پاسخی به چرایی برخی از فسادهای جامعه
کد خبر: 3820340
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۶
در برنامه «بدون توقف» مطرح شد:

پاسخی به چرایی برخی از فسادهای جامعه

کانون خبرنگاران نبأ ــ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه امروز مردم حق دارند از فساد عصبانی باشند، تأکید کرد: حتماً فساد موجود به ضعف‌های سیستم نظارتی، اشکالات سیستم قضایی و مسئولانی برمی‌گردد که مبارزه با فساد در اولویتشان نیست.

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ حجت‌الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، 27 خردادماه در یکصد و پانزدهمین قسمت از سری برنامه‌های بدون توقف که از شبکه سه سیما به‌روی آنتن رفت، در پاسخ به اینکه آیا فساد در کشور سیستماتیک و ساختاری است یا خیر؟ گفت: هر کدام از این‌ها بخشی از واقعیت است، گاهی قانونی دقیق و متناسب و متناظر شرایط نبوده، گاهی خلأ قانونی داریم مثل اینکه بعضی جرم‌ها هست که جریمه آن در قانون 50 هزار تومان است و اصلاً نمی‌توان اسمش را جریمه گذاشت خوب این می‌شود خلأ قانونی.
 
وی ادامه داد: یا بعضی از جاها قانون به عرصه‌های نوظهور و پیچیده‌تر پرداخته؛ بعضی از قوانین‌مان در کشور برای سال 1309 است و خوب خیلی زمان از آن گذشته و حتما خلأ حقوقی و قانونی داریم. بعضی موارد قانون خوب، صادق، دقیق و متناسب با شرایط است اما عزمی برای اجرای آن نبوده؛ حالا گاهی نظارت شده و گاه نشده و گاهی هم اشکال از سیستم نظارتی و یا مدل نظارت یا اعمال نظارت بوده است؛ منتها من در مورد فساد سیستمی نکته‌ای را باید یادآور شوم که تفاهم بر سر تعریف فساد سیستمی باید صورت بگیرد.
 
عضو شورای عالی فضای مجازی در تعریف فساد سیستمی گفت: فساد سیستمی یعنی اینکه در یک سیستم از سوی پایه‌گذاران و مسؤلان اصلی سیستم در نظام ارزشی بنای اولیه بر فساد بوده و اصل و قاعده و بنا را بر فسادآفرینی گذاشتند مثل دوره پهلوی و فساد تشویق شده؛ در نظام ارزشی حاکمیت به کسی که فساد کرده جایزه می‌دهند و میدان فساد افزون‌تر را فراهم می‌کنند و اراده جمعی و اراده سیستمی بر فساد بوده و سیستم اراده کرده که فساد اتفاق بیفتد، غلبه فساد بر درست‌کاری بیشتر بوده یعنی اکثریت قریب به اتفاق موارد فساد صورت می‌گیرد و هیچ برخوردی با فساد نشده و هیچ نظارت و بررسی از طرف نظام ارزشی نشده و تقبیح نمی‌شود، امنیت برای مفسدین بسیار بالاست، یک سیستم درست شده که اراده‌اش بر فساد است و اغلب فساد می‌زاید و سیستم را به یک سیستم فاسد تبدیل می‌کند.
 
وی همچنین تصریح کرد: البته این را من بعید می‌دانم که بسیاری از منتقدین عقیده داشته باشند فساد کشور ما از این نوع باشد، ولی اینکه در این سیستم فساد هست حتما هست، بعضی از آنها به خرده سیستم‌ها برمی‌گردد، برخی به قوانین، برخی به نظارت به مسؤل و به شخص خاص که تعدادش هم کم نیست، و آن‌قدر زشت و قبیح است و در بعضی از موارد آن‌قدر آزاردهنده، بغرنج و تلخ است که نمی‌توانیم به روی خودمان نیاوریم و صدای‌مان در می‌آید و و شاید نشانه‌ای از اینکه دارد برخورد می‌شود و از اینکه سیستم قضا هم دارد برخورد می‌کند هم بشود کشف کرد، اما حساسیت و دغدغه دوستان بر سر این است که اصلاً این متناسب نیست با آرمان‌های ما، با حرف‌هایی که ما بر سر عدالت و قسط زدیم.
 
این مسؤل فرهنگی با تأکید بر اینکه الان خیلی از نمونه‌های فساد می‌بینیم اما یکی از این موارد هم زیاد است، اضافه کرد: این تاب آوردنش برای ما سخت است، لذا باید ببینیم چند درصدش به ضعف در قوانین برمی‌گردد، حتما قوانین باید ارتقا پیدا کند، به‌روز و اصلاح شود، حتما بخشی از آن به ضعف‌های سیستم نظارتی، بخشی از آن به اشکالات سیستم قضایی و بخشی از آن به مسئولانی برمی‌گردد که مبارزه با فساد در اولویتشان نیست.
 
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: مسؤلی به صراحت این جمله را گفته که «اصلاً مسئله این نیست که ما برویم فساد را به تعبیری کشف کنیم و با آن در بیفتیم، ما کارمان را انجام می‌دهیم اگر فسادی هست که خوب لازمه کار بوده و ممکن است در گوشه و کنار اتفاق بیفتد ما باید کار را به سرانجام برسانیم» شاید هم منظورش این نبود اما جوانان مؤمن به او تاختند.
 
حجت‌الاسلام قمی با اشاره به اینکه پس دست‌کم در نظام ارزشی مسؤلان ارشد مملکت مثل فرمایش حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری تشویق فساد نیست، اظهار کرد: فرمان‌های چند ماده‌ای که صادر شده و تعابیر متعددی که از طرف مقام معظم رهبری و حضرت امام(ره) استفاده شده و بدنه مردم و جوانان موافق فساد نیست، اما حق مردم است که به شدت از همین قدر از فساد هم که وجود دارد ناراحت و عصبانی باشند و لحظه‌ای آن را برنتابند و اصلاً نتوانند با آن کنار بیایند و حتماً هم باید به این فکر کرد که برای مبارزه با فساد از جمع‌های جوانانه کارهای بزرگی برمی‌آید، اما شجاعت، هزینه دادن، تهور، بی‌باکی، طراوت و خلاقیت می‌خواهد و این‌ها اصلاً از هر کسی برنمی‌آید چون یک حرکت جوانانه است.
 
مدیر دوره‌های معرفتی اسلام ناب در پایان در پاسخ به این سؤال که این درست نیست که همه پشت جوانان قایم شده و از آنان انتظار داشته باشند تا امور را اصلاح کنند؟ گفت: تقسیم وظایف دقیق است، باید یادمان باشد یک سری از کارها برعهده حاکمیت است، باید تشکیلات انقلابی راه بیفتد به جای اینکه جوانان و مردم کار خودجوش بکنند، آنها هم باید تشکیلاتی کار کنند یک تشکیلات انقلابی، یک هسته مقاومت که راضی نمی‌شود به اینکه از کنار ماجرا بگذرد، در حاکمیت هم برای مبارزه با فساد تشکیلات انقلابی می‌خواهیم، مسؤل حاکمیتی باید در مقابل با فساد وظایفی انجام دهد، بخشی از وظایف رسانه‌ای است، بخشی عمومی است و بخشی هم ممکن است علنی و عمومی و رسانه‌ای نباشد، رویه درست جوامع این است که جوامع و مردم در آن محور باشند. من موظفم که از هر کس که دارد یک ارزش دینی را سر دست می‌گیرد حمایت کنم.
حدیثه سوختانلو
انتهای پیام
captcha