عبدالحسین فخاری، دبیر کل موسسه حلال جهانی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به فعالیت غیر قانونی مراکز و انجمنهایی که موجب تشویش خاطر کارخانجات و تولیدکنندگان شدهاند، افزود: این مراکز که تحت عنوان انجمن صنفی اقدام به سوءاستفاده کرده و نسبت به درخواست وجه برای عضویت متقاظیان گواهی حلال یا تمدیدی ان اقدام کردهاند موجب سردرگمی و اعتراض این کارخانهها و تولید کنندگان شدهاند.
فخاری افزود: این مراکز با اجباری جلوه دادن عضویت متقاضیان در این مراکز و منوط کردن کسب آرم حلال به این عضویت و پرداخت حق عضویتهای کلان، موجب تشویش خاطر و پیچیدگی پروسه قانونی برای کسب این مجوز حلال شده و به سوء استفاده از این امر برآمدهاند و آن را به دکان و منبع درآمدری برای خود تبدیل کردهاند.
لطمات جبران ناپذیر
وی با ابراز تاسف نسبت به وقوع چنین مسائلی در کشور ما که به دنبال تحقق اهدافی مقدس در حوزه محصولات حلال است، گفت: این مراکز و انجمنهای صنفی که با سوء استفاده از نام گواهی حلال دست به این اقدامات میزنند لطمات جبران ناپذیری به اعتبار ما که به دنبال گسترش فرهنگ حلال در دنیا هستیم وارد میآورد و اعتبار کشور را خدشهدار میکند.
فخاری با ضروری دانستن اطلاع رسانی در این زمینه و شفافیت پروسه اخذ گواهی حلال در کشور، گفت: کارخانجات متقاضی و یا دارنده گواهی حلال باید از پروسههای لازم و مراحل کسب و تمدیدی گواهی حلال آگاهی یابند و این امر امکانپذیر نیست مگر با اطلاع رسانی و شفاف کردن اقدامات لازم در این زمینه تا در صورت مواجهه با این گونه فعالیتهای غیر قانونی و غیر مجاز دچار تشویش و سردرگمی نشده و در دام آنها نیافتند.
وی با اشاره به اینکه هیچ الزامی برای دادن وجه در جهت گرفتن و یا تمدید گواهی حلال به مراکز و انجمنهای صنفی وجود ندارد، گفت: گواهی حلال منوط به عضویت در انجمنهای صنفی نبوده و اجبار آنها به پرداخت اینگونه وجوهات از سوی انجمنهای صنفی با عناوین مختلف غیرقانونی است.
وی این اقدام سودجویانه را مانعی در راه گسترش فرهنگ حلال دانست و گفت: اینگونه اقدامات در شان جامعه اسلامی ما نیست به طوری که متقاضیان و داوطلبان تمدید یا اخذ مجوز حلال در برابر پیچیدگیهایی قرار میدهد که در برخی موارد آنها را از این امتیاز منصرف و مانع گسترش آن میشود و این در حالی است که مراحل قانونی اخذ آرم گواهی حلال بسیار ساده و مبادی قانونی آن مشخص است.
فخاری با اشاره به اینکه اخذ و تمدید گواهی حلال نیازمند هیچ واسطهای همچون شرط عضویت در انجمنهای صنفی با پرداخت حق عضویت نیست، بیان کرد: متقاضیان میتوانند با برقراری ارتباط به موسسه حلال جهانی از طریق پست الکترونیک یا تماس تلفنی و بدون الزام به پرداخت حق عضویت در انجمنهای صنفی نسبت به این امراقدام کنند و از مزایای این گواهی برخوردار شوند.
مطابق اظهارات بعضی مدیران محترم کارخانجات، اخیرا از سوی انجمنی به نام «انجمن توسعه و ترویج و تولید و تجارت محصولات حلال» نامههایی به کارخانجات ارسال می شود که مطالبه حق عضویت پنج میلیون ریالی می کند و تمدید گواهی حلال را هم مشروط به پرداخت این مبلغ می نماید و از سوی بعضی کارخانجات علیه این اقدام ، شکایاتی شده است.