به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه غرب آسیا، آنچه که امسال بیش از سالهای گذشته به چشم میخورد افزایش مجالس سوگواری در حسینیهها، تکایا، خیمهها، منازل ، ایستگاهها و سالن های پذیرایی از عزاداران حسینی در بسیاری از مناطق این کشور است که تا پاسی از شب ادامه داشت.
با شروع ماه محرم و آغاز مراسم سوگواری بسیاری از خیابانهای مناطق کویت همانند الدسمه، الدعیه، الشعب، بنیدالقار، الصوابر، الرمیثیه، السالمیه و المنصوریه که به مناطق داخلی معروفند، به علت کثرت ساکنین شیعه و تعدد حسینیهها و تکایا پس از نماز مغرب و عشاء شاهد ترافیک و ازدحام سنگینی بود و این ترافیک امسال به مناطق نوساز شیعه نشین همانند صباح السالم، الزهراء و شهدا نیز سرایت کرده بود. برخی حسینیهها به دلیل استقبال باشکوه سوگواران ناچار به استفاده از خیابانها و کوچههای منتهی به این اماکن و قرار دادن صدها فرش و صندلی در فضای خارجی شدند.
گفته میشود، بیش از 3000 حسینیه، تکیه و مسجد در کویت اقدام به برگزاری مراسم سوگواری شهادت مظلومانه حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) و یاران با وفایش کردند.
شلوغی و ازدحام در برخی از حسینیهها به حدی بوده است که حتی پلهای عابر پیاده، پارکها و زمینهای خالی همجوار این اماکن نیز مملو از عزاداران حسینی میشد. گرچه امنیت حسینیهها و هیئتهای سوگواری همه ساله از سوی نیروهای انتظامی به خوبی تأمین میشود و همکاری بسیار زیادی میان سوگواران و نیروهای امنیتی جریان دارد، اما نقش جوانان سوگوار ملبس به لباسهای مخصوص و با داشتن علائم راهنمایی جهت تنظیم حرکت خودروها در اطراف حسینیهها بسیار چشمگیر و مؤثر بود. کما اینکه شمار زیادی از جوانان شیعه شبانه و پس از پایان مراسم، داوطلبانه در مناطق مختلف حاضر شده و اقدام به جمع آوری زبالهها میکردند.
در بسیارى از حسینیهها، مطابق سنوات قبل مراسم در چند نوبت برگزار میشد و روزانه سه جلسه سخنرانی و سوگواری به زبانهای مختلف عربی، فارسی، اردو، انگلیسی و بعضاً فرانسوی و آلمانی برای کسانی که تسلط به زبان عربی ندارند برگزار شد.
حسینیههای الکاظمیه و الزلزله نیز از حسینیههایی به شمار میروند که مناسبات خود را به سه زبان عربی، انگلیسی و فرانسه برگزار میکنند. بهکارگیری اساتید زبان اشاره برای ترجمه سخنرانیها به این زبان با هدف بهرهمند شدن افراد ناشنوا از دهه محرم از دیگر گفتنیهای مراسم امسال است.
شماری از حسینیهها و تکایا مراسم خود را برای برادران و خواهران بصورت همزمان و برخی دیگر در دو یا سه نوبت بصورت جداگانه برگزار کردند و مراسم شماری از تکایا نیز تنها مختص بانوان بود.
مراسم امسال همچنین شاهد ابتکار عمل دیگری بود شماری از حسینیهها و تکایا با اطلاع رسانی در هفتههای قبل از آغاز ماه محرم از طریق وب سایتها و انتشار آگهی در مساجد و مراکز دینی از آمادگی خود برای تحویل کودکان چهار و پنج ساله طی دهه محرم و برگزاری فعالیتهای متنوع دینی برای آنان خبر داده تا خانوادههای کودکان بتواند با آرامش خاطر در مراسم سوگواری شرکت کنند.
برخی دیگر از مراکز دینی تازه تأسیس نیز مراسم خود را ویژه جوانان اعلام کرده و طی شبهای دهه محرم، قیام امام حسین(ع) و وقایع عاشورا را با استفاده از کارشناسان دینی به تفصیل تشریح میکردند.
از دیگر نکات بارز مراسم امسال میتوان به اهدای سفرهای رایگان به عتبات عالیات از سوی کاروانهای زیارتی برای افرادی که تاکنون موفق به سفر به این اماکن نشدهاند اشاره کرد.
گفتنی است؛ برخی از حسینیههای کویت مانند رسول الاعظم الکربلائیه، آل بوحمد، الصفار، آل معرفى، بیبی رباب و مسلم ابن عقیل بهطور مستمر از ابتدای محرم تا پایان ماه صفر شاهد برگزاری مجالس حسینی بودند.
تعداد مساجد، تکایا وحسینیههایی که مراسم خود را به زبان فارسی برگزار میکنند بیشتر از سال قبل بوده و به بیش از 10 هیئت برآورد میشود.
مراسم محرم از بعد رسانهای نیز دارای بازتاب گستردهای بود و بسیارى از جراید محلی و شبکههای ماهوارهای کویت خبرهای این مراسم را به تفصیل منعکس کردند که این امر در سال جاری بسیار چشمگیر بوده و همه روزنامهها در سطح گسترده و بیسابقهای به این امر پرداختند.
امسال شماری از روزنامههای محلی به انعکاس گزارش و تصاویری از سوگواران حسینی پرداختهاند که در اماکن تدارک دیده شده در حال اهدای خون هستند بسیاری از بزرگان شیعه با ارسال پیامک به سوگواران و اطلاع رسانی گسترده، آنان را به اهدای خون خود به بیماران توصیه میکردند.
محرم در کویت تنها مختص به شیعیان نیست و بسیار از اهل تسنن ضمن ارادت به ساحت مقدس اهل بیت(ع) بر حضور در مناسبتهای این ایام به ویژه شب هفت محرم و شهادت حضرت ابوالفضل(ع) و روز عاشورا تأکید دارند و حتی بعضی از آنان با قربانی و نذورات و پذیرایی از سوگواران حسینی و یا ارسال مواد غذایی به حسینیهها ، علاقه خود را به ساحت مقدس سید الشهداء(ع) اظهار میدارند امیر و برخی از بزرگان خاندان دربار کویت نیز همه ساله ضمن اهدای نذورات به شماری از حسینیههای کویت، به نحوی ارادت خود را ابراز میکنند.
با ورود به شب هفتم محرم و شهادت حضرت ابوالفضل(ع) حضور سوگواران حسینی به شدت افزایش یافته و خیابانهای کویت با ترافیک سنگینی مواجه میشود. شبهای هفتم، هشتم، نهم و دهم محرم علاوه بر مراسم سینهزنی برخی از حسینیهها زنجیرزنی را نیز به مراسم خود افزوده و دستههای عزاداری در فضای خارجی به مدت کوتاه اقدام به زنجیرزنی می کنند و سپس دستههای عزاداری بهدلیل محدودیتهای قانونی به داخل حسینیهها هدایت میشوند و پیشاپیش دستههای سینهزنی پرچمهای سیاه و شعارهای عاشورا به حرکت در میآیند. بعضی از دستهها نیز به نواختن سنج و دمام اقدام میکنند. به صحنه کشیدن تئاتر گونه شهادت حضرت ابوالفضل(ع)، حضرت قاسم، علی اصغر و امام حسین(ع) در شبهای آخر دهه محرم در بسیاری از حسینیه ها اجرا شد و جزء لا ینفک مراسم است .
بسیاری از شیعیان کویت با شب زنده داری و احیای شب نهم، صبح روزعاشورا با پای برهنه و بستن پیشانی بند های سبز و مشکی و پوشیدن جامههای سیاه به سوی حسینیهها روانه میشوند و شب یازدهم را نیز بهعنوان شام غریبان به احیا و روشن کردن شمع و چراغ قرمز به نشانه عزادار بودن سپری میکنند شیشههای خودروها نیز به نشانه عزادار بودن گل مالی مىشود و پرچمهای سیاه رنگ به روی خودروها برافراشته میشود.
علاوه بر حسینیههای ایرانیان و برخی از تکایا که به زبان فارسی برگزار میشود، مراسم عاشورا همه ساله از سوی رایزنی فرهنگی ایران و سرپرستی مدارس ایرانیان مقیم کویت و سایر نهادها برگزار مىشود.
مراسم امسال نیز با حضورعباس خامه یار، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، روحانیون، مداحان ایرانی مقیم کویت و دهها تن از خانواده کارکنان سفارت، نهادهای وابسته، فرهنگیان و خانوادههایشان برگزار شد.
مطالب اصلی وعاظ و روحانیون سخنران در این ایام، هم چون سالهای قبل بر محور فلسفه عاشورا، تبیین اهداف حسینی و نوحه سرایی برای مصایب اهل بیت(ع) بود همچنین تأکید بر پایبندی به همبستگی اسلامی، وحدت ملی، دوری از فتنه، اختلافات مذهبی و نیز پاسخ به شبهات و فضاسازی مخالفان و تکفیریها نیز مطالبی بیان شد.