«به سوی نور» با «درد دل به درگاه الهی»
کد خبر: 3936246
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۴
تازه‌های نشر قرآنی در ماه کتاب/

«به سوی نور» با «درد دل به درگاه الهی»

کتاب و کتابخوانی در ماه آبان امسال با ماه‌های سال‌های قبل تفاوت زیادی داشت و علت عمده آن تغییرات مختلف منبعث از حضور کرونا بود. برخی از کتاب‌های مورد استقبال قرار گرفته این ماه در حوزه دین و قرآن را برای شما معرفی کرده‌ایم.

تازه‌های نشر/به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آبان با کتاب و کتابخوانی عجین است و هر سال در این ماه، اتفاقات و رخدادهای کتاب و کتابخوانی از سایر ماه‌های سال پررنگ‌تر است، اما امسال متفاوت‌ترین آبان را تجربه کردیم. ماهی که کشورمان در بحران شیوع کرونا قرار داشته و دارد و بسیاری از برنامه‌های هفته کتاب تحت تأثیر آن قرار گرفته است. پاییزه کتاب، پررنگ‌ترین برنامه در این هفته بود که از هفته‌های پیشتر اطلاع‌رسانی آن آغاز شد و 835 کتابفروشی در سراسر کشور آن را اجرا کردند. همین طرح باعث شد چراغ کم‌فروغ نشر روشن‌تر شود و بازار نشر تا حدی جانی دوباره بگیرد. این مسئله در حوزه نشر قرآنی و دینی نیز صادق است. گروه فرهنگی ایکنا، طبق ماه‌های گذشته سری به ویترین کتابفروشی‌ها زده و جدیدترین عناوین این حوزه را معرفی کرده است. 

درد دل به درگاه الهی
 
کتاب «درد دل به درگاه الهی» نوشته آیت‌الله محمدباقر تحریری، شرح «مناجات شاکین» امام سجاد(ع) است که در آن به حالات نفس انسانی و درک و تمایلاتی که انسان را از درک عالم غیب بازمی‌دارد، پرداخته است. مؤلف کتاب را با معرفی، بیان ویژگی‌ها، متن اصلی و ترجمه مناجات شاکین آغاز کرده است. «علت اشتیاق نفس به معاصی»، «وقوع نفس در معرض هلاکت»، «بهانه‌جویی نفس»، «لزوم آرزومندی»، «میل نفس به بازی و سرگرمی»، «موجبات هلاکت نفس»، «مراحل ورود شیطان به قلب»، «تحرکات شیطان در انسان»، «معنای قساوت قلب»، «علت اشک ریختن»، «اظهار عجز به درگاه الهی»، «لزوم تمسک به عصمت الهی»، «توجه به حکمت و اراده الهی»، «نرفتن به درگاه خانه غیر خدا» و… از جمله مباحث و گفتار‌های این کتاب است. ‌این اثر از مناجات‌های پانزده‌گانه‌ای است که از امام سجاد (ع) نقل شده و موضوع آن شکایت از نفس و شیطان است. حضرت در این مناجات درباره ویژگی‌های نفس اماره و دشمنی‌های شیطان سخن گفته است. این کتاب به همت انتشارات بوستان کتاب منتشر شده است.
 
منظومه فکری آیت‌الله العظمی خامنه‌ای
 
کتاب «منظومه فکری آیت‌الله‌ العظمی خامنه‌ای» اثر حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه و جمعی از پژوهشگران تاکنون شش نوبت چاپ شده است. این مجموعه دوجلدی در چهار بخش نظام‌های بینشی، نظام‌های منشی و رفتاری، نظام‌های اجتماعی اسلام و اهداف اجتماعی اسلام تدوین شده است. نسخه الکترونیک این اثر در نرم‌افزار کتابخوان طاقچه منتشر شده است.  این اثر نشان می‌دهد که فرمایشات معظم‌له از نظام هماهنگی برخوردار است به گونه‌ای که اجزاء آن یک کل نظام‌مند را تشکیل می‌دهد که ادامه‌دهنده گفتمان فکری علمای گذشته و استمراربخش گفتمان امام خمینی (ره) است و با رویکرد اجتهادی به مسائل معاصر می‌پردازد.
 
دین و فرهنگ
 
کتاب «دین و فرهنگ» به قلم همایون همتی به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی و انتشارات سوره مهر منتشر شده است. دفتر حاضر حاوی سیزده مقاله از نوشته‌‍‌های نویسنده است که متناسب با نیاز‌های فرهنگی جامعه نگارش یافته است. بعضی از این نوشته‌ها در ابتدا در قالب گفتار و سخنرانی ارائه شده و بعد از نگارش بازنویسی و ویرایش شده است. محتوای این مقاله‌ها به طور عمده به چند حوزه مهم علوم انسانی به ویژه به حوزه‌های الهیات، فلسفه، عرفان، دین‌پژوهی و مطالعات فرهنگی مربوط می‌شود.
 
لبخند ادواردو
 
آخرین نوشته نویسنده مسلمان فرانسوی، کلر ژوبرت با عنوان «لبخند ادواردو» در عهدمانا منتشر شده است. این کتاب قصه‌ای کودکانه درباره شهید ادواردو آنیلی است که با تصویرگری مرضیه صادقی، به چاپ رسیده است. ادواردو، فرزند سناتور آنیلی، شخصیت مطرح و بانفوذ ایتالیا بود که پس از اینکه مسلمان می‌شود و با تهدید و فشار‌های بسیار، حاضر به تغییر عقیده خود نمی‌شود، او را به شهادت می‌رسانند.
 
شخصیت‌های مانا
 
مجموعه پژوهشی «شخصیت‌های مانا» با هدف ارائه الگو‌های موفق، به زندگی شخصیت‌های نیک‌نامی می‌پردازد که در عرصه دانش، فرهنگ، سیاست و اجتماع در ایران معاصر زیسته و درگذشته‌اند. سیدحسین فاطمی از چهره‌های جنجالی تاریخ معاصر ایران است که سرنوشت غم‌انگیزی داشت و همین امر موجب شد، شخصیت وی در پس‌پرده حب‌و‌بغض برخی از نویسندگان قرار گیرد.
کتاب «سیدحسین فاطمی» شامل سه فصل است، فصل اول به زندگی فاطمی از ابتدا تا زمان بازگشت او از اروپا اختصاص یافته و در آن به ایام کودکی وی، اتفاقات بعد از ورود متفقین به ایران و دیدگاه وی درباره برخی مسائل از جمله حضور متفقین، عصر رضاشاه، موضوع نفت و... پرداخته است. فصل دوم نیز به دوره فعالیت فاطمی از زمان انتشار باختر امروز تا سوءقصد به وی می‌پردازد و نقش وی در ملی شدن صنعت نفت، مبارزه با دولت رزم‌آرا، فعالیت در معاونت پارلمانی نخست‌وزیر را در بر می‌گیرد. در فصل سوم قطع رابطه با انگلستان، برگزاری کنفرانس سفرای ایران در اروپا و کشور‌های عربی و فعالیت دکتر فاطمی در روز‌های منتهی به کودتای ۲۸ مرداد و ایام اختفای او بررسی شده است.
 
به سوی نور
 
کتاب دو جلدی «به‌سوی نور» شامل سخنرانی‌های فقیه اخلاقی آیت‌الله علی احمدی ‌میانجی با موضوع مرگ و عالم برزخ به‌تازگی به همت انتشارات سروش منتشر و راهی بازار نشر شده است. این مجموعه دو جلدی شامل مجموعه سخنرانی‌های این عالم در ماه رمضان سال‌های ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹ درباره مرگ، تأثیر روزه، شهادت حضرت علی (ع) و... در مسجد عبداللهی قم است که به کوشش دفتر تنظیم و نشر این‌عالم جمع‌آوری و در دو جلد تنظیم شده‌اند. البته تعدادی از این‌سخنرانی‌ها پیرامون موضوعات دیگری مرتبط با ماه مبارک رمضان و مناسبت‌های آن هستند.  ویرایش در این مجموعه به گونه‌ای اعمال شده که قالب سخنرانی بر قالب نوشتاری و اثر مکتوب و پژوهش غلبه دارد. در واقع تلاش بر این بوده تا ویرایش به گونه‌ای اعمال شود که مخاطب با خواندن کتاب، خود را تا حدودی در حال‌وهوای مجلس موعظه‌ها و بیانات آیت‌الله احمدی‌ میانجی احساس کند.  

وحدت اسلامی از دیدگاه قرآن و عترت

کتاب «وحدت اسلامی از دیدگاه قرآن و عترت» به قلم آیت‌الله سید محمدباقر حکیم(ره) با ترجمه عبدالهادی فقهی‌زاده به همت مؤسسه بوستان کتاب دفتر تبلیغات اسلامی منتشر شده است. نویسنده با نیم نگاهی به تحولات معاصر، به موضوع خطیر وحدت اسلامی از منظر قرآن و عترت توجه کرده است. واقع نگری و دردمندی، ویژگی‌هایی است که در تحلیل‌های کتاب حاضر به چشم می‌خورد و نشان می‌دهد مؤلف معتقدانه و به مثابه ضرورتی دیرپا به موضوع وحدت اسلامی نگریسته است. همچنین دو نوشتار دیگر به ترجمه کتاب پیوست شده است که هر دو در حوزه‌های مربوط به موضوع وحدت اسلامی و تقریب است؛ یکی «مبانی نظری مدارای دینی در تقابل با افراطی‌گری در قرآن کریم» و دیگری «اصول تقریب میان شیعه و اهل سنت» که متن اصلی آن‌ها سال‌ها پیش در مصر به چاپ رسیده است.

انسان‌شناسی

کتاب «انسان‌شناسی» تألیف رضا فیروزی به همت پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت) و شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی به تازگی منتشر شده است.

این کتاب در شش بخش و چهارده فصل تهیه شده است. هدف بخش نخست آشنایی دانشجویان با مباحث انسانشناسی به منظور کاربرد صحیح مفاهیم و اصطلاحات مرتبط و پرهیز از خَلط احتمالیِ مشترکات لفظی و خطا در استدلال به منظور دستیابی به دیدگاهی کلی درباره مباحث کتاب است. نویسنده در این فصل، انسانشناسی به اعتبار علوم مختلف تعریف و ضرورت مطالعات انسانشناسی و روابط انسان را بررسی و روش‌های تحقیق در علوم انسانشناسی و مرجحات آن‌ها و انواع انسانشناسی را تحلیل کرده است. در آخرین فصل کتاب با عنوان «معنای زندگی» به جنجال برانگیزترین موضوع چند دهه اخیر پرداخته شده است. بحث معناداری یا بی‌معنایی و پوچ بودن زندگی از زمان اندیشه‌ورزانی، چون ارسطو مطرح بوده، اما به معنای امروزی با اظهارنظر فیلسوفانی مانند برتراند راسل، ژان پل سارتر، آلبر کامو، والتر ترنس استیس، پل ادواردز، فریدریش نیچه، مارتین هایدگر، گابریل مارسل، کارل یاسپرس و برخی دیگر از متفکران مدرن به منزله جدیترین مسئله انسان معاصر مطرح شد. مسئله معنا و بی‌معنایی در قالب هدفداری یا ارزشمندی زندگی و نیز فایده آن شکل گرفت و رواج یافت و با بحث خدا، زندگی پس از مرگ، ویژگی از خودفرارَوی انسان درآمیخت و مباحث جدیدی به آن افزوده شد.

تفسیر عرفانی از دیدگاه سید حیدر آملی

شصت و هشتمین اثر مکتوب مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با عنوان «تفسیر عرفانی از دیدگاه سید حیدر آملی» منتشر شده است. کتاب پیشرو در مقام پاسخ به پرسش‌هایی درباره تفسیر عرفانی (تأویل) از دیدگاه یکی از چهره‌های برجسته اهل معرفت یعنی سیدحیدر آملی است. پرسش‌هایی از قبیل: تأویل در اصطلاح اهل معرفت به چه معناست؟ تأویل چند نوع است؟ روش‌های دستیابی به آن چیست؟ آیا انسان‌های عادی هم توان فهم اسرار قرآن را دارند؟ این کتاب برگرفته از پایان‌نامه دوره تربیت محقق عرفان اسلامی مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی است که به همت حجت‌الاسلام رسول مزرئی نگاشته شده است. پایان‌نامه یادشده با عنوان «تأویل طولی و مبانی آن از نگاه سیدحیدر آملی» در چهارمین جشنواره علامه حلی شایسته تقدیر شناخته شد.

جستارهای فلسفی

کتاب «جستار‌های فلسفی» اثر مهدی عباسزاده به همت انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است. در این جستارها، نگارنده کوشیده است برخی از موضوعات مهم منطق و معرفت‌شناسی، هستی‌شناسی و فلسفه دین را از دید برخی از متفکران اسلامی و غربی، گاه به شیوه تطبیقی یا انتقادی مورد بازخوانی و بررسی قرار دهد و گاه با نظر به آیات قرآن به بحث و تأمل بنشیند. این موضوعات عبارتند از: برهان و معانی مختلف آن، یقین و تأثیر عمل بر آن، شهود و زمان، غایت و غایتانگاری، اصل علیت و عینیت آن، مرات فعل الهی، برهان وجودشناختی در اثبات وجود خدا، فلسفه دین و الهیات جهانی، و نهایتاً نسبت دین و فلسفه و تأثیر آن بر علوم انسانی.

کلام اسلامی

جلد دوم کتاب «کلام اسلامی» نوشته حسن یوسفیان شرحی است بر کتاب گرانسنگ و ماندگار «کشف المراد» نوشته علامه حلی که خود شرحی است بر کتاب موجز و پرمغز «تجرید‌الاعتقاد» اثر خواجه نصیرالدین طوسی. در اهمیت این دو کتاب که دیدگاه اندیشمندان امامی را درباره اصول دین باز می‌نمایانند همین بس که پس از گذشت قرن‌ها همچنان بی‌بدیل مانده‌اند و حتی عالمان اهل سنت نیز خود را بینیاز از آنها ندیده‌اند. در جلد اول این اثر ابتدا زندگینامه محقق طوسی و علامه حلی ارائه شده و شرح‌های کتاب تجرید معرفی شده‌اند. در این مجلد سه بخش اول کتاب کشف المراد شرح و بسط داده شده است. بخش اول، امور عامه است و مشتمل بر مباحث وجود و عدم، ماهیت و لواحق و علت و معلول است. در بخش دوم جواهر و اعراض مطرح شده است. در بخش سوم نیز به مباحث خداشناسی از جمله اثبات وجود خدا، صفات الهی و افعال الهی پرداخته شده است.

تفسیر روایی نامه امام صادق(ع)

کتاب «تفسیر روایی نامه امام صادق(ع) به شیعیان» به قلم حجت‌الاسلام علی‌اصغر رادحسینی به رشته تحریر در آمده و به همت انشارات باقرالعلوم(ع) منتشر شده است. در این کتاب هم به مفردات و هم به مفهوم کلام امام صادق(ع) پرداخته شده است. آنچه مایه حیرت بود، یافته شدن مترادف‌های بسیاری از آیات شریفه و سخنان اهل بیت(ع) برای تک‌تک واژه‌های این نامه شریف بود که صحت مضمون آن را چندین برابر می‌کرد. به همین دلیل، به یقین می‌توان ادعا کرد که پشتوانه سند مفهومی این نامه شریف، بسیاری از آیات قرآن کریم و روایات هستند. در این تألیف تقریباً از تمامی پژوهش و نوشته‌های مرتبط با این نامه استفاده شده و تلاش شده شروح آمده در پاورقی‌ها به گونه‌ای باشد که طولانی نشود؛ در برخی از موارد، توضیحات بیش از ظرفیت این نوشتار حذف شده است. معانی لغات نیز از لغتنامه‌های قابل استناد تا چاپی که به بیان اصل معنی کمک می‌کرد، نقل شده است.

ادیان چالش انگیز نوظهور

کتاب «ادیان چالش‌انگیز نوظهور» نوشته جیمز آر. لوئیس و یسپر اویور پترسون، مجموع‌های دو جلدی است که جلد اول آن با ترجمه زهره سعیدی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و جلد دوم با ترجمه سمیه عبداللهی به همت پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات راهی بازار نشر شده است.

این کتاب به شکل مجموعه مقالاتی در حوزه جنبش‌های دینی جدید تدوین شده که تلاش می‌کند به جریان‌شناسی نحله‌ها و فرقه‌های دینی نوظهور بپردازد. مترجم در این اثر، رواج کیش‌ها و نحله‌های جدید هنجارشکن و همچنین گسترش احساس خلأ معنوی در زندگی جوانان هنجارگریز به علاوه گسترش ارتباطات و ظهور پدیده «جهانی شدن»، را شواهدی بر اهمیت پژوهش درباره جنبش‌های دینی جدید ذکر می‌کند. نویسندگان این مقالات، دانش آموختگان مقاطع دکتری و فوق دکتری در دانشگاه‌های معتبر و افرادی سرشناس و دارای آثار مهمی در حوزه مطالعات دینی هستند که اغلب آنها، خواننده را با پایه‌گذار، نحوه شکل‌گیری، آموزه‌ها و تحولات تاریخی کیش‌ها آشنا و افزون بر آن، تحلیل‌هایی روشمند راجع به آن‌ها عرضه می‌کنند.

این مجموعه در چهار بخش (گروه‌های مسیحی، آسیایی، اسرارآمیز و سایر گروه‌ها) دسته‌بندی شده است؛ به نحوی که تنوع تشکل‌ها از آمریکا و اروپا تا چین، ژاپن و هند را دربرمی‌گیرد. در جلد اول، دو بخش نخست و در جلد دوم، دو بخش بعدی آن عرضه می‌شود. مترجم کتاب، وجه غالب مؤسسان این کیش‏‌ها را ارائه طریقی برخلاف هنجار جامعه با ادعای اصلاحات، معرفی می‌کند و وجه مشترک آنها را مناقشه‎آمیز بودن آنها اعلام می‌کند. همچنین برخی آموزه‌ها و دعاوی مانند جهانی بودن، الهام و مکاشفه، آخرالزمانی، صلح‌طلبی و التقاطی‌بودن نیز در برخی از آنها مشترک دانسته شده و اتهاماتی همچون شست‌وشوی ذهنی، کودک‌آزاری، سوءاستفاده مالی و جنسی و فعالیت‌های غیرقانونی را متوجه بسیاری از آنها می‌داند.

قرآن و علم کلام

کتاب قرآن و علم کلام تازه‌ترین اثر حجت الاسلام والمسلمین محمدحسن قدردان قراملکی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است، تلاش محقق در این تحقیق ۵۳۶ صفحه‌ای پاسخ به این سوال اصلی است: قرآن و علم کلام چه نسبت و نقشی بر یکدیگر دارند؟ به تعبیری؛ قرآن چه نقشی بر علم کلام دارد؟ علم کلام چه تأثیری بر قرآن دارد؟ مهمترین امتیاز این کتاب نوآوری در موضوع و تحقیق است؛ به این معنی که محقق درباره نقش متقابل قرآن و کلام کتابی مشاهده نکرد و این کتاب نخستین کتاب در این زمینه است. نوآوری این تحقیق صرفاً در موضوع و عنوان آن منحصر نشده است، بلکه در طرح مسائل و مطالب آن نیز خواننده فاضل شاهد طرح مباحث جدیدی در این کتاب خواهد بود. کتاب از دو بخش ترکیب یافته است. در بخش اول نشان می‌دهد که قرآن کریم با راهکار‌های مختلف در تأسیس و توصیه علم کلام با رویکرد عقلی نقش مهمی را در علم کلام ایفا کرده است، به گونه‌ای که در صورت نبود آیات فوق، چه بسا علم کلام به بهانه‌های مختلف مثل دوری از قرآن یا اهل بیت(ع) مورد بی‌مهری قرار می‌گرفت و یا به کلام خاص مثل نقلی یا حسی محدود می‌شد، رهآورد آیات فوق تأسیس کلام جامع نقلی و عقلی و فلسفی است. بخش دوم کتاب به تبیین نقش علم کلام به ویژه کلام عقلی در اثبات و تقریر مبانی و آموزه‌های قرآن (وحیانیت، زبان شناختاری، جامعیت و جاودانگی) می‌پردازد.

مبانی نظری تمدن اسلامی در قرآن کریم

انتشارات نجم‌الهدی کتاب «مبانی نظری تمدن اسلامی در قرآن کریم و تجلی آن در بیانات امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری» را به چاپ رسانده است. این کتاب رساله دکتری سید سعید روحانی است که در مهر ۱۳۹۸ در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی دفاع شده است. نویسنده سعی کرده در تبیین و توضیح مسئله به بیش از هزار آیه استناد کند و آدرس آن‌ها را در پاورقی بیاورد. در این کتاب سعی شده است اصول و مبانی شکل‌گیری تمدن اسلامی از قرآن مجید استخراج شود و تجلی آن در بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به عنوان رهبران جامعه شیعی و پایه‌گذاران تمدن نوین اسلامی نمایان شود تا جامعه مطلوب قرآنی تحقق یابد. رسالت اصلی این پژوهش، شناسایی و تبیین مبانی «هستی‌شناسی»، «معرفت‌شناسی» و «انسان‌شناسی» تمدن از منظر قرآن است. 

بهجت و سعادت به روایت ابن سینا

در کتاب «بهجت و سعادت به روایت ابن سینا»، ۱۷۹ صفحه‌ای که به همت انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است ترجمه، تبیین و تحلیلی است از نمط هشتم شرح اشارات خواجه نصیرالدین طوسی همراه با نکاتی انتقادی که با هدف تسهیل خوانش یکی از متون اصلی حکمت اسلامی، برای نخستین بار، با شکل و شیوه حاضر به زبان فارسی نگاشته شده است. مخاطبان اصلی این اثر، دانشجویان و طلابی هستند که به فراگیری شرح اشارات اشتغال دارند و مقصود آن بوده است که آنان را در فهم صحیح مطالب و دقت بیشتر در نکات آن یاری رساند و کمبود‌های احتمالی درس را جبران کند. جایگاه مهم شرح اشارات خواجه، تأثیر چشمگیر آن در فلسفه اسلامی و محور درس و بحث بودن آن در حوزه و دانشگاه، همراه با دشواری دستیابی به مقاصد آن در بسیاری از موارد، از جمله اموری بوده‌اند که انگیزه نگارش این اثر را پدید آورده‌اند.

نا

در ماه گذشته که با روزهای سخت کرونایی همراه بود، آثار اندکی به چاپ دوم می‌رسند یا تجدید چاپ می‌شوند. یکی از این آثار که اهمیت خاصی دارد، کتاب «نا» است. این اثر روایتی جامع از زندگی شهید صدر به قلم مریم برادران است که در پاییز امسال به همت انتشارات مؤسسه صدر روانه بازار کتاب شد و پس از دو هفته به چاپ دوم رسید.

نویسنده کوشیده این روایت، کتاب بلند و پرحجمی نباشد، اما داستانی جامع همراه با جزئیات فراوان را روایت کند که از ارتباطات خانوادگی گرفته تا مبارزات سیاسی و فعالیت‌های علمی و… را دربربگیرد. برادران درباره انتخاب «نا» برای اسم کتاب می‌گوید: در طول این روایت، احساس می‌کردم اگر آدم‌ها «ما» بودند، محمدباقر صدر شهید نمی‌شد. شهید صدر برای «ما بودن» خیلی زحمت کشید و در تجربه‌های زندگی ایشان هم مشهود است که هر وقت مشکلی پیش می‌آمد، ما بودن راه حل خارج شدن از بن‌بست می‌شد. اتفاق بد وقتی افتاد که آن شکاف ایجاد شد و ما دیگر ما نشد.

ویرانی دروازه شرقی

کتاب «ویرانی دروازه شرقی» به قلم سرلشکر وفیق السامرایی، مسئول اطلاعات ارتش عراق در سال ۱۹۹۷ میلادی (۱۳۷۶ خورشیدی) به زبان عربی تدوین و در سال ۱۳۷۷ ترجمه و به همت مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده است. سرلشکر سامرایی پیش از فرار حسین کامل حسن، داماد صدام، به سوریه گریخت و پس از اخذ پناهندگی سیاسی راهی کشور انگلیس شد. او خاطرات خود را درباره اتفاقات جنگ عراق علیه ایران و اشغال کویت از سوی رژیم عراق در کتابی با عنوان «حطام البوابه الشرقیه» به رشته تحریر درآورد که ابتدا روزنامه کویتی القبس آن را به صورت پاورقی منتشر و سپس به صورت کتاب به بازار نشر فرستاد.

اهمیت این کتاب به حدی است که پس از انتشار، صدام، رئیس رژیم بعث عراق به تعدادی از فرماندهان ارتش و یکی از نویسندگان وابسته مأموریت داد کتاب را مطالعه و جهت کاهش تأثیرات افشاگرایانه آن برایش جوابیه تهیه کنند.

این کتاب در پنج فصل کلی با عناوین جنگ ایران و عراق و علل و زمینه‌های تاریخی آن، بعد از جنگ با ایران تا اشغال کویت، اشغال کویت و جنگ عراق با متحدین با محوریت آمریکا، صدام و امنیت او در عراق و انتفاضه مردمی و مخالفان علیه صدام، به نگارش درآمده و اکنون به چاپ دهم رسیده است.

انتهای پیام
captcha