خطیب جمعه تهران:
نامه رهبری درباره «برجام» تجلی پیام عاشورا بود/ ضرورت محاکمه عربستان در دادگاه بین‌المللی

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد خاتمی، عضو هئیت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری، امروز، اول آبان‌ماه، در خطبه دوم نماز جمعه این هفته تهران، با گرامیداشت سالگرد شهادت حاج‌آقا مصطفی خمینی(ره) در سال 1356، گفت: با شهادت ایشان جرقه انقلاب زده شد.

وی همچنین یاد و خاطره سردار شهید حسین همدانی را گرامی داشت و گفت: وی عمری را با جهاد گذراند و خداوند با شهادت مزد او را داد.

خاتمی یاد و خاطره مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی را گرامی داشت و از ایشان تحت عنوان فقیه بصیر و مجاهد نام برد.

وی در ادامه به بحث برجام و نامه تاریخی، عمیق و دقیق مقام معظم رهبری پرداخت و گفت این نامه پرونده برجام را بست و انصافا نامه، نامه معمولی نبود، کلمه کلمه آن محاسبه‎شده و موضع ملت ایران است.

خطیب جمعه تهران یادآور شد: این نامه تجلی پیام جاوید عاشورا بود؛ در سراسر آن روح حماسه حسینی و روح انقلابی حاکم است و این پیام را دارد که ایران اسلامی همچنان بر مواضع اصولی خود استوار است و از طرفی نامه مایه نشاط و امید نیروهای انقلاب شد که دغدغه حفظ ارزش‎ها را دارند. در یک کلام  نامه را می‌توان در «هیهات منا الذله» خلاصه کرد.

امام جمعه موقت تهران ادامه داد: در این نامه نفرت از آمریکا موج می‎زند و روشن است که رهبر انقلاب مثل امام راحل(ره) آمریکا را شیطان بزرگ می‎داند.

خاتمی در ادامه اظهار کرد: در این نامه اموری نقض برجام نامیده شده  است؛ اولین امر اینکه هریک از طرف‌ها اگر بگویند ساختار تحریم‌ها باقی است، نقض برجام است و اگر در طول این 8 سال در هر سطح و با هر بهانه‌ای از جمله بهانه نخ‌نما‌شده حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر بخواهند تحریم جدیدی را وضع کنند، در حقیقت نقض برجام است.

عضو جامعه مدرسین تصریح کرد: ایشان در این نامه دستور دادند هیئتی قوی و هوشمند برای رصد کارها و انجام تعهدات تشکیل شود تا راستی‌آزمایی کنند.

وی یادآور شد: این موضع ولایت نشان داد که افراط و تفریط‌‎هایی که در طول این ایام می‌گفتند، نزد ایشان جایگاهی نداشت؛ اینکه  کسانی برجام را موفقت بزرگ و بی‌سابقه و فتح‌الفتوح معرفی کردند نظر ایشان نبود از طرفی اینکه کسانی بگویند تصویب برجام خاتمه یافتن انقلاب بود هم نظر ایشان نبود؛ ایشان با 9 شرط برجام را تأیید کردند و انتظار ما این است که بگو مگوهای قبل از برجام تمام شود؛ چرا که امروز برجام امروز یک قانون است.

خطیب جمعه تهران یادآور شد: از زمان برجام حدود 100 روز می‌گذرد، ایشان 70 بار خطر نفوذ را گوشزد کرده‌اند؛ مشخص می‌شود که خطر جدی است و مسئولان و مردم باید مراقب باشند که از روزنه برجام دشمنانی که 36 سال است انتظار آمدن به ایران را می‌کشند، وارد نشوند به ویژه در این عرصه از کسانی که قلم به دست هستند، انتظار است که جاده صاف کن آمریکا نشوند و چهره آمریکای عهدشکن را بازسازی نکنند که اگر چنین کنند، قطعا عامل آمریکا هستند.

خاتمی با تأکید بر اینکه نباید به قول دشمن خوشبین باشیم، اظهار کرد: سفیر کوبا می‌گوید با اینکه مدتهاست قول داده‌اند تحریم‌ها را لغو کنند هنوز به قولشان عمل نکرده‌اند، لذا خوش‌بینی در این عرصه نپختگی سیاسی است.

خاتمی بخش بعدی سخنان خود را در خطبه دوم نماز جمعه تهران به فاجعه منا اختصاص داد و گفت: این فاجعه زخم عمیقی برای مردم عزیز ما بود و بازماندگان تنها خود را داغدار ندانند بلکه کل ملت داغدار هستند و بدانند که عزیزان آنها مانند امام حسین(ع) بی کفن جان دادند.

وی با بیان اینکه بی‌تردید دولت عربستان در کوتاهی در این حادثه مجرم است و باید در دادگاه بین‌المللی محاکمه شود، چند پرسش اساسی از آنها داشت از جمله اینکه، چرا راه را بستید، 4500 دوربین جای جای منا را نشان می‎داد چرا بلافاصله به داد مردم نرسیدید، چرا به موقع کمک‎رسانی نکردید، چرا نگذاشتید نیروهای امدادی وارد شوند؟

وی تأکید کرد: حداقل وظیفه برای دولت آل سعود در قبال جان باختن حدود 8 هزار نفر، وظیفه انسانی بود؛ اینها نه تنها عذرخواهی نکردند بله فرافکنی می‎کنند و مدام این حرف نامربوط را می‌زنند که مسئله را سیاسی می‌کنند.

امام جمعه موقت تهران تأکید کرد: این مسئله نباید به مرور زمان فراموش شود و دستگاه دیپلماسی و سازمان حج و زیارت به فرموده رهبر معظم انقلاب باید مسئله را  تا نتیجه نهایی دنبال کنند حتی اگر ده‎ها سال طول بکشد.

خاتمی همچنین یادآور شد: تشکیل کمیته حقیقت‌یاب با حضور همه کشورهایی که جان‌باخته دارند، یک ضرورت است البته خود سعودی‌ها نباید باشند.

وی عملکرد سازمان‌های بین‌المللی در رابطه با این فاجعه را افتضاح عنوان کرد و گفت: بدتر از آن کشورهایی بودند که جان‌باخته داشتند و فریادی نزدند؛ آفرین بر ایران اسلامی که فریاد زد.

خاتمی متذکر شد: از آرزوهای وهابیون این است که پای ایران از حج قطع شود، لذا از همه علاقه‌مندان می‌خواهزم که نغمه تعطیلی حج را سر ندهند بلکه فریاد بزنند که سعودی‌ها لیاقت اداره حج را ندارند و اداره حج باید در دست جهان اسلام قرار گیرد.

وی همچنین از دولت محترم، بعثه رهبری و سازمان حج و زیارت که تلاش کرند، تشکر کرد.

انتفاضه سوم فلسطین محور بخش پایانی سخنان خطیب جمعه این هفته تهران بود که در این رابطه گفت: این انتفاضه‌ها خیر و برکت برای فلسطین دارد و نسخه‌های سازش از 70 سال پیش، تمدید اسارت بوده است.

وی یادآور شد: تا کنون 58 نفر در این انتفاضه کشته و حدود 2 هزار نفر مجروع شده‌اند ولی اینها هزینه آزادی است.

گزارش ایکنا حاکیست سیداحمد خاتمی در خطبه اول نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به فرمایش امام علی(ع) درباره تقوا در خطبه 114 نهج‌البلاغه گفت: بنابر این فرمایش تقوا توشه سفر طولانی قیامت و پناهگاهی مطمئن است.

وی در ادامه گفت: روز تاسوعای حسینی(ع) است؛ حسین دریای ناپیداکرانه است و حداکثر می‌توانیم از کنار این دریا عبور کرده و با پیمانه اندک خودمان از حسین بهره برگیریم.

امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه در حقیقت عاشوار یک جرقه نبود بلکه یک جریان بود، تصریح کرد: سیهدالشهداء(ع) جریان‌سازی کرد؛ جریانی که تا ابد باقی خواهد ماند.

عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری افزود: این جمله «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا»، در مصادر روایی ما دیده نشده ولی واقعیت این است که روح تمام زیارت‌های امام حسین(ع) و روح نهضت حسینی همین است؛ این سخن بدین معناست که عاشورایی زیستن اختصاص به سال 61 هجری ندارد و یاران سیدالشهداء هم اختصاص به آن سال نداشتند بلکه تا همیشه روزگار هستند.

امام جمعه موقت تهران تأکید کرد: باید بکوشیم یار ایشان باشیم؛ در عزاداری‌ها به گونه ای بگوییم، مداحان به گونه ای بخوانند، بانیان مجالس حسینی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند و رؤسای هیئات به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند که خروجی آن یاران سیدالشهداء باشد.

این عضو برجسته جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به بیان 5 خصوصیات یاران سیدالشهداء پرداخت و گفت: در آیه 146 سوره مبارکه «آل عمران» آمده که «چه بسیار پیامبرانى که همراه او توده‏‌هاى انبوه کارزار کردند و در برابر آنچه در راه خدا بدیشان رسید سستى نورزیدند و ناتوان نشدند و تسلیم [دشمن] نگردیدند» حسین وارت انیباء و یارانش نیز مثل یاران انبیاء هستند و همواره در نماز و رکوع بودند.

وی وفاداری به دین خدا را دیگر ویژگی یاران امام عنوان کرد و افزود: براساس آیه 15 سوره مبارکه «احزاب»، ما عهد داریم با حجت زمان باشیم، یاران امام حسین (ع) نیز وفاداری در این عرصه را به اوج رساندند.

خاتمی همچنین با اشاره به شجاعت یاران سیدالشهداء، گریزی به موضوع برجام زد و گفت: بعد از برجام آمریکایی‎ها سخن از گزینه روی میز دارند ولی نمی‌دانند که این ملت، ملت عاشورایی است و دنبال میدان ایثار و فداکاری است و یاران امروز امام حسین(ع) همان شجاعت را دارند.

امام جمعه موقت تهران افزود: انس با شهادت دیگر ویژگی یاران سیدالشهداء بود و خدا را شکر که هنوز باغ شهادت باز است و سردار همدانی‎ها در این عرصه حضور دارند.

وی با بیان اینکه یاران امام حسین(ع) اهل بصیرت بودند و راه درست را خوب می‎شناختند، گفت: آن‌ها دشمن را درست می‌شناختند و خوب فهمیدند که امام خویش را چگونه انتخاب کنند.

خاتمی در ادامه با بیان مفهوم وفاداری به امام از زبان حضرت ابوالفضل(ع) پرداخت و گفت: نسخه دیگر کربلا بعد از سیدالشهداء، حضرت ابوالفضل(ع) است.

وی در پایان با بیان برخی ویژگی‎های خاص قمر بنی هاشم، اظهار کرد: هیچ رزمنده عاشورا افتخار این را ندارد که امام به او گفته باشد «فدایت بشوم». ایشان ابتدا جانباز و سپس شهید شد؛ دیگر شهدای کربلا را بعد از شهادت قطعه قطعه کردند. از طرفی ایشان فقط امید بچه‌ها نبود بلکه امید خود حسین(ع) نیز بود.