کد خبر: 3479953
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۲
روزنامه‌نگار لبنانی:

اهمیت نبرد ایدئولوژیک با داعش کمتر از جنگ نظامی نیست

گروه بین‌الملل: جنگ با داعش باید بیشتر فکری باشد؛ مردم باید بفهمند که سرمنشأ اندیشه‌های منحرف آن‌ها کجاست. جنگ با تسلیحات نظامی اگرچه واجب است اما نبرد فکری و ایدئولوژیک با این گروه تروریستی هم خالی از اهمیت نیست.


جنگ اصلی با داعش نبرد ایدئولوژیک است

«حسن حیدر»، رئیس دفتر شبکه ماهواره‌ای «المنار» لبنان در تهران و نویسنده روزنامه الاخبار لبنان و سایت‌های العهد و المنار در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) گفت: تکفیری‌های داعش که امتداد مکتب وهابیت هستند برای توجیه خود به آیات قرآنی استناد می‌کنند.

وی افزود: وهابیت از همان ابتدا یک مکتب انحرافی بوده که رهبران آن فهم کوته‌نظرانه و تفاسیر نابه‌جایی از آیات قرآن و مفاهیم دینی تدریس می‌کردند. نگاهی به تاریخ نشان می‌دهد که مدارس وهابیت از حدود 300 سال پیش وجود داشته‌اند و این عقاید میان پرورش‌یافتگان این مدارس منتشر شده و استفاده غلط از مفاهیم قرآنی رواج یافته است.

حیدر گفت: مکتب وهابیت بر پایه اجرای احکام بر اساس بنیان فکری اشتباه و برداشت‌های شخصی و منفعت‌طلبانه از قرآن استوار است. به این ترتیب که آن‌ها آیاتی را که هماهنگ با منافع و مصالحشان است، سفت و سخت پشتیبانی می‌کنند و آیاتی را که نافی کارهای آنان است و آن‌ها را رد می‌کند، به کناری می‌نهند و آن را بزرگ نمی‌کنند.

وی افزود: داعش نیز که حاصل این مکتب است با سوءاستفاده از آیات قرآن در سخنرانی‌ها، ویدئوها و تبلیغات خود، ادعا می‌کند که وجهه اسلامی دارد. از سوی دیگر غربی‌ها نیز این نحوه بیان و خطابه را می‌پسندند تا با چسباندن برچسب اسلامی به این گروه‌ها، سیاست‌های خود علیه اسلام و کشورهای اسلامی را پیش ببرند. وجود این فرقه‌های ضاله و گروه‌هایی که فهم غلطی از دین دارند بهترین فرصت و بهترین محل سرمایه‌گذاری را برای غربی‌ها در جهت مقابله با اسلام ایجاد می‌کند.

حسن حیدر ادامه داد: گذری بر تاریخ وهابیت در منطقه خاورمیانه نشان می‌دهد که ایجاد این فرقه به بیش از 300 سال پیش بر می‌گردد. عربستانی‌ها بیش از دو قرن پیش زمانی که محمد ابن عبدالوهاب مدرسه وهابیت را تأسیس کرد، به این فرقه گرایش یافتند. پیروان وهابیت از همان آغاز، حمله به مناطق مسلمین را در پرونده خود دارند حتی به خانه پیغمبر(ص)، خانه صحابه و آرامگاه‌های آنان حمله می‌کردند، تا جاییکه می‌خواستند آرامگاه حضرت محمد(ص) و مسجدالنبی را منهدم کنند ولی به خاطر دو قدرت آن زمان یعنی مصر و پاکستان، موفق به این کار نشدند.

این فعال رسانه‌ای گفت: اگر برگردیم و نگاهی به تاریخ بیندازیم و با تاریخچه اندیشه تکفیری آشنا شویم، مسائل بسیاری مشخص می‌شود. در تاریخ هست که اعضای این فرقه با تکفیر مسلمانان، آنان را می‌کشتند. حتی آن‌ها سابقه حمله به نجف و کربلا و محاصره این شهرها و حمله به ضریح امام حسین(ع) را دارند.

حیدر گفت: این تفکر ریشه تاریخی دارد و منشأ آن فهم غلط از اسلام است؛ فهم افرادی که عقایدشان برخلاف دین ناب محمدی بود و همه را تکفیر می‌کردند تا به منافع خود برسند.

وی افزود: آن‌ها برچسب‌های زیادی به شیعیان، صوفیان، مالکی‌ها، اشعری‌ها، حنفی‌ها و دیگر گروه‌های اسلامی می‌چسبانند و آنان را تکفیر می‌کنند، در حالیکه اندیشه خودشان سرشار از بدعت‌ها و انحرافات است که از فکر همان چند نفری سرچشمه گرفته که می‌خواستند ایده‌های خودشان از اسلام را ترویج کنند.

حسن حیدر گفت: به جز توطئه‌های انگلیس و غربی‌ها، حقیقت این است که یک انحرافاتی از قبل وجود داشته است که در زمان پیامبر(ص)‌ هم بوده است. در همان زمان هم عده‌ای ادعای اسلام می‌کردند اما اهداف ضداسلامی داشتند. آن‌ها لباس اسلام پوشیده‌اند اما در همه جهان ایجاد نفرت کرده‌اند و کل جهان می‌خواهند با آنها بجنگند.

وی ادامه داد: منشأ اندیشه تکفیری، وهابیت و انحراف از دین اسلام است و انحرافی که با خود اسلام، خود پیامبر(ص)‌ و اهل بیت(ع)‌ و با خود قرآن و تعالیم پیغمبر(ص)‌ عداوت داشته است و متأسفانه این کار را با ظواهر دینی و ارائه تعابیر انحرافی از آموزه‌های دین انجام می‌دهند تا عامه مردم را فریب دهند.

حیدر گفت: واقعیت این است که بسیاری از مسلمانان در جهان سوم زندگی می‌کنند و بسیاری از آنها از سواد کافی برخوردار نیستند و تفکرات این‌ گروه‌ها را که در آن از آیات قرآن سوءاستفاده می‌شود و با عربی فصیح و بیان خاص مطرح می‌کنند، می‌پذیرند. افرادی که فهم خاصی از دین ندارند و فقط شاید نماز و روزه را می‌دانند، این انحرافات را باور می‌کنند و جذب می‌شوند و یکی از مهمترین کارهای آن‌ها این است که در حال نیرو جذب کردن هستند.

وی افزود: آن‌ها با استفاده از افراد کاریزماتیک، با استفاده از فن بیان و خطابه‌های خاص حرف‌های باطل را به گونه‌ای مطرح می‌کنند که برخی فریب می‌خورند و درگیر جریان فکری آن‌ها می‌شوند. ‌آن‌ها از ابزارهای تبلیغی مختلف و جعل احادیث و داستان‌ها از پیامبر(ص)‌ سعی می‌کنند مردم عامی را به سوی خود بکشند تا بتوانند مشروعیت و موجودیت خود را اثبات کنند.

حسن حیدر تأکید کرد: جنگ با داعش باید بیشتر فکری باشد؛ مردم باید بفهمند که سرمنشأ اندیشه‌های منحرف آن‌ها کجاست. جنگ با تسلیحات نظامی اگرچه واجب است اما نبرد فکری و ایدئولوژیک با این گروه تروریستی هم خالی از اهمیت نیست.

وی ادامه داد: باید ببینیم که چگونه عربستان در طول این‌ سال‌ها این نظام فکری را گسترش داده است. من دوستانی از بوسنی داشتم که قبل از جنگ بوسنی در حدود سال‌های 1994-1995 یعنی حدود 21 سال پیش عزاداری برای اهل بیت(ع)‌ در محرم می‌گرفتند اما هنگامیکه جنگ شد و مجاهدین عربستانی و افغانستان به آنجا رفتند، بسیاری چیزها عوض شد. آن‌ها با دادن امکانات رایگان تحصیلی و مالی آرام آرام در تغییر عقیده مردم کار کردند و الان دیگر چندان خبری از مراسم‌های شیعیان نیست، در قدیم حتی اهل تسنن بوسنی هم مراسم‌های شیعیان را بزرگ می‌داشتند اما امروز شرایط عوض شده است.

حیدر گفت: من به همه توصیه می‌کنم که مطالعه‌ای در تاریخ وهابیت داشته باشند، بسیاری از مطالبی که یافت می‌شوند حتی از سوی مورخان خارجی نوشته شده یعنی فقط متعلق به منطقه ما نیست که بگوییم غرضی در آن دخیل بوده است. مطالعه تاریخ آن‌ها نشان می‌دهد که عقاید آن‌ها یک نسخه ویروسی شده و نادرست از اسلام است.

وی افزود: جنگ ما با داعش جنگ فکری و جنگ ایده‌ها است باید سرمنشأ آن‌ها رو شود، تاریخشان برملا گردد و نشان دهیم که بر اساس شواهد تاریخی کارهای آنان جدید نیست و در طول تاریخ به آن پرداخته‌اند و امروز توسعه یافته و این توهم را پیدا کرده‌اند که دولت و خلافتی دارند.

حسن حیدر در پایان گفت: مبارزه با آن‌ها باید هم در ابعاد نظامی و سیاسی و هم در جبهه فکری و فرهنگی باشد. همه ما می‌توانیم در مورد آخر فعالیت کنیم و حقیقت آن‌ها را به مردم جهان نشان دهیم و به جوانان بگوییم که ظواهر دینی حقیقت اسلام نیست و باید فهم عمیق‌تری از دین به دست آید. در این راه نیز باید از ابزارهای نوین ارتباطی حداکثر استفاده را داشته باشیم تا تأثیرگذاری بیشتری حاصل شود.

captcha