کد خبر: 3536710
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۲
در نشست خبری مسابقات سراسری قرآن مطرح شد؛

تشریح جزئیات مسابقات سراسری قرآن/ تجلیل روزانه از پیشکسوتان

گروه مسابقات: جزئیات سی‌ونهمین دوره مسابقات سراسری قرآن با حضور رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف مطرح و طی نشستی، شعار این دوره از مسابقات، سخنی برگرفته از امام حسین(ع) در شب عاشورا اعلام شد.

تشریح جزئیات مسابقات سراسری قرآن/ تجلیل روزانه از پیشکسوتان
به گزارش خبرگزرای بین‌المللی قرآن(ایکنا)،‌ نشست خبری سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم صبح امروز 18 مهرماه با حضور رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری،‌ حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به اینکه این سازمان این توفیق را دارد که سالانه با برگزاری مسابقات سراسری قرآن، قدمی در راستای ایجاد فضای قرآنی و جلب مشارکت هزاران نفر فراهم کند، گفت: در سال‌های گذشته شاهد بودیم که این مسابقات در مراحل شهرستانی و استانی که برگزار می‌شد، عملاً زمانی برپایی مرحله کشوری به زمستان کشیده می‌شد.
وی افزود: با توجه به اینکه مسابقات سراسری قرآن رقابتی آوایی است و سلامت صدا در این موضوع اهمیت بالایی دارد، بسیاری از شرکت‌کنندگان از برگزاری رقابت‌ها در فصل سرما و مسافرت در این فصل گلایه داشتند، در دو سال اخیر تلاش شد تا مسابقات شهرستانی و استانی در فصول بهار و تابستان برگزار شود و در اولین فرصت از فصل پائیز مرحله کشوری را برگزار کنیم.
حسینی تصریح کرد: امسال نیز بنا بود تا مسابقات اوایل مهرماه برگزار شود که با توجه به ماه محرم، مقرر شد تا در اولین فرصت بعد از تعطیلات این ماه مسابقات آغاز شود. بنابر این افتتاحیه مسابقات در روز 25 مهرماه در استان گیلان خواهد بود.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه خاطرنشان کرد: از برگزاری مسابقات در ماه محرم استقبال شده است؛ چرا که این حرکت قدمی در راستای بزرگداشت قرآن در ماه مرحم است، متاسفانه دیده شده است که در این ماه بعضاً جلسات قرآنی با تعطیلی مواجه می‌شود، در صورتی که قیام عاشورا یک قیام قرآنی بوده است.
وی با تأکید بر اینکه یکی از مصادیق قرآن استکبارستیزی است و قیام امام حسین(ع) نیز استکبارستیزی بوده است، بیان کرد: فعالان قرآنی باید تلاش کنند تا این پیام قرآنی انتقال یابد، بر همین اساس شعار این دوره از مسابقات همان تعبیر تاریخی امام حسین(ع) در شب عاشورا که «أَنّي كُنْتُ اُحِبُّ الصَّلاةَ لَهُ وَتِلاوَةَ كِتابِهِ» بوده است، خواهد بود.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه این بخش از صحبت‌های خود در این نشست خبری اذعان کرد: جلسات قرآنیان باید اقتدا و تمسک به این مسیر داشته باشد و از همین رو برگزاری مسابقات در این ماه، هیچ منافاتی وجود ندارد و از یک بُعد، تقویت برنامه‌های قرآنی در ماه محرم نیز به شمار می‌رود.
جزئیات زمان‌بندی مسابقات
حسینی در ادامه در مورد زمانبندی این دوره از مسابقات بیان کرد: این رقابت‌ها از روز 25 مهرماه در استان گیلان و با برگزاری رقابت‌ها در بخش آقایان آغاز می‌شود و مسابقات همین بخش در روز اول آبان‌ماه پایان خواهد یافت.
وی با اشاره به تجمیع مسابقات گفت: در سال‌های قبل، شاهد بودیم که مسابقات اذان،‌ ابتهال، تواشیح و مدیحه‌سرایی در یک زمان و رقابت‌های حفظ و قرائت در زمان دیگر برگزار می‌شد، اما امسال این مسابقات برای اولین بار تجمیع شده است.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف اذعان کرد: رقابت‌ها از روز 26 مهرماه در رشته مدیحه‌سرایی برگزار می‌شود و در پایان همین روز نیز مراسم اختتامیه این مسابقات برگزار می‌شود. در روز 27 مهرماه نیز مسابقات رشته معارف، ابتهال و اذان برپا می‌شود و در ادامه آن نیز شاهد برگزاری مراسم اختتامیه خواهیم بود.
حسینی زمان برگزاری مسابقات رشته‌های حفظ و قرائت قرآن را روزهای 28 مهر تا یکم آبان‌ماه اعلام کرد و گفت: در ادامه نیز از روز دوم آبان‌ماه رقابت‌ها در بخش بانوان آغاز می‌شود و تا روز ششم همین ماه ادامه دارد. در بخش بانوان نیز ابتدا شاهد برگزاری مسابقات در رشته دعاخوانی، مناجات‌خوانی و مدیحه‌سرایی خواهیم بود و در ادامه آن نیز رقابت‌های رشته‌های ترتیل، قرائت و حفظ برگزار می‌شود. روز هفتم آبان‌ماه نیز اختتامیه مسابقات است.
سه تغییر اساسی مسابقات
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تأکید بر اینکه در این دوره سه تغییر عمده نسبت به سال‌های قبل اعمال شده است، گفت: تغییر زمان و جلوتر آمدن پنج ماهه آن، تجمیع مسابقات و تفکیک مسابقات در دو بخش بانوان و آقایان سه تغییری است که به آنها اشاره شد.
پخش زنده مسابقات از روز اول برای اولین بار
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به مشارکت مطلوب شبکه قرآن در این دوره از مسابقات اشاره کرد و افزود: برای اولین بار شاهد مشارکت مطلوب این شبکه در برگزاری مسابقات هستیم و تمامی مسابقات به صورت زنده از شبکه قرآن سیما و رادیو قرآن پخش خواهد شد. این مطالبه‌ای بود که از قدیم وجود داشت و در این دوره توانستیم به آن جامه عمل بپوشانیم.
حسینی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در این نشست خبری به بحث شروع رتبه بندی برگزیدگان مسابقات سراسری قرآن از سال گذشته اشاره و اذعان کرد: با آئین‌نامه جدید مسابقات به جای اینکه منتخبان در رتبه‌های اول تا سوم قرار بگیرند، در دو سطح عالی و ممتاز قرار گرفتند. این موضوع که یکی از مطالبات اساتید و نخبگان قرآنی بود در این دوره ادامه خواهد داشت که البته با توجه به برگزاری آن در سال گذشته، نظرات دریافت و تغییراتی در آن اعمال شده است.
وی همچنین به اعلام قرعه‌های رشته تلاوت این دوره از مسابقات قبل از شروع رقابت‌ها اشاره و خاطرنشان کرد: این موضوع باعث می‌شود تا قاریان از قبل، قرعه‌ها را مطالعه و تحلیل کنند و در روز مسابقه هم تلاوت با کیفیتی داشته باشند و نیز کمتر اضطراب داشته باشند.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف، حضور کارشناس تحلیل تلاوت‌ها در سالن برگزاری مسابقات را یکی دیگر از موارد ویژه این دوره از مسابقات عنوان کرد و گفت: این کارشناس بعد از چند اجرا در سالن به تحلیل هر کدام از تلاوت‌ها می‌پردازد. علاوه بر این، امسال نیز همچون سال گذشته شاهد برگزاری اردوی آمادگی شرکت‌کنندگان در سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم طی روزهای ششم تا هشتم مهرماه در مازندران بودیم که در راستای ارتقاء دانش و آمادگی شرکت کنندگان برگزار شد.
سی و نهمین دوره مسابقات سراسری
برنامه‌های جنبی/ از تجلیل از پیشکسوتان تا برگزاری 130 محفل قرآنی
حسینی در ادامه صحبت‌های خود در این نشست خبری به برخی از برنامه‌های جنبی سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن اشاره کرد و افزود: یکی از این برنامه‌ها برگزاری محافل انس با قرآن در سراسر استان میزبان این دوره از مسابقات است، با توجه به اینکه در ایام محرم قرار داریم، این محافل آغاز شده که در این ایام 60 محفل برگزار خواهد شد و در زمان برگزاری مسابقات نیز حدود 70 محفل نورانی انس با قرآن برگزار می‌شود.
وی افزود: علاوه بر این محافل انس با قرآن، نمایشگاهی از دستاوردهای قرآنی استان گیلان نیز در حاشیه مسابقات دایر خواهد شد. برپایی 52 کارگاه آموزش قرآن از دیگر برنامه‌های جنبی این دوره از مسابقات است
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: در این دوره از پیشکسوتان قرآنی کشورمان نیز تجلیل به عمل خواهد آمد. در هر روز از برگزاری مسابقات از پیشکسوت همان رشته‌ای که رقابت در آن روز برگزار شده است، تجلیل خواهد شد. علاوه بر این در ایام برگزاری مسابقات، شاهد برپایی مسابقات عمومی برای حاضران در سالن و بینندگان تلویزیونی این رقابت‌ها خواهیم بود.
حسینی یکی از مزیت‌های این دوره از مسابقات را برگزاری آن در مجتمع رفاهی زیباکنار عنوان کرد و گفت: محل اسکان و محل رقابت متسابقان همه در این مکان خواهد بود دیگر با مشکلات رفت و آمد متسابقان در زمان برگزاری مسابقات از محل اسکان تا سالن برگزاری مسابقات، مواجه نخواهیم بود.
وی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به برخی سوالات در مورد جزئیات بیشتر این رقابت‌ها بیان کرد: امسال با مشارکت شبکه قرآن سیما یک گروه کارگردانی هنری برای مسابقات در نظر گرفته شده است که برگزاری مسابقات در سالن مسابقات را کارگردانی خواهند کرد.
تعداد اعضای کاروان قرآنی
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در مورد تعداد شرکت کنندگان این دوره از مسابقات نیز گفت: در این دوره شاهد رقابت 750 شرکت کننده خواهیم بود. کل کاروانی که در این مسابقات حضور دارند حدود 1000 نفر هستند که تنها 750 نفر شرکت‌کننده در مسابقات هستند. از این تعداد نیز قریب به 450 نفر شرکت کننده در بخش آقایان و 300 نفر در بخش بانوان است که این تفاوت عددی به دلیل وجود برخی رشته‌ها در بخش آقایان است.
سیدمصطفی حسینی
میزان جوایز
حسینی همچنین در مورد میزان جوایز این دوره از مسابقات خاطرنشان کرد: با تغییر مسابقات به شکل فعلی آن که حالت رتبه‌بندی دارد، عملاً میزان جوایز نسبت به قبل از این روش دو برابر شده است، هر چند جا برای ارتقاء جوایز وجود دارد، اما در مسابقات سال اخیر، برگزیدگان در دو سطح عالی و ممتاز رتبه‌بندی شدند که از بین آنها، چندین نفر جایزه رتبه اول و چندین نفر نیز جایزه رتبه دوم را دریافت می‌کنند در صورتی که در سال‌های قبل در رتبه‌های اول تا سوم تنها یک نفر انتخاب می‌شد، طی استعلامی که سال گذشته صورت گرفت مشخص شد که میزان جوایز در روش رتبه‌بندی به نسبت سال قبل از خود دوبرابر شده است.
وی بیان کرد: البته غیر از جوایز نقدی که برای رتبه عالی شصت میلیون ریال و برای رتبه ممتاز پنجاه میلیون ریال است، برخی جوایز دیگر همچون اعزام به مسابقات بین‌المللی، معرفی به بنیاد ملی نخبگان، تحصیل رایگان و برخی معافیت‌ها ... شامل آنها خواهد شد.
معیارهای انتخاب داوران
حسینی در بخش پایانی این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا در مورد حضور چهره‌های جدید در هیئت داوران و ملاک‌های انتخاب داوران در مسابقات سراسری قرآن گفت: برای انتخاب و امور داوری نظامی در ستاد عالی مسابقات وجود دارد، افرادی که توانمندی های لازم را دارند و تجربه کافی برای قضاوت مسابقات دارند باید کار خود را از قضاوت مسابقات شهرستانی آغاز کنند و در صورتی که صلاحیت کافی را داشته باشند به مسابقات استانی راه پیدا می‌کنند و بعد از آن پس از احراز شرایط به مسابقات کشوری راه می یابند و حداقل با سه دوره داوری در مسابقات کشوری به مسابقات بین المللی راه پیدا می‌کنند.
تشریح جزئیات مسابقات سراسری قرآن/ تجلیل روزانه از پیشکسوتان
وی افزود: البته ما نیز دوره‌های آموزشی و ارتقایی را برای داوران پیش بینی کرده‌ایم که امسال شاهد برگزاری چنین دوره‌ای بودیم. با توجه به نظارت و ارزیابی که بر عملکرد داوران وجود دارد، سوابقی که برای آنها لحاظ می‌شود، برای داوری در ادوار بعد در صورت صلاح‌دید کمیته داوران ستاد عالی مسابقات، می توانند همچنان در این عرصه حضور داشته باشند.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اذعان کرد: بر همین اساس، چهره‌های جدیدی که امسال برای داوری در مسابقات سراسری حضور دارند، از همین باب است و تا پیش از این مراحل شهرستانی و استانی را پشت سر گذاشته و توانسته‌اند امسال به جمع داوران ملی بپیوندند.
پوستری با المان‌های عاشورایی
بخش پایانی این نشست خبری نیز رونمایی از پوستر سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم بود. از ویژگی‌های این پوستر وجود برخی المان‌هایی عاشورایی است که در آن به کار رفته است.
گزارش کامل تصویری را اینجا ببینید.
تیمور کاکایی


captcha