امید طائری، مدیر فرهنگی دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به تشکیل شش کمیته قرآنی برای مسابقات قرآن و عترت دانشگاه پیام نور گفت: شش کمیته مستقل برای اجرای این دوره از مسابقات طراحی شده تا حین سه روز برگزاری مسابقات به اجرای برنامه بپردازند.
وی در رابطه با تعریف وظایف کمیتههای مسابقات قرآن و عترت دانشگاه پیام نور اظهار کرد: در راستای برگزاری مسابقات قرآن و عترت، کمیتههایی تشکیل شد که میتوان به بخشهای پشتیبانی و مالی، فرهنگی و فوق برنامه، رسانه و روابط عمومی، علمی، نظارت و ارزیابی و حراست اشاره کرد.
طائری به کمیته پشتیبانی و مالی اشاره و تصریح کرد: در این واحد، بحث تدارکات، رسیدگی به اسناد، تشریفات اسکان، تغذیه و حمل و نقل مورد بررسی قرار میگیرد.
وی در رابطه با کمیته فرهنگی و فوقبرنامه گفت: نمایشگاه، فضاسازی مسابقات، بستههای فرهنگی و برنامههای فوقبرنامه همچون ورزشی و دینی از جمله موارد قابل بررسی در این واحد برشمرده میشود.
مدیر فرهنگی دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی افزود: سومین کمیته، رسانه و روابط عمومی است که مربوط به نشریات دانشجویی، اطلاعرسانی با موضوع مسابقات قرآن میشود.
طائری چهارمین کمیته این مسابقات قرآنی را علمی نام برد و بیان کرد: داوری آثار پژوهشی و طراحی سؤالات بخش کتبی و تعیین داوران بخش شفاهی از جمله فعالیتهای کمیته علمی نام برده میشود.
وی به کمیته نظارت و ارزیابی اشاره کرد و یادآور شد: در این واحد، عملکرد برنامههای قرآنی مسابقات قرآن و عترت دانشگاههای پیام نور بررسی میشود، همچنین در پایان مسابقات، گزارشگیری کامل صورت میگیرد.
23 اردیبهشت؛ برگزاری محفل انس با قرآن
وی اضافه کرد: در حاشیه مسابقات، بههمت کمیته فرهنگی و فوقبرنامه محفل انس با قرآن روز سهشنبه، 23 اردیبهشت برگزار میشود که قرائت قرآن این مراسم با حضور احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی قرآن صورت میگیرد.
مدیر فرهنگی دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی بیان کرد: در مراسم افتتاحیه این دوره از مسابقات، قرائت قرآن کریم، همخوانی قرآن، خیرمقدم از سوی علی ظهری، رئیس دانشگاه پیام نور آذربایجان غربی و مولودیخوانی انجام میشود.
نگاهی به شیوه برگزاری هجدهمین دوره مسابقات قرآن و عترت دانشگاه پیام نور
گزارش ایکنا حاکی است، با گذشت 17 دوره از مسابقات قرآن و عترت دانشگاههای پیام نور، استان آذربایجان غربی میزبان برگزاری هجدهمین دوره این مسابقات بهمدت سه روز خواهد بود.
مسابقات قرآن و عترت دانشگاههای پیام نور با هدف ترویج انس با قرآن و قرآنپژوهی میان دانشگاهیان برگزار میشود؛ این دوره از مسابقات در شهر ارومیه برگزار خواهد شد که امید است این دوره مانند تمامی هفده دوره گذشته، سرشار از عطر قرآن و دستاوردهای درخوری باشد.
بررسی دو بُعد قرآن و عترت(ع) در مسابقات دانشگاه پیان نور
منظور از عبارت دانشگاهیان در این مسابقات، تمامی افراد شاغل به تحصیل یا کار در دانشگاه اعم از دانشجو، کارمند رسمی، پیمانی و قراردادی و یا عضو هیئت علمی تلقی میشود؛ بخشی از این مسابقات به شاخه کارمندان، اساتید و دانشجویان پرداخته میشود که مربوط به قسمتی قابل تفکیک از برنامه مسابقات و جشنواره قرآن و عترت میشود.
همچنین تعدادی از رشتهها که زیر چتر یک عنوان کلی مانند مسابقات کتبی و شفاهی قرار میگیرند، بخش نام برده میشود؛ هر بخش شامل تعدادی از رشتههاست که وجه اشتراک آنها عنوان بخش را تشکیل میدهد و میتوان به بخش شفاهی قرائت، ترتیل و حفظ و ... اشاره کرد.
کوچکترین واحد برنامهریزی مسابقات و زمینههای مشخص از موضوعات و یا تولیدات قرآن و عترت که تعدادی از دانشجویان علاقهمند میتوانند حول محور آن با یکدیگر رقابت کنند، رشته است.
مسابقات قرآن و عترت دانشگاههای پیام نور شامل سه بخش مقدماتی، استانی و کشوری میشود؛ در مرحله دانشگاهی یا مقدماتی به نخستین مرحله مسابقات قرآن و عترت در واحدهای دانشگاهی کوچک و بزرگ پرداخته میشود که برگزیدگان آن به مرحله استانی یا سراسری صعود میکنند.
در مرحله استانی، برگزیدگان مراکز و واحدها برای صعود به مرحله کشوری با یکدیگر رقابت میکنند و در نهایت، مرحله کشوری است که افراد پیش از مرحله ملی برای مشخص شدن ممتازان قرآنی دانشگاه و تعیین افراد صعود کننده به مرحله ملی، توسط دانشگاه برگزار میشود.
این دوره از مسابقات شامل بخش ملی میشود که در این راستا پس از تصویب شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی مؤسسات آموزش عالی کشور، پس از انجام مراحل قبل با شرکت ممتازان هر دستگاه در بالاترین سطح برگزار میشود که اوج فعالیتها، مسابقات و جشنوارههای قرآن و عترت دانشگاهی محسوب میشود.
میزبان و مجری به مراکز استانی گفته میشود که عهدهدار اجرای جشنواره در دانشگاه هستند؛ به عنوان مثال در هجدهمین دوره جشنواره قرآن دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی مسئولیت میزبانی را بهعهده دارند.
باید یادآور شد، هریک از شرکتکنندگان مسابقات قرآن و عترت در تمامی مراحل متسابق نامیده میشوند؛ از دیگر موارد قابل توجه در این حوزه میتوان به ساختار و جداول مسابقات اشاره کرد.
در ساختار جدید مسابقات، شاخهها، بخشها، رشتهها و مراحل عناصر اصلی را تشکیل میدهند؛ مسابقات در سه شاخه اساتید، دانشجویان و کارمندان در قالب 11 بخش خواهد بود.
مهمترین و گستردهترین شاخه مسابقات دانشگاهی را شاخه مسابقات دانشجویان تشکیل میدهد که دارای 5 بخش عمده میشود و بیشترین حضور و مشارکت مخاطبان را به خود اختصاص میدهد.
مخاطبان این شاخه عبارت از دانشجویان دانشگاه پیام نور در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری میشوند؛ ضمناً ملاک دانشجو بودن مخاطبان، تنها در مرحله اول اعمال میشود، یعنی اگر دانشجویی پس از حضور در مرحله دانشگاهی «مقدماتی» فارغالتحصیل شود میتواند در صورت برگزیده شدن در مراحل بعدی نیز شرکت کند.
مسابقات شاخه دانشجویان با توجه به گستره الفاظ و مفاهیم قرآن و برای سعی بیشتر در جهت برگرفتن علوم و معارف جدید از قرآن و بهرهمندی از جلوههای قرآن در ادبیات و هنر و عرصههای مجازی، شامل بخشهای پنجگانه ذیل خواهد بود.
بخش شفاهی، شامل رشتههایی که مسابقه آنها مستلزم حضور و اجرای برنامه ادای الفاظ یا مفاهیم قرآن و عترت و بیان مطالب است، میشود.
بخش کتبی، شامل رشتههایی که انجام مسابقه آنها مستلزم تعیین منابعی مشخص و برگزاری آزمون نوشتاری است، میشود که میتواند بهصورت سراسری همزمان یا استانی یا در یک مرکز و واحد بهشیوه مستقل برگزار شود.
بخش پژوهشی، شامل رشتههایی که رقابت در آنها مستلزم تدوین، تولید و ارسال اثر پژوهشی مانند کتاب، مقاله یا نرم افزار یا نشریه میشود و میتواند بهصورت دانشگاهی یا سراسری برگزار شود.
بخش ادبی، شامل رشتههایی که مستلزم تولید و ارسال آثار و تراوشات ادبی و حاصل نویسندگی و ذوق ادبی است؛ همچنین در بخش هنری، رشتههایی که حاصل ذوق و مهارت هنری بوده و باید برای رقابت، اثر خود را در حیطه موضوعی اعلام شده به ستاد مسابقات ارسال کنند، مدنظر قرار دارد.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر از نحوه برگزاری مسابقات قرآن و عترت دانشگاهیان پیام نور میتوانند به پایگاه اینترنتی pnuquran18.ir مراجعه کنند.