محمدرضا پورمعین، خادم قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن که هماکنون در باغموزه دفاع مقدس در حال برگزاری است، اظهار کرد: بنده از هر نوع ابتکاری که منجر به تأثیر شود، استقبال میکنم.
وی افزود: زمانی که رئیس نمایشگاه قرآن بودم ــ در دورهای که در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد ــ، اولین کارم این بود که محیط و مخاطبان نمایشگاه را به نوعی گسترش دهم که محل برگزاری نمایشگاه، فقط در مجلس شورای اسلامی یا صرفاً در محیطهای مذهبی خاص نباشد؛ بلکه موزهها، بوستانها و مکانهایی که عمومیتر بوده و مردم تردد بیشتری در آنها دارند برای نمایشگاه قرآن در نظر بگیریم.
محل برگزاری؛ شرط اول در برگزاری یک نمایشگاه خوب
پورمعین عنوان کرد: انتخاب محل برگزاری نمایشگاه، شرط اول برای برپایی یک نمایشگاه قرآن است. اما شرط دوم این است که نمایشگاه قرآن تأثیرگذار باشد؛ به این معنی که فقط با تغییر فیزیکی نمیتوانیم تنوع لازم را ایجاد کنیم و باید ببینیم کاری که انجام میشود تأثیر لازم را بر مخاطبان دارد یا خیر.
وی با عنوان این مطلب که به نظرم سازوکارهای چیدمان نمایشگاه قرآن به خوبی انجام شده است، گفت: بیستودومین نمایشگاه قرآن مستحکم پیش میرود؛ چرا که سازهها، برنامهها، تابلوها و مواد و محتوایی که ارائه شده از استحکام بیشتری برخوردار است.
نظم و انضباط در چیدمان نمایشگاه بینالمللی قرآن
این کارشناس قرآنی با تأکید بر اینکه نمایشگاه قرآن به سمت تخصصی شدن پیش رفته است، اظهار کرد: در بیستودومین نمایشگاه قرآن، کمتر افراد و محصولات غیرمرتبط با نمایشگاه را دیدم که این امر، حاکی از نظم و انضباطی است که در چینش نمایشگاه وجود داشته است.
وی یادآور شد: البته هنوز معتقدم که در نمایشگاه قرآن به موضوع قرآن کمتر پرداخته میشود و ما در این نمایشگاه، بیشتر به پیرامون قرآن از جمله؛ کتابت قرآن، هنرهای قرآنی، فعالیتهای مجازی در حوزه قرآن، تولیدات رسانهای، مطبوعات قرآنی، جلدسازی و.. میپردازیم در حالی که این بخشها جزو پیرامون قرآن هستند و خود قرآن نیستند.
نمایشگاه قرآن باید در وهله اول به خود قرآن بپردازد
پورمعین عنوان کرد: در نمایشگاه قرآن باید به خود قرآن یعنی؛ انسان در قرآن، زن در قرآن، نعمتشناسی در قرآن، ولایت، تبلیغ، معاد، زندگی و... پرداخته شود و این مباحث در قالبهای مختلف نمایش داده شود.
وی با یادآوری اینکه در نمایشگاه قرآن به موضوعات فرعی نیز زیاد پرداخته میشود، گفت: امیدوارم روزی برسد که نمایشگاه قرآن سالنهای متعددی با عناوین؛ معاد، حیات، نعمتها در قرآن، تاریخ قرآن و... داشته باشد تا مردم با چشم و گوش خود حس کنند که خدا ما را خلق کرده و بیهود خلق نکرده و ما را مورد آزمون قرار داده است. بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن باید با حضور در نمایشگاه این آزمونها را ببینند، بشنونند و حس کنند.
ارائه محصولات قرآنی در اولویت دوم نمایشگاه قرآن باشد
این خادم قرآن کریم ادامه داد: خرید کتاب، محصولات دیجیتال و... در نمایشگاه قرآن خیلی خوب است و به طور قطع باید باشد اما ارائه این محصولات باید در مرحله دوم و اولویت دوم باشد نه اول؛ نمایشگاه قرآن باید پرداختن به خود قرآن و موضوعات قرآنی را در اولویت کارهای خود قرار دهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با عنوان این مطلب که به طور کلی خود نمایشگاه قرآن نقاط ضعف ندارد، گفت: آدمهایی که نمایشگاه قرآن را برگزار میکنند ضعیف یا قوی هستند. راهنمایان و میزبانان مردم که متولیان برگزاری نمایشگاه قرآن هستند باید در طول برپایی نمایشگاه خود را خادم قرآن فرض کنند و میهمانان و بازدیدکنندگان را نیز میهمانان قرآن فرض کنند.
پورمعین در بخش پایانی سخنان خود عنوان کرد: بزرگترین نقطه ضعف نمایشگاه قرآن، حراستبازی و بگیر و ببندهای بیانضباط در نمایشگاه است که به شدت با این نوع برخوردها مخالفم. در طول برگزاری نمایشگاه قرآن نباید سختگیریهایی در زمینه تردد اتومبیلها، توقفگاههای اتومبیل و... وجود داشته باشد زیرا کسی به قصد تخریب به نمایشگاه قرآن نمیآید.