قرآن بیرمنگام؛ گنجینه‌ای برای بشریت
کد خبر: 3659753
تاریخ انتشار : ۱۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۴
در نشست امارات تأکید شد:

قرآن بیرمنگام؛ گنجینه‌ای برای بشریت

گروه بین‌الملل: سمینار بررسی نسخه‌ خطی و کهن قرآن «بیرمنگام» با حضور کارشناسانی از کشورهای مختلف در حاشيه سی‌‌وششمین نمایشگاه بین ‌المللی کتاب «شارجه» امارات برگزار شد.

بررسی قرآن خطی کهن بیرمنگام در اماراتبه گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه خبری «بوابة الفجر»؛ سمینار بررسی قرآن خطی و کهن بیرمنگام با حضور «ابراهیم نملة»، نویسنده و کارشناس عربستانی، «ایمن فؤاد سید»، مورخ مصری و کارشناس نسخ خطی، «سوزان وورال»، مدیر مجموعه‌های خاص دانشگاه بیرمنگام و «نیلام حسین»، ارزش‌گذار و کارشناس فهرست‌نگاری مجموعه نسخ خطی خاورمیانه (مینگانا) در کتابخانه کادبیری دانشگاه بیرمنگام با مدیریت «عبدالواحد النبوی»، وزیر فرهنگ اسبق مصر برگزار شد.  

براساس آزمایش رادیوکربن که با دقت 95/4 درصد صورت می‌گیرد، تاریخ کتابت نسخه خطی بیرمنگام به بین سال‌های 568 تا 645 میلادی باز می‌گردد که بدین ترتیب این نسخه، یکی از قدیمی‌ترین نسخه‌های خطی قرآن‎ در جهان است.
 
«سوزان وورال»، مدیر مجموعه‌های خاص دانشگاه بیرمنگام در این باره گفت: نسخه قرآن دانشگاه بیرمنگام برای نخستین بار در جولای سال 2015 میلادی کشف شد و قدمت آن به زمان «عثمان بن عفان»، خلیفه سوم برمی‌گردد. 

وی تصریح کرد: با وجود این که دانشگاه بیرمنگام حاوی بیش از سه هزار نسخ خطی نادر و کمیاب اسلامی از خاورمیانه است، اما پس از اعلام کشف این قرآن، با اقبال بی‌نظیر مردم برای بازدید از آن مواجه شدیم تا جایی که این امر ما را بر آن داشت تا در ماه اکتبر همان سال، این نسخه را در نمایشگاهی به مدت سه هفته در معرض دید عموم قرار دهیم.

مدیر مجموعه‌های خاص دانشگاه بیرمنگام با بیان این که نمایشگاه مذکور با استقبال بسیاری از سوی بازدیدکنندگان رو به رو شد، تصریح کرد: بیش از 9 هزار نفر از این نسخه خطی قرآن دیدن کردند. 

قرآن بیرمنگام؛ گنجینه‌ای برای همه بشریت

ورال با اشاره به این که این نسخه خطی نمونه‌ای از گنجینه تمدنی و فرهنگی برای همه بشریت است، گفت: لازم است از این قرآن قدیمی برای تقویت تفاهم و گفت‌و‌گوی تمدن‌ها و ترویج پیام صلح اجتماعی و احترام متقابل استفاده شود. 

نیلام حسین از کارشناسان حاضر نیز با اشاره به استفاده از آزمایش رادیو کربن در دانشگاه بیرمنگام برای تاریخ‌گذاری این نسخه کهن و دستیابی به نتایج دقیق‎تر و استفاده از اشعه مادون قرمز به منظور تشخیص نوع جوهر و نوع خط استفاده‌شده در آن که معروف به خط حجازی است، تصریح کرد: نسبت دقت اطلاعات به دست آمده در این آزمایشات به 95/4 درصد می‌رسد و این نتیجه صد در صدی نیست.

ایمن فؤاد سید، مورخ مصری و کارشناس نسخ خطی نیز در سخنانی با اشاره به مراحل تاریخی تدوین مصحف شریف، گفت: اطلاعات دقیقی در ارتباط با نحوه جمع‌آوری قرآن در زمان رسول خدا(ص) در دست نیست و اخبار وارده در این خصوص به این نکته اشاره دارد که عملیات گردآوری در آن زمان توسط گروهی از صحابه انجام شده که مشخص نیست به صورت تدوین یک کتاب و یا به صورت حفظ آیات صورت گرفته است.
 
ارزش تاریخی

وی در ادامه با اشاره به فرآیند گردآوری قرآن کریم در زمان خلیفه سوم با نظارت «زید بن ثابت»(صحابی مشهور) و به خط حجازی که با نسخه خطی کشف شده در دانشگاه بیرمنگام مطابقت دارد، گفت: این نسخه خطی قرآن از ارزش تاریخی بسیاری برخوردار است. 

گفتنی است، پلت‌فرم دیجیتال نسخه خطی قرآن بیرمنگام که از روی نسخه اصلی تهیه شده در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب شارجه امارات در معرض دید عموم قرار گرفته است؛ این نمایشگاه از روز چهارشنبه(10 آبان) با مشارکت 1650 ناشر از 60 کشور جهان آغاز شده و تا 20 آبان ادامه دارد/.
captcha