به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، پیش از ظهر امروز، سهشنبه 10 شهریورماه، در بیستوششمین همایش بانکداری اسلامی اظهار کرد: موضوع تجربه جهانی بانکداری اسلامی که برای این همایش انتخاب شده بسیار در خور توجه است؛ چرا که بانکداری اسلامی پدیده جهانی است و در بسیاری از کشورها توسعه پیدا کرده و در بسیاری از کشورها نیازهای مسلمانان به تأمین مالی برآورد میشود.
وی افزود: مالزی یکی از کشورهای پیشرو در زمینه بانکداری اسلامی است و در زمینه انتشار انواع صکوک و ابداعات موفقیتهای چشمگیری داشته است؛ نظام بانکی مالزی «دوگانه» است و این امر فرصت نوآوری برای نظام بانکداری اسلامی بدون ایجاد اخلال برای جامعه را فراهم کرده است.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: قانون بانکداری مالزی تاکنون چندین بار مورد تجدید نظر و اصلاح قرار گرفته است و تصویب قانون خدمات مالی اسلامی نقطه عطفی در توسعه بانکداری اسلامی در مالزی به حساب میآید.
سیف اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از جمله نخستین کشورهایی است که در زمینه بانکداری اسلامی ورود پیدا کرده، اما بعد از سه دهه از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا، هنوز هم برخی علما و مردم در تطبیق علمکرد نظام بانکی با اصول شریعت تردید دارند.
وی افزود: قانون عملیات بانکی بدون ربا که در سه دهه پیش نوشته شده، براساس نیازها اصلاح نشده است و لازم است در قالب تجمیع قوانین پولی و بانکی اصلاح شود، بنابراین براساس پیشنهاد بانک مرکزی و وزارت اقتصاد لایحه اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا در دستور کار دولت قرار گرفته است.
سیف تأکید کرد: یکی از مشکلاتی که نظام بانکی ما با آن مواجه است این است که الگوی حسابداری با چارچوب عقود ناسازگار است، همچنین در شرایط متعارف تعیین دستوری نرخ سود شرعا جایز نیست و باید از منطق بازار تبعیت کند و بازار ساختار یافته صکوک هنوز از انسجام برخوردار نیست.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: به دلیل فقدان ابزارهای پولی منطبق با شریعت، اجرای سیاست پولی در ایران با مشکل مواجه است و نهایتا به دلیل توسعهنیافتگی نظام تأمین مالی کشور مسائل مالیاتی مرتبط با تأمین مالی اسلامی مورد توجه قرار نگرفته است و به همین در سالهای اخیر تلاش برای اصلاح قانون عملیات بانکی بدون ربا انجام شد و امیدواریم با تصویب در مجلس گامی اساسی در راه تحقق بانکداری اسلامی برداشته شود.
سیف اظهار کرد: سند راهبردی بانکداری اسلامی عملاً نقشه راه بانکداری اسلامی است که توسط بانک مرکزی و مراکز پژوهشی تهیه شده و براساس زمانبندی مشخص نحوه حرکت به سمت بانکداری اسلامی را تعیین کرده است.
سیف تأکید کرد: بانک مرکزی همچنان خود را اولین مسئول اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا میداند و از همه صاحبنظران اقتصاد اسلامی برای حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب دعوت به عمل میآورد.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان اظهار کرد: امیدوارم روزی فرا برسد که جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگویی از بانکداری اسلامی در سراسر جهان شناخته شود.
همچنین مهدی رضوی، رئیس مؤسسه عالی آموزش بانکداری ایران در ابتدای این مراسم اظهار کرد: هدف از برگزاری این همایش بررسی وضعیت بانکداری اسلامی در کشورهای جهان، معرفی بانکهای اسلامی و نوآوریهای جدید در حوزه بانکداری اسلامی است.
وی ادامه داد: بانکداری اسلامی براساس قرآن و سنت پایهریزی شده است و شاخص و معیار مشروعیت و مقبولیت نظام بانکداری نیز میباشد و روشن است که رفتار بانکداران و سیاستگذاران بانکی در بانکداری غربی و اسلامی متفاوت است.
رضوی تأکید کرد: بدیهی است برای تحقق بانکداری اسلامی نمیتوان صرفا به برگزاری همایشها اکتفا کرد بلکه در نظر داریم با ارتباطات گسترده با اساتید حوزه و دانشگاه به نتایج مطلوب دست پیدا کنیم و بدین منظور دبیرخانه بانکداری اسلامی نیز در مؤسسه عالی آموزش بانکداری ایران تاسیس شده است که امید داریم گامی در را تحقق بانکداری کشور باشد.