به گزارش خبرنگار خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، تبليغات، به معنای مجموعه اعمال گفتاری، نوشتاری، رفتاری و تصويری است كه به منظور نفوذ و تاثير گذاری در شخصيت، افكار، عقايد و احساسات مخاطبان سازماندهی می شود و برای جهت بخشيدن به آنان در راستای هدف ومقصدی مشخص، هويت پيدا می كند. تبليغات در بينش و فرهنگ اسلامی از جايگاه رفيع و ويژهای برخوردار است.
بعد از پيروزی انقلاب اسلامی، نهاد شورای عالی تبليغات اسلامی در اول تيرماه 1360 به صورت نهادی منسجم، مستقل و وابسته به ولايت فقيه با اراده امام (ره) و به منظور پرداختن به امر تبليغات به وجود آمد.
اين نهاد انقلابی در سير تكاملی خود، در 14/1/1368 با دست خط مبارك امام خمينی (ره) به سازمان تبليغات اسلامی تغيير نام يافت و آيتالله جنتی از سوی ايشان به رياست اين سازمان برگزيده شد.
تصويب وظايف اساسی سازمان تبليغات اسلامی
پس از ارتحال امام (ره) و پايان هشت سال دفاع مقدس، ضرورت گسترش فعاليتهای فرهنگی و تبليغی دو چندان شد و رهبر آگاه و دلسوز انقلاب اسلامی در ديدار با مبلغان، مسئولان و كارگزاران فرهنگی كشور برای تبليغ و استفاده از راه های نوين تبليغ تأكيد ورزيدند تا آن كه درتاريخ 11/4/71 مقام معظم رهبری هيأت امنای سازمان تبليغات اسلامی را تعيين و آيتالله جنتی را به رياست هيأت امنا انتخاب فرمودند و در تاريخ 8/4/71 حجتالاسلام و المسلمين محمدی عراقی را به عنوان رئيس سازمان منصوب كردند.
از اقدامات اوليه هيأت امنا، تصويب وظايف اساسی سازمان بود كه توسط مقام معظم رهبری در تاريخ 26/12/1371 به سازمان تبليغات اسلامی ابلاغ شد. وظايف سازمان در 21 مورد به شرح زير تدوين شده است:
1- سياستگذاری، برنامهريزی، هدايت، سازماندهی، پشتيبانی و نظارت بر تبليغات دينی مردمی.
2- زمينهسازی برای سازمان يافتن نيروهای مؤمن و پيدايش تشكلهای لازم و برنامهريزی و هماهنگی به منظور تقويت و هدايت مداوم انجمنهای اسلامی و جمعيتهای مشابه و نظارت بر فعاليت آنها در جهت ارتقاء كيفيت حضور نيروهای حزبالله در صحنههای فرهنگی و اجتماعی.
3- تلاش در جهت احيا و اشاعه معارف، فرهنگ و تاريخ تشيع از همه راههای ممكن با تأكيد بر وحدت تمام مذاهب اسلامی و حراست از آن، با همكاری مراجع و نهادهای ذيربط.
4- تحقيق و بررسی در خصوص تبليغات سوء و تهاجم فرهنگی دشمنان و شناسايی و تحليل ترفندهای تبليغی عليه اسلام و انقلاب اسلامی، با هماهنگی ساير دستگاههای ذيربط و ارائه سياستهای لازم در جهت خنثیسازی آنها و تنوير افكار عمومی.
5- انجام مطالعات راهبردی و بررسیهای كاربردی در زمينه نيازهای فرهنگی اقشار مختلف جامعه به ويژه جوانان و طراحی برنامهها و شيوههای تبليغی نوين و اصلاح و احيای روشهای سنتی در تبليغات اسلامی.
6- تدوين و انتشار كتب و نشريات مناسب و ضروری به منظور معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی و تبيين مواضع انقلاب اسلامی و انجام پژوهشهای لازم به ويژه در زمينه نظام تربيتی، مبانی سياسی، اقتصادی، فرهنگی حكومت اسلامی وحمايت از پژوهشگران متعهد.
7- تلاش در جهت هدايت افكار عمومی با استفاده از رسانه های همگانی و فعاليت مستقيم رسانه ای در صورت لزوم.
8- شناسايی، معرفی آثار نمونه فرهنگی، هنری افراد و شبكه های تبليغی- مردمی ِ جامعه اسلامی، تهيه، عرضه فراوردهها و آثار نمونهی فرهنگی - هنری در جهت ارائه الگوهای مناسب هنرمندان متعهد ، انقلابی و حمايت از آنان.
9- برنامهريزی، زمينهسازی و انجام اقدامات لازم برای هر چه فعالتر شدن افراد تأثيرگذار، مانند: روحانيون، دانشگاهيان، معلمان و هنرمندان در جهت رشد فرهنگ اسلامی و مقابله با آثار نامطلوب فرهنگهای بيگانه.
10- برنامه ريزی، نظارت و هماهنگی در برگزاری هر چه بهتر مراسم و شعائر انقلابی و دينی در داخل و خارج از كشور با مشاركت كليه نهادهای مردمی و دولتی.
11- همكاری با وزارتخانهها، دستگاههای دولتی و وابسته به دولت و نهادهای انقلابی، به منظور تعميق و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی در محيط سازمانهای دولتی و نهادهای انقلابی.
12- تأسيس و اداره مؤسسات آموزشی و مراكز دانشگاهی در جهت تربيت مبلغان كارامد، هنرمندان متعهد و مربيان دينی.
13- تأسيس مراكز اطلاعرسانی تخصصی، تبليغی و دينی .
14- سازماندهی و اعزام مبلغ در سراسر كشور به ويژه مناطق محروم با همكاری روحانيت و مردم.
15- سازماندهی و اعزام مبلغ و مربی به خارج از كشور با همكاری مراجع ذيربط.
16- هدايت و حمايت انجمنهای اسلامی و تشكلهای اسلامی- مردمی خارج از كشور و نظارت بر آنها.
17- برنامهريزی فرهنگی و تبليغی جهت ايرانيان و علاقهمندان فرهنگ فارسی در خارج از كشور ضمن تأكيد بر خدمات متقابل اسلام و ايران، با همكاری و هماهنگی مراجع ذيربط.
18- برگزاری كنفرانسها، جشنوارهها و نمايشگاههای بينالمللی مردمی در داخل و خارج از كشور به منظور تعميق و گسترش معارف اسلامی و فراهم كردن زمينه شركت هنرمندان و شبكههای تبليغی- مردمی در كنفرانسها، نمايشگاهها و جشنوارههای فرهنگی.
19- انجام همكاریهای فرهنگی - تبليغی با مراكز اسلامی و فرهنگی داخل كشور و مراكز اسلامی و فرهنگی خارج از كشور در راستای اهداف سازمان و به منظور تأمين ارتباط افراد و مراكز اسلامی و فرهنگی- مردمی داخل كشور با ساير ملل و ايجاد زمينههای فرهنگی برای تأليف قلوب آنان با هماهنگی سايرمراجع ذيربط.
20- نظارت بر ترجمه متون دينی و تعيين ضوابط و مقررات مربوطه به تهيه، ترجمه و انتشار اين متون جهت استفاده در خارج از كشور.
21- نظارت بر چاپ و نشر قرآن كريم و انجام فعاليتهای قرآنی از طريق تربيت مربی، تدوين جزوات آموزشی و همكاری با وزارتخانههای زيربط جهت گسترش آموزش و معارف قرآن كريم.
منبع: پايگاه اطلاعرسانی سازمان تبليغات اسلامی با همكاری حجتالسلاموالمسلمين سيد «محمد فخری» رييس اداره تبليغات اسلامی استان آذربايجانغربی.