به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) پتانسیل فرهنگی، اجتماعی برای پذیرش و ارتقای دانش و فرهنگ زیست محیطی به عنوان یکی از فرصتهای زیست محیطی در استان تهران ظرفیتی تاثیرگذار در مهار آلودگی هوا است که به کار بستن توصیههای طب اسلامی نیز به عنوان یکی از عوامل موثر در کاهش عوارض آن تاثیرگذار خواهد بود.
در حالیکه به کار بستن توصیههای تغذیه معمول توسط کارشناسان همچون مصرف میوههایی چون مصرف روزانه یک عدد سیب میتواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را کاهش داده و میوههایی مانند پرتقال و توت فرنگی نیز سرشار از پکتین بوده و برای کاهش عوارض آلودگی هوا مفید هستن اما توصیههای تغذیه طب اسلامی نیز در جای خود، خالی از فایده نیست.
بهداشت خواب از نکات اساسی در حفظ سلامت و جلوگیری از ابتلا به ناراحتیهاتی روحی و روانی است که متخصصان طب اسلامی آن را در شرایط بحران آلودگی هوا نیز لازم دانسته با توصیه به سحرخیزی به عنوان یکی از دستورات مهم اسلامی پیشنهاد میکنند.
ایجاد بهداشت خواب در فرد، موجب ارتقای سلامت بدن و تندرستی فرد میشود که تلاش در انجام فرایض، واجبات و مستحبات دینی و از جمله اهتمام برای به پا داشتن نماز شب، علاوه برکسب رضای خداوند، عبودیت و بندگی بر بهداشت خواب نیز موثر است، به طوریکه با بیدار شدن در سحرهنگام از هوای بینالطلوعین یعنی زمان اذان صبح تا طلوع آفتاب بهرهمند میشویم و این امر در کاهش عوارض هوای آلوده بسیار موثر خواهد بود.
تغییر سبک زندگی بر اساس زندگی شهری و بدور از تحرک نیز معضلی است که میتوان با بازگشت به سبک زندگی اسلامی و حفظ تعادل از آفات ان به دور ماند به طوری که متخصصان طب اسلامی نیز که فعالیت بدنی شهروندان تهرانی را بسیار کم افراد را به انجام فعالیتهای ورزشی از جمله ورزشهای سوارکاری، تیر اندازی دو میدانی و کوهنوردی توصیه میکنند.
البته باید توجه داشت پیاده روی در هوای آلوده ویا ورزش در شرایط اضطراری و بحران آلودگی هوا نه تنها مفید نیست بلکه برای بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی، عروقی، کدکان و بانوان مضر است و باید در محیطی مفرح و به دور از آلودگیهای شهری و در اطراف شهر به این مهم اهتمام کرد تا با صرف زمانی فارغ از زندگی شهری و دود و دم آن که استرسهای بسیاری را به ما تحمیل میکند اکسیژن بیشتری به ریههامان وارد کنیم.
عادت کردن به سبک زندگی مدرن و مصرف غذاهای فست فود و حاضری به جای غذاهای آبدار که مایعات بدن را تامین میکند در شرایط بحران الودگی هوا سلامت را تهدید میکند و باید با بازگشت به سبک زندگی اسلامی و سنن گذشتگان در مصرف غذاهای آبدار و سالم چون چون آش، اشکنه، آبگوشت و .. از این تهدیدات مصونیت یافته ودوری گزینیم و به این ترتیب از افزایش سودا در بدن به دلیل مصرف غذاهای گوشتی پیشگیری کنیم.
غذاهای خشک امروزی که اغلب با مرغ و .. تهیه میشود موجب افزایش غلظت خون و کاهش مایعات در بدن میشود که اینهمه خود در شرایط آلودگی هوا که بدن خودبخود اقدام به خونسازی مجدد میکند و مردم به دلیل سردی هوا کمتر به بانک خون مراجعه میکنند و بروز سکته و بروز بیماریهای قلبی عروقی را موجب میشود.
اهدای خون در شرایط آلودگی هوا برای کسانیکه دارای خون کافی هستند تجویز میشود وآنها که خون کافی ندارند به حجامت توصیه میشوند.
مصرف بیشتر مواد غذایی ارگانیک، که غرفههایی جداگانه را در بازارهای روز شهر تهران امروزه به خود اختصاص داده است میتواند در اجرای این توصیههای تغذیهای کمک کننده باشد.
در اسلام از ساخت و ساز در طبقات نهی شده و به توسعه و ساخت و ساز در سطح توصیه شده است در حالیکه امروزه با افزایش ساخت و ساز در طبقات متعدد و افزایش دود به دلیل مصارف خانگی، آلودگیهای هوا تشدید شده و درختکاری در این فضاهای محدود نیز به فراموشی سپرده شده است.
آلودگی هوا با ایجاد اختلالاتی در تنفس و گردش خون، عوارض روحی و روانی همچون پرخاشگری، استرس و عصبانیت و پژمردگی و افسردگی را برای افراد به دنبال میآورد که اقدام به کوهنوردی و دیگر ورزشها با درو کردن انسان از استرس شهری و...از آنها میکاهد و البته سلامت معنوی و عمل به توصیههای اسلامی دینی نیز با ارتقای سلامت معنوی در مهار این عوارض کمک میکند.
بهتر است افراد به ویژه افرادیکه مشکلات زمینهای دارند در صورت امکان از شهرهای آلوده به مناطق پاکیزه که آلودگی هوا در آنها کمتر است نقل مکان و در غیر این صورت از تردد در مناطق آلوده و سفرهای غیر ضرور اجتناب کنند و ساکنان شهرها نیز با اجتناب از سفرهای غیر ضرور به مناطق آلوده برای مصونیت از عوارض الودگی، پیشگیری کنند.
بنا به گفته متخصصان تغذیه در هوای آلوده باید برخی مواد غذایی را مصرف کرد که خاصیت خنثی کنندگی مواد سمی موجود در هوا را داشته باشند به طوری که با مصرف آن دسته از مواد غذایی که سرشار از پکتین هستند و سرب موجود در هوا را میگیرند مانع از نفوذ سرب به سلول های بدن شوند که سیب، پرتقال و توت فرنگی از جمله میوههایی هستند که حاوی پکتین بوده و میتوانند در کاهش اثرات ناشی از آلودگی هوا موثر باشند.
لازم است افراد، ساعتهای استراحت و خواب خود را افزایش و به فعالیتهای ورزشی و بدنی متناسب در فضاهای بسته بپردازند و مایعات بیشتری به خصوص آبمیوههای طبیعی بنوشند و البته نوشیدن همه مایعات در چنین شرایطی خوب است، چون روند خروج سموم را از بدن افزایش میدهد.
نوشیدن شیر هم در این میان جایگاه خاصی دارد و علاوه بر نوشیدن مایعات، باید بیشتر از میوهها و سبزیهای تازه در چنین روزهایی استفاده کرد و با استفاده از هواسازها و تهویهها از میزان آلایندهها نیز کاست.
والدین نیز بهتر است خانوادهها در چنین شرایطی کودکان خود را در خانه سرگرم کنند و خواب کودکان را بهتر از قبل تنظیم کنند و تا حدامکان از مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک استفاده نکنند، چون در غیر این صورت به جای یک آلاینده، دو آلاینده وارد بدن آنها می شود.
حفظ تعادل و میانه روی در خوردن غذا |
مصرف میوه و سبزیجات |
پرهیز از فست فود و جایگزینی غذاهای سنتی آبدار |
افزایش مصرف مایعات |
توصیههای تغذیهای طب اسلامی برای آلودگی هوا |
ورزش/درختکاری |
اهدای خون یا حجامت |
بیداری بینالطلوعین |
برپا داشتن نماز شب |
توصیههای عملی طب اسلامی |
مهار عصبانیت با تاسی به توصیههای اسلامی برای کظم غیظ |
صله رحم و گرد هم امدن بیشتر در فضای خانوادگی |
حضور در فضاهای طبیعی و دوری از آلودگی و شلوغی شهری |
اجتناب از سفرهای غیر ضرور به مناطق آلوده |
توصیههای روانشناسان بر اساس طب اسلامی |
پرهیز از فست فود و چیپس و پفک |
مصرف مایعاتی چون شیر و آب میوههای طبیعی.. |
مصرف میوههایی چون سیب، پرتقال و توت فرنگی و .. |
توصیههای کارشناسان تغذیه |