیه «لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ: در دین هیچ اجباری نیست» بقره/256 اشاره می‌کند.
نویسنده در فصل پنجم  نگاهی به سنت پیامبر(ص) در کشتن مرتد می‌اندازد و داستان‌هایی را در خصوص ارتداد در دوران پیامبر(ص) و نوع برخورد آن حضرت با این موضوع ارائه می‌کند.
فصل ششم به دیدگاه‌های فقهی اهل تسنن و نیز شیعه درباره ارتداد اختصاص دارد و در فصل هفتم به نمونه‌هایی از علمایی که متهم به ارتداد شدند، اشاره شده است.