به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از yerevan.icro.ir، مراسم نکوداشت دویست و پنجاهمین سالگرد احداث مسجد جامع کبود ایروان، با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور ایران و هویک آبراهامیان، نخستوزیر جمهوری ارمنستان روز پنجشنبه، 23 مهرماه، در این مسجد برگزار شد.
سیدکاظم سجادی، نماینده تامالاختیار و سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان در ابتدای این مراسم ضمن قدردانی از تشریففرمایی میهمانان مراسم بهویژه مقامات دولتی و مسئولان کشوری، از حضور معاون اول رئیسجمهور کشورمان در آغازین روزهای مأموریت خود در این کشور ابراز خرسندی کرد و احداث و بازسازی چندباره مسجد کبود ایروان را نشانه تعامل و دوستی دیرینه دو ملت و دو کشور ایران و ارمنستان دانست.
در ادامه این مراسم اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور طی سخنانی، گفت: قدمت این مسجد بیانگر همزیستی مسالمتآمیز ارامنه و مسلمانان در طول تاریخ و از مهمترین نمادها و مظاهر دوستی و استحکام روابط فرهنگی رو به گسترش بین مردم ارمنستان و ایران است.
معاون اول رئیسجمهور، مسجد جامع کبود ایروان را تنها یادگار معماری باقیمانده قرن 18 میلادی از ایران در ارمنستان دانست و اظهار کرد: این مسجد توسط حسینعلی خان ایروانی، والی ایروان در سال 1179 هجری قمری (65-1764 میلادی) یعنی بیش از 250 سال قبل بنا شده و بزرگترین مسجد این شهر محسوب میشده است. نمونه این مسجد را میتوانید با همین نام در تبریز مشاهده کنید و لذا یکی از علل نامگذاری این مسجد، شباهت بنای آن با مسجد کبود تبریز است.
وی ضمن ابراز خوشحالی از اینکه پس از اعلام استقلال جمهوری ارمنستان در سال 1991، با امضای قرارداد مرمت و بازسازی مسجد کبود بین ایران و ارمنستان، این مسجد به نحو شایستهای طی سالهای 1994 و 2010 مورد بازسازی و تعمیر کلی قرار گرفت و به شکل کنونی حفظ شده است، بیان کرد: البته بهدلیل قدیمی بودن این بنا و اینکه محل بازدید بسیاری از گردشگرانی است که از ارمنستان دیدن میکنند، لازم است همچنان با مشارکت دو کشور در حفظ و نگهداری آن تلاش کنیم و با همکاری یکدیگر آنرا بهعنوان میراث فرهنگی و معنوی در فهرست سازمان یونسکو ثبت کنیم.
تلاش ایران و ارمنستان برای ثبت مسجد کبود ایروان در یونسکو
هویک آبراهامیان، نخستوزیر ارمنستان نیز در این مراسم مسجد جامع کبود ایروان را یک بنای با عظمت تاریخی و فرهنگی و ضامن دوستی دو ملت و نماد همکاری ایران و ارمنستان دانست و با اشاره به همکاریهای ایران و ارمنستان برای حفاظت از بناهای تاریخی از جمله مسجد کبود ایروان، عنوان کرد: هماکنون ایران و ارمنستان در حال همکاری برای ثبت این مسجد در یونسکو هستند.
نخستوزیر جمهوری ارمنستان از تلاشهای بیشائبه جمهوری اسلامی ایران در جهت حفاظت و مراقبت از میراث فرهنگی و کلیساهای ارامنه در ایران قدردانی کرد و گفت: ایران کشور نمونهای است که حفاظت از میراث تاریخی و فرهنگی همیشه در سرلوحه برنامههای آن قرار دارد.
در پایان مراسم اسقف ناتان، معاون بینالملل کلیسای اچمیادزین نیز طی سخنانی ضمن گرامیداشت سالروز احداث مسجد کبود در ایروان پیام همه ادیان را صلح، دوستی و دعوت به معنویت دانست.
وی با اشاره به آزادی ارامنه در ایران و نیز زندگی رضایتبخش آنان، همکاری دولت و ملت مسلمان ایران در برگزاری مراسم یکصدمین سالگرد کشتار ارامنه را نماد خوبی از تعامل بین ادیان و پیام صلح و دوستی ادیان عنوان کرد.
آقایان چیتچیان وزیر نیرو، آخوندی وزیر راه و شهرسازی، سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، یروان زاخاریان، وزیر انرژی، هاسمیک بوقوسیان، وزیر فرهنگ و اسقف ناتان هوانسیان، معاون جاثلیق اعظم جمهوری ارمنستان نیز در این مراسم حضور داشتند.