به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی رنجبر، استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع)، دهم تیرماه در نشست «جنگ و صلح تحمیلی از منظر فقه» که از سوی انجمن فقه دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد، با بیان اینکه ما یک جنگ و صلح تألیفی و یک جنگ و صلح تحمیلی داریم، گفت: جنگ و صلح تالیفی است جنگ و صلحی است که ابتکار عمل در دست ما هست و ما خودمان آن را شروع میکنیم و هر وقت بخواهیم خاتمه میدهیم و صلح را به رقیب تحمیل میکنیم؛ اما اگر ما شروعکننده جنگی نباشیم که نشان دادهایم که نیستیم ولی جنگ به ما تحمیل شود در این صورت وظیفه ما از منظر فقه چیست؟
وی با بیان اینکه فقه ما قدری از قرآن فاصله گرفته است و مجددا باید به فقه قرآنی برگردیم، گفت: فقهی که آمیخته با قرآن و برآمده از آن است؛ در فقه سیاسی برآمده از قرآن میتوان به برخی آیات استناد کنیم و ملاک صلح و جنگ تحمیلی را دریابیم وگرنه دچار شلختگی و هرج و مرج تحلیلی و مفهومی خواهیم شد.
رنجبر با اشاره به آیه پنجم سوره مبارکه محمد(ص)؛ فَإِذَا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقَابِ حَتَّىٰ إِذَا أَثْخَنْتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثَاقَ فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَإِمَّا فِدَاءً حَتَّىٰ تَضَعَ الْحَرْبُ أَوْزَارَهَا ۚ ذَٰلِكَ وَلَوْ يَشَاءُ اللَّهُ لَانْتَصَرَ مِنْهُمْ وَلَٰكِنْ لِيَبْلُوَ بَعْضَكُمْ بِبَعْضٍ ۗ وَالَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَلَنْ يُضِلَّ أَعْمَالَهُمْ، ادامه داد: این آیه فرموده است وقتی در میدان جنگ با کافران روبرو شدید و جنگی بر شما تحمیل کردند مانند این جنگ اخیر که ما صبح جمعه بلند شدیم و دیدیم دشمنان جمعی از سرداران و دانشمندان هستهای ما را ترور کردند، گردن آنان را بزنید که کنایه از برخورد و ضربه شدید و کاری است. این محکم برخورد کردن و شلیک موشک به آنان و شکستن هجمه آنان تا چه زمانی است؟ حتی اذا اثخنتموهم؛ تا جایی پیش بروید که او به حد ثخان برسد یعنی زمینگیر و به تعبیری بیچاره شود.
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع)، با اشاره به تعبیر فشد الوثاق، گفت: مراد از این تعبیر یعنی دست او را محکم ببند و صلحی بر او تحمیل کن که او بار دیگر جرئت حمله به شما را نداشته باشد.
رنجبر با استناد به کتاب «صلحی که همه صلحها را بر باد داد»، اظهار کرد: این کتاب توضیح داده است که دشمن چگونه با جهان اسلام وارد جنگ شد و صلح سایکس ـ پیکو و کمپ دیوید را بر مسلمین تحمیل کرد یا پیمانهایی چون بیانیه بالفور و ...؛ آیه فرموده است شما نباید در چنین موقعیتی زیر بار صلح بروید بلکه طوری بجنگید که در نهایت آنان صلح تحمیلی شما را بپذیرند و دست آنان را محکم ببندید.
وی ادامه داد: در ادامه فرموده است «فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَإِمَّا فِدَاءً ..» که با گرفتن اسیر بر نان منت بگذارید و از آنان فدیه و امتیاز بگیرید و به ذمه شما در بیایند. البته این مسئله تشخیص حاکم اسلامی است که چگونه با آنان برخورد کند. این کار باید تا زمانی دنیال شود که دشمن دست از جنگ بکشد(حتی تضع الحرب اوزارها) و خودش هزینه و فایده و سبک و سنگین کند و ببیند مقدار هزینهای که میکند با فایده برای او برابر ندارد.
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) با بیان اینکه ما در جنگ اخیر محکم با رژیم صهیونی مواجه شدیم و ضربات مهلکی خوردند، افزود: در روزهای اول ابتکار عمل در دست آنان بود و سرداران ما و دانشمندان ما را ترور کردند و به شورای امنیت ملی کشور و سران قوا حمله کردند و کارهای دیگری هم در دستور کار داشتند ولی در روزهای بعد ابتکار عمل در دست ایران قرار گرفت و ایران با کمترین شلیک موشک ساختمانهای راهبردی و مهم رژیم را هدف قرار داد و وقتی پیشنهاد آتشبس دادند ما در موقعیت برتری بودیم.
رنجبر اضافه کرد: معنای آتشبس صلح نیست و یا عقبنشینی تاکتیکی و نوعی فریب است که قرآن در آیات 16 و 17 انفال به آن اشاره کرده و فرموده است وقتی با لشکر متراکم دشمن روبرو شدید پشت به دشمن نکنید و اگر کسی پشت به دشمن کند غضب الهی را به جان خریده است و جایگاه او جهنم است و این جایگاه بسیار عاقبت بدی برای او هست و نصرتی هم از ناحیه خدا وجود ندارد و در نهایت هم صلح تحمیلی دشمن را باید بپذیرد.
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) با بیان اینکه آیه 16 انفال، دو استثناء را در پشتکردن به دشمن دارد، افزود: آیه از تعبیر «وَمَنْ يُوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلَّا مُتَحَرِّفًا لِقِتَالٍ أَوْ مُتَحَيِّزًا إِلَىٰ فِئَةٍ فَقَدْ بَاءَ بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ ۖ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ» استفاده کرده است؛ یعنی به این دو دلیل پشتکردن ایرادی ندارد؛ اول فریب دشمن و تعویض سنگر و بازکردن جبهه دیگری در برابر دشمن و یا متحیزا الی فئه یعنی گرفتن نفس تازه برای برگشتن دوباره به جنگ. البته دشمن هم در این فاصله نفس میگیرد بنابراین باید حواسمان باشد که آماده حمله مجدد باشیم شبیه چیزی که الان در آن قرار داریم. الان ما در موقعیت صلح نیستیم و نه آنان و نه ما پیمانی بر آنان تحمیل نکردهایم.
وی افزود: ما در این مدت طبق این آیه رفتار کردیم؛ یعنی ابتدا به شدت با آنان برخورد کردیم و روز به روز آفند ما قدرت بیشتری گرفت و اگر در ابتدا از 200 موشک ما 50 عدد برخورد میکرد به تدریج موشکها کمتر شد ولی دقت آن بسیار بیشتر شد.
رنجبر با بیان اینکه ایام آتشبس فرصت مناسبی برای تقویت آفند و پدافند و رفع آسیبها و خلأهاست، گفت: بنابراین آنچه در دفاع مقدس 12 روزه رخ داد ربطی به صلح تحمیلی ندارد و مصداق بارز صلح تألیفی است که ما بر دشمنان تحمیل کردیم و این کار با مجاهدت نیروهای مسلح و مردم و هوشمندی و هدایت رهبری و در راس همه اینها عنایت و معجزه الهی رخ داد.
وی با اشاره به انسجام عمومی ملت ایران تاکید کرد: این انسجام و همدلی بهموقع و وحدت سبب شد تا دشمن به این مسئله پی ببرد که به راحتی نمیتواند مردم ایران را شکست دهد و از صحنه بیرون کند.
انتهای پیام