محمد میرزابیگی، معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با انتقاد از وضعیت مراقبت معنوی بیماران در بیمارستانها عنوان کرد: در ایران به عنوان یک کشور مسلمان بسیار کم روی جنبههای مختلف مراقبت معنوی بیمار کار شده است.
وی تصریح کرد: مراقبت معنوی با جنبههای متافیزیکی آن و امیدواری بیمار به زندگی در غرب هم وجود دارد اما نگاه ما به عنوان یک کشور مسلمان و افرادی که به زندگی در جهان دیگر نیز اعتقاد داریم، متفاوت است.
یک پرستار باید وسیله آیات و روایات پدیده مرگ را برای بیمارانی که وضعیت جسمی آنها وخیم است، خوشایند کنند
میرزابیگی افزود: در ایران باید دو نگاه وجود داشته باشد نخست، نگاه آخرتی به بیماری باشد که از دنیا قطع امید کرده است و وضعیت جسمی او به نحوی است که امیدی به زنده ماندن او وجود ندارد که باید او را به وسیله آیات، احادیث و روایات به زندگی پس از مرگ و بخشش خداوند امیدوار کرد تا پدیده مرگ برای او ناخوشایند نباشد.
وی ادامه داد: اگر این گونه نباشد شاید بیمارستان برای او چون زندانی ترسناک شده و از مرگ برایش دردناک تر باشد، در این مورد روی پرستاران کم کار شده است و تسلط به این گونه مراقبت دادنها زیاد نیست و باید روی آن کار شود.
پرستار باید به بیمار آموزش دهد تا از فرصت حضور خود در بیمارستان برای عبادت استفاده کند
رئیس سازمان نظام پرستاری نگاه دوم مراقبت معنوی بیمار را فراهم کردن امکانات معنوی برای بیماران عادی دانست و اظهار کرد: نگاه دوم مراقبت معنوی به مراقبت از بیماران عادی مربوط میشود در روایات داریم یکی از شرایطی که دعا مستجاب میشود در حین بیماری است؛ در این لحظه یک پرستار باید به بیمار آگاهی و آموزش داده تا از این لحظات به عنوان زمان انس و خلوت استفاده کند.
باید شرایط دعا و توسل را برای بیمار در بیمارستانها ایجاد کرد
وی اضافه کرد: همچنین باید شرایط امکان دعا و توسل را ایجاد کنیم اما متأسفانه در بیمارستانها و به خصوص آی. سی. یو های با ریسک بالا که باید در آن تختها رو به قبله باشند تا بیماران بتوانند به راحتی نماز بخوانند یا به مناجات بپردازند چنین امکانی فراهم نیست.
میرزابیگی بیان کرد: ما در بحث فراهم آوردن حداقلها در بخشهای مختلف اگر بیماری قرآن، مفاتیح و یا کتب ادعیه دیگر را خواستار باشد چه امکاناتی داریم که به او بدهیم؟ لذا باید در بحث مراقبت معنوی روی این موارد نیز کار شود.
وی خاطر نشان کرد: وزارت بهداشت توسعه مراقبتهای معنوی در حرفه پرستاری را در دستور کار دارد که هم در آن به موضوع آموزش پرداخته میشود و هم اینکه به تهیه و توزیع متونی می پردازد تا به مبحث مراقبت معنوی نگاه جدی تری داشته باشد.