به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از خبرگزاری آناتولی، حجتالاسلام سیدمرتضی موسوی شاهرودی، ارائه دهنده نظریه وحدت رویه در تقویم اسلامی و رؤیت هلال که به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در این کنگره شرکت کرده بود، در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی ترکیه، اذعان داشت: بسیار اجلاس خوب و مفیدی بود. به عنوان قدم اولیه قرار شد که علما در خصوص ایجاد تقویم شرعی واحد، نظر یکسانی را داشته باشند، ان شاءالله در مراحل بعدی تقویم واحدی را برای جهان اسلام فراهم خواهیم کرد. در سالهای آینده باید بتوانیم یک روز واحد را به عنوان عید فطر برای همه مسلمین جهان اعلام کنیم تا بر این اساس، عید قربان در مکه مکرمه و مدینه منوره و اعمال حجمان نیز در یک روز واحد انجام شود.
وی تصریح کرد: هر کدام از متفکرین و دانشمندان اعم از فقها، علما، اهل نجوم و اخترشناسان همه به نحوی از موضوع اختلاف تقویم ابراز ناراحتی میکنند. برخی از دانشمندان حاضر در کنگره از این که در یک کشور واحد و یا حتی در یک شهر گاهی دیده میشود که دو روز، سه روز و حتی چهار روز متفاوت را به عنوان عید فطر اعلام میکنند، بسیار آزردهخاطر بودند. اقلیتهای مسلمان ساکن اروپا و آمریکا و امثال آن مشکلات بیشتری دارند، زیرا آنان باید دیگران را توجیه کنند که اعلام عید فطر در چند روز متفاوت برخاسته از تفرقه نیست و این از مباحث علمی نشئت میگیرد.
حجتالاسلام موسوی شاهرودی، در بخشی از سخنان خود نیز گفت: پیش از این نیز همایشهایی در راستای ایجاد تقویم شرعی واحد برگزار شده است، اما در این همایشها صرفا مباحث علمی مطرح بوده و نتیجه عملیاتی اتخاذ نشده است. برتری این جلسه بر سایر جلسات این بود که از علما، اندیشمندان، و اهل نجوم درخواست شده بود که دیدگاه خود را در این خصوص ارائه دهند.
کنگره بینالمللی «تقویم شرعی واحد» با شرکت جمعی از علما، اندیشمندان، فقها و اخترشناسان مسلمان از 50 کشور جهان در شهر استانبول ترکیه دیروز، 10 خرداد پس از سه روز فعالیت به کار خود پایان داد.
گفتنی است، این کنگره بینالمللی سه روزه که با هدف دستیابی به اتفاق نظر در میان کشورهای اسلامی در خصوص تعیین روز اول ماه رمضان و رفع اختلافات در ایام شرعی برگزار شد، با قرائت بیانیه نهایی توسط «محمد گورمز» رئیس سازمان امور دینی ترکیه، پایان یافت.