به گزارش ایکنا؛ در هفتهای که پشت سر گذاشته شد شاهد رویدادهای چندانی در عرصه فعالیتهای قرآنی نبودیم، با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور و تعطیلی بسیاری از فعالیتها چنین روندی البته دور از انتظار نبود. با این وجود یکی از مهمترین خبرهای این هفته اعلام برنامههای ستاد مقابله با کرونا در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. این ستاد برنامههای تدارک دیده شده برای ایام کرونایی و همچنین تعطیلات نوروز که متاثر از شیوع ویروس کرونا شده است، اعلام کرد. در ادامه نگاهی به مهمترین خبرهای منتشر شده در این هفته خواهیم داشت.
تشریح فعالیتهای طرح افق سازمان اوقاف
در اولین روز هفته جاری معاون فرهنگی، اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه به معرفی برنامههای این سازمان برای جلوگیری از بیماری کرونا در بقاع متبرکه و نیز طرح «افق» پرداخت. حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا عادل در مورد طرح افق سازمان اوقاف، بیان کرد: پیش از این مراکز فرهنگی، قرآنی در امامزادگان کشور وجود داشت که برنامههای مختلف قرآنی و فرهنگی را با کمک هیئتهای امنا در بقاع متبرکه کشور برگزار میکردند. از آنجایی که در سالهای اخیر حوزه اجتماعی اهمیت خاصی را در بین برنامههای فرهنگی پیدا کرده است، سازمان اوقاف در راستای تقویت برنامههای اجتماعی در امامزادگان، بحث اجتماعی را نیز به مراکز فرهنگی، قرآنی اضافه کرد که در این زمینه مراکز اجتماعی، فرهنگی و قرآنی با نام اختصاری «افق» فعالیت خود را آغاز کرد. امسال نیز این برنامه برای شب عید در نظر گرفته شده است که امیدواریم با کمک خیّران عزیز به خوبی انجام شود. همچنین، در ایام فاطمیه امسال نیز بسته «تبرکات فاطمی» برای نیازمندان به نام حضرت زهرا(س) تهیه شد که تعداد ۱۰ هزار بسته تهیه و از سوی هیئتامنای امامزادگان در مراکز افق تهیه و در بین نیازمندانی که در جوار امامزادگان هستند، توزیع شد.
اساسنامه خادمان قرآن در انتظار ثبت
روز شنبه از سوی مسئولان انجمن خادمان قرآن خبر داده شد که اساسنامه این انجمن در انتظار ثبت رسمی است. مرحله نوبتدهی اداره ثبت شرکتها برای ثبت اساسنامه انجمن خادمان قرآن با توجه به روزهای اوج بحران کرونا در کشور، با قدری تأخیر انجام میشود، اما با ثبت رسمی آن شاهد برگزاری مجمع چهارم انجمن با هدف انتخاب مجامع تخصصی و دبیری شورا خواهیم بود.
میزان تحقق انتظارات از شبکه قرآن
روز دوشنبه رئیس شبکه قرآن و معارف سیما طی گفتوگویی با تأکید بر اینکه گستره موضوعات شبکه قرآن منحصر به اهالی قرآن نیست، گفت: «تغییر مدیریت نباید روی اهداف کلان یک شبکه، که جزئی از یک سازمان کلان رسانهای است، تأثیر زیادی بگذارد.» وی در پاسخ به سوالی در مورد میزان تحقق انتظارات از این شبکه تلویزیونی گفته است: «نقطه مطلوب یک شبکه تلویزیونی، تولیدات متناسب با نیاز، میل و مصلحت مخاطب و نیز اثرگذاری و اثربخشی برنامه بر رفتار و اندیشه آن است. با عنایت به محدودیتهای مختلف شبکه، قطعاً تا رسیدن به این نقطه نیازمند کار شبانهروزی، تلاش و حمایت، حضور نیروهای متخصص اعم از محتوایی و فنی و ... است».
ترخیص فعال قرآنی مبتلا به کرونا از بیمارستان
اسماعیل مؤمنثانی، فعال قرآنی کشورمان که به دلیل ابتلا به ویروس کرونا روزهای سختی را پشت سر گذاشته بود، بعدازظهر روز، ۱۹ اسفندماه با رسیدن به وضعیت مطلوب و با صلاحدید پزشکان ترخیص شد. اسماعیل مؤمنثانی که از چهرههای تواشیح کشور است پیش از این در گفتوگویی اعلام کرده بود، پس از حضور در شهر قم برای داوری مسابقات دارالقرآن امام علی(ع) به این بیماری مبتلا شده بود. وی روز ششم اسفندماه ابتدا در بیمارستان امام خمینی(ره) بستری و پس از وخامت اوضاع به بیمارستان مسیح دانشوری منتقل شد.
پاسخ به یک نقد
در نیمه اسفندماه گفتوگویی با سیدمهدی سیف، از پیشکسوتان عرصه آموزش قرآن کریم و مؤلف کتب درسی قرآن، با عنوان «گروه قرآن دفتر برنامهریزی و تألیف منحل شده است» منتشر شد. مصاحبهای که در آن بر کوتاهیهای این دفتر در زمینه آموزش قرآن در آموزش و پرورش اشاره شده بود، حجتالاسلام والمسلمین رضا ملایی، سرپرست حوزه تربیت و یادگیری قرآن و معارف اسلامی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، در گفتوگو با روابط عمومی این سازمان پاسخ سخنان سیف را داد و گفت: «ضرورت دارد که برای شفافیت موقعیت گروه قرآن در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی نکاتی بیان شود. این سازمان در راستای اجرای اسناد تحولی وزارت آموزش و پرورش، در یک سال اخیر تحولی ساختاری را رقم زده و بین دورههای آموزشی و حوزههای تربیت و یادگیری تفکیک صورت گرفته و ۱۱ حوزه تربیت و یادگیری تعریف شده و استقرار یافته است».
توصیههای مفسر قرآن در مورد کرونا
حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز، در هفته جاری طی گفتوگویی درباره شیوع ویروس کرونا در کشور و نحوه برخورد با مشکلات اینچنینی گفتوگویی انجام داد، وی در صحبتهای خود اظهار کرد: «به ماجرایی که امروز برای کشور پیش آمده و حدود 100 کشور دیگر نیز درگیر آن هستند میتوان از چند زاویه نگاه کرد. اول اینکه این موضوع امتحان الهی است «نَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ» و نباید تحلیل نادرستی کرد. انسان در این شرایط میتواند از موقعیتی که پیشآمده بهره ببرد و کارهای مفید و تأثیرگذاری انجام دهد. صیاد اگر واقعاً صیاد باشد هم از آب شور و هم از آب شیرین ماهی میگیرد و در شرایط سخت نیز بهره لازم را خواهد برد. امام خمینی(ره) هنگام تبعید در ترکیه گاهی حتی اجازه استفاده از نور خورشید را نداشت، ولی در همین شرایط کتاب تحریرالوسیله را به نگارش درآورد».
تشریح برنامههای ستاد مقابله با کرونا
محمدمهدی عزیززاده، مسئول تدوین برنامه ستاد مقابله با کرونای معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این هفته به تشریح برنامههای این ستاد در تعطیلات نوروز پرداخت. وی با اشاره به جریان مقابله با کرونا و فضاسازی هر کدام از دستگاهها در این باره، گفت: «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مأموریت یافته است که در حوزه فعالیت رسانهای صحیح، اطلاعرسانی درست و مدیریت فضای مسموم رسانهای برخی جریانات فعالیتهایی را انجام دهد که بخشی از این مأموریتها به این معاونت مرتبط است. این ستاد با همکاری برخی نهادها برای اوقات فراغت شهروندانی که به خاطر کرونا ایام تعطیلات را در منازلشان سپری خواهند کرد، تولیدات قرآنی در فضای مجازی عرضه خواهد کرد».
معرفی برگزیدگان اولین دوره مسابقه نفسهای طلایی
اسامی نفرات برگزیده دوره اول مسابقه «نفسهای طلایی» که از سوی رادیو قرآن در حال برگزاری است، اعلام شد. در این مسابقه، دو بخش کوتاه از دو تلاوت قاریان مشهور جهان شامل چند نفس طلایی پخش میشود، هریک از قاریان و علاقهمندان میتوانند یک یا دو تلاوت را انتخاب و به بهترین شیوه اجرا و از طریق پایگاه اطلاعرسانی شبکه رادیویی قرآن ارسال کنند. هر ماه شش هدیه یک میلیون تومانی به شش نفر تعلق خواهد گرفت که از این تعداد، یک هدیه به قید قرعه از میان تمامی شرکتکنندگان انتخاب خواهد شد.
استقبال قاریان از مسابقه «امید»
در پی شیوع ویروس کرونا در سراسر کشور و لغو رویدادهای اجتماعی و فرهنگی، بسیاری از فعالیتهای قرآنی نیز لغو شده است. در ادامه با توجه به توصیههای وزارت بهداشت به مردم برای ماندن در خانه، یکی از پیشکسوتان قرآنی کشورمان اقدام به راهاندازی مسابقه قرآنی «امید» کرده است تا از این طریق فعالیتهای قرآنی جریان داشته باشد.
مرحله اول مسابقه قرآنی امید که به ابتکار احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی و از اساتید پیشکسوت کشورمان، راهاندازی شده است پایان یافت تا این مسابقه که در بستر فضای مجازی برگزار میشود، وارد فاز داوری شود. بر اساس این گزارش تا آخرین مهلت ارسال اثر ۵۷۶ نفر فایلهای صوتی تلاوتشان را برای حضور در این مسابقه ارسال کردهاند. داوری این رقابت نیز که بر عهده احمد ابوالقاسمی است، آغاز شده است.
کرونا مسابقات بینالمللی قرآن مالزی را به تعویق انداخت
محمد اورعی کریمی، رایزن فرهنگی ایران در کوالالامپور، با اعلام این خبر گفت: زمان برگزاری رقابتهای بینالمللی قرآن مالزی به تیرماه ۹۹ موکول شده است.
این روزها شیوع ویروس کرونا، باعث ایجاد شرایط خاصی در کشور شده، که از جمله توصیه اکید به مردم برای حضور در خانه و تردد حداقلی در سطح معابر عمومی است. این شرایط و فرصت ایجاد شده می طلبد در فضای مجازی نیز مطالب و محتوای مناسب تهیه و منتشر شود تا در جمع خانوادهها بهرهبرداری مناسبی صورت بگیرد. ایکنا نیز با توجه به رسالت و وظیفه ذاتی خود، انتشار مجموعه تولیداتی را در این راستا، در دستور کار قرار داده است که به ترتیب ضمن اطلاع رسانی، منتشر میشود. یکی از این تولیدات رسانهای ایکنا، ارائه بستههای آموزش قرآن است که اولین قسمت از کلیپهای تصویری آموزش مقامات و الحان از هنر تلاوت قرآن کریم دوشنبه، ۱۹ اسفندماه، در سایت ایکنا منتشر شد.
برنامههای ویژه شبکه قرآن و معارف سیما در نوروز ۹۹
جدول پخش نوروز ۱۳۹۹ شبکه قرآن به ویژهبرنامههای مناسبتی ایام ماه مبارک رجب و شعبان مزین شده است. با توجه به اینکه مردم نمیتوانند به زیارت مشهد مقدس مشرف شوند، این شبکه با پخش ویژهبرنامه تحویل سال از مشهد، مردم را از قاب شبکه قرآن در این فضای معنوی قرار میدهد. برنامههای دیگری همچون فیلمهای سینمایی معناگرا، دینی و قرآنی، برنامههای آموزشی ویژه دروس قرآن و معارف مقاطع مختلف تحصیلی در دو بخش صبح و عصرگاهی، مستند حافظان ویژه کودکان و نوجوانان، مستند سعادتمندان که به زندگی بزرگان و علمای اسلام میپردازد، مستند کوتاه مواهب که به اثبات آفرینشهای علمی جهان از منظر قرآن میپردازد، نورٌ علی نور که هر روز بعد از اذان ترتیل یک صفحه از قرآن پخش خواهد شد، ترتیل نیم جزء در صبح و ترتیل سه زبانه یک جزء در پایان شب نیز در جدول پخش نوروزی شبکه قرار گرفته است.
«محمدمهدی بحرالعلوم» چهره برگزیده فرهنگستان علوم پزشکی کشور شد
محمدمهدی بحرالعلوم، رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان چهره برگزیده فرهنگستان علوم پزشکی کشور معرفی و دیپلم افتخار این فرهنگستان را دریافت کرد.