به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم بزرگداشت علامه محمدتقی جعفری(ره)، به مناسبت پانزدهمین سالگرد درگذشت این پژوهشگر برجسته، به همت مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی(سرچشمه)، با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالله فاطمینیا، غلامعلی رجایی، مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام و از شاگردان علامه جعفری(ره)، مهدی فیروزان، مدیر عامل مؤسسه شهر کتاب، سیدجواد میری، پژوهشگر آثار علامه جعفری(ره) و جمع دیگری از اساتید و پژوهشگران، عصر دیروز، جمعه، اول آذرماه در سالن همایشهای این مجموعه فرهنگی برگزار شد.
براساس این گزارش، در ابتدای این مراسم، محمدرضا زائری، مدیر عامل مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب، ضمن خیر مقدم به حاضرین، عنوان کرد: علامه محمدتقی جعفری(ره)، خورشید درخشان علم و معرفت هستند. افتخار ما و مکتب ما توجه به علم و دانش است. ویژگی امامان و پیشگامان مکتب اسلام، عالم و اعلم بودن است. شخصیت علامه جعفری(ره)، همیشه برای من غبطه برانگیز بودهاند. ایشان همه ویژگیهای یک اندیشمند برجسته را دارا بوده و انسان، دغدغه اصلی ایشان بوده است.
اهتمام علامه جعفری(ع) به تقویت روحیه مذهبی در دانشگاهها
در ادامه این مراسم، غلامعلی رجایی ، مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام و از شاگردان علامه جعفری(ره)، ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم، مراتب سلام و تشکر آیتالله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را به اعضای بیت مرحوم علامه جعفری(ره) بیان کرد و از قول ایشان عنوان کرد: من از اراتمندان همیشگی علامه محمد تقی جعفری(ره) هستم و کتاب «امیرکبیر» را به کمک ایشان نوشتم.
وی افزود: در شناخت نقش حضرت علامه جعفری(ره)، باید به شرایط حساس فکری دهههای 40 و50 توجه کرد. در این دوران، دانشگاه عرصه تاختوتاز گروههای مارکسیستی بود و افرادی همانند علامه جعفری(ره) و مرحوم شریعتی، این غربت را از دانشگاه زدودند و در تقویت روحیه مذهبی دانشگاهها نقش مهمی را ایفا کردند. این یکی از خدمات بسیار مهم علامه جعفری(ره) است که متأسفانه کمتر به آن پرداخته شده است.
وی تصریح کرد: مرحوم علامه جعفری(ره)، شخصیتی فرادینی و از کسانی هستند که توانستهاند از مرزهای جغرافیایی و فکری کشور عبور کنند و آثار ترجمه شده ایشان، به خوبی نمایانگر این سخن است. حضرت استاد، هرگز درگیر ظاهر نبودند، بلکه به دنبال شدن بهتر خود و به تعبیری به دنبال بیخود شدن و پیدا کردن راهحلی برای رهایی کامل بود.
رجایی تأکید کرد: آنچه استاد را در نظر من عظیم مینماید، عشق و علاقه ایشان به حضرت علی(ع) است. از نظر علامه جعفری(ره)، شناخت حضرت علی(ع) جد، تلاش و اجتهاد مستمر علمی را میطلبد و به گفته ایشان، مسلم است شناساییهای معمولی درباره شخصیتهای بزرگ، آن هم درردیف حضرت علی(ع) هرگز به حد نصاب نمیرسد و در جای دیگر میفرمایند، امیرالمؤمنین علی(ع) نمونه انسان کامل در امروز و فردای تمام نشدنی تاریخ است و ایشان با این سخن، حضرت علی(ع) را از جنبه تاریخی جدا میکنند.
علامه جعفری؛ آموزگار متدولوژی تفکر
در ادامه این مراسم، مهدی فیروزان، مدیر عامل مؤسسه شهر کتاب، به ارائه بیاناتی درباره علامه جعفری پرداخت و اظهار کرد: در سن 14 سالگی برای اولین بار به خدمت علامه جعفری(ره) رسیدم و ایشان فلسفه خلقت را برای من توضیح دادند. یکی از سؤالاتی که همواره در متدلوژی تفکر وجود دارد و باید برایش پاسخی پیدا کرد، فلسفه خلقت است.
وی افزود: رشد، افزایش در اندازه و توسعه نیز افزایش در کیفیت است و این افزایش کیفیت در زندگی یعنی قدرت گمانهزنی برای حل مشکلاتی که پیشروی ما اتفاق میافتد. همه تمدنها زمانی روبه افول گذاشتند که قدرت افزایش کیفیت را از دست دادند و به عبارت دیگر، تمدنها زمانی رو به افول گذاشتند که برای پاسخ به سؤالات امروز پاسخهای دیروز را بیان کردند.
فیروزان تصریح کرد: به عنوان یک نوباوه که در مکتب استاد، توفیق شاگردی داشتم، ایشان با حوصله، یک متدلوژی تفکر را به ما آموختند و این متدلوژی این دغدغه را در ذهن من به وجود آورد که توسعه از مقوله تفکر است یا تقلید و به این نتیجه رسیدم که توسعه، مقولهای فکری است.
سخنان علامه جعفری درباره مدیریت جامعه
سیدجواد میری، پژوهشگر آثار علامه جعفری(ره)، سخنران بعدی این مراسم بود که با عنوان «علامه جعفری و مدیریت جامعه» به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: عنوان شده است اگر میخواهید شخصی را بشناسید، ببینید همنشینان او چه کسانی هستند و به قول راسل، در آثار بزرگان مداقه کنید چون این مداقه شما را با آنان همنشین میکند.
وی افزود: اما همنشینان علامه جعفری(ره)، چه کسانی هستند. حضرت علی(ع) در سویی و مولوی در سویی دیگر و در بین این دو نفر، حکیمان و فیلسوفان شرق و غرب. حضرت علی(ع) در اوج تنهایی، مظهر شجاعت، گفتوگو، اهل شنیدن دردهای دیگران و اهل گذشت است. اما ملای روم سمبل چیست. ایشان سمبل وسعت مشرب است.
میری ادامه داد: علامه جعفری(ره)، درباره مدیریت جامعه و آن هم از نوع آگاهانه، سخنان بسیاری گفته است. از منظر ایشان، ضروریترین تکلیفی که برعهده مقام یا مقامات میباشد، این است که برای تعیین سعادت افراد جامعه تلاش کنند. امروزه از مدیریت معنوی بسیار دور افتادهایم و آرامآرام نظام ارزشی ما از معنویات به سمت منویات کج شده است و این ناراستی به دلیل سستیهای برخی مدیران است.
تسلط کامل علامه بر علوم ظاهر و نافع
حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالله فاطمینیا، آخرین سخنران این مراسم بود که به بیان نکاتی درباره مرحوم علامه جعفری(ره) پرداخت و ضمن اظهار درود به روان مرحوم علامه جعفری(ره) و همچنین شهید بهشتی(ره) گفت: بنده در حد عشق، به مرحوم علامه جعفری(ره)، ارادت داشتم و دارم. ایشان در علوم ظاهر و نافع تسلط کامل داشتند و این از مکارم ایشان است. کارهای ایشان، از نظر تألیفات و تفکرو اینکه یک نفر همه عمر خود را به تفکر، تدبر و نوشتن بپردازد، درس بزرگی برای جامعه است.
وی به بیان نکاتی درباره کتب «شرح نهجالبلاغه»، «شرح مثنوی» و «عرفان اسلامی» پرداخت و گفت: شرح نهجالبلاغه چندین علم میخواهد و کار هرکسی نیست و علامه جعفری(ره)، همه این علوم را دارا بود که این کتاب را نوشت. ایشان با «شرح مثنوی» میخواستند مثنوی را به جامعه بیاورند، اما همه مثنوی به جامعه آوردنی نیست.
حجتالاسلام فاطمینیا ادامه داد: کتاب «عرفان اسلامی» کتابی بسیار زیباست و بعضی نکاتش را باید دو بار خواند. این عمل تازهای است که قسمتی از عرفان و آن هم عرفان عملی را به جامعه بیاوریم. چون عرفان نظری را نمیتوان به جامعه آورد و ایشان توانستند قسمتی از عرفان عملی که سلوک و اخلاق است را به جامعه بیاورند.