به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری اعضای شورای گفتوگوی اتاق بازرگانی ایران، با حضور ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، غلامحسین شافعی، رئیس جدید اتاق بازرگانی ایران و رضا رحمانی، رئیس کمیسیون صنایع و معدن مجلس شورای اسلامی، امروز دوشنبه 11 آذرماه در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
تأمین نقدینگی برای بخش تولید؛ موضوع جلسه 35ام شورای گفتوگو
براساس این گزارش، در ابتدای این نشست، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، به بیان مهمترین نکات مطرح شده در این جلسه پرداخت و گفت: امروز سیوپنجمین جلسه شورای گفتوگو و سومین جلسه این شورا در دولت یازدهم را برگزار کردیم. یکی از بحثهایی که اعضا مطرح کردند در زمینه نیازهای نقدینگی بخش تولید و اقتصاد بود.
وی افزود: با توجه به تورمی که در اقتصاد ما وجود دارد و ضرورت پرداختن به هردو بخش تولید و اقتصاد، بررسیهایی که به عمل آمده است باید مبالغی را به عنوان تسهیلات از محل سپردهها و وصول مطالبات معوقه و جاری در اختیار بانکها و واحدهای تولیدی قرار گیرد. هدف این است که این اعطای تسهیلات با تشخیص اولویتهای لازم، به بخشهای مولد اقتصاد واگذار شود.
اولویت اول؛ تکمیل استفاده از ظرفیتهای موجود
سیف خاطرنشان کرد: اولویت اول، تکمیل استفاده از ظرفیتهای موجود است. بسیاری از واحدهای تولیدی ما به دلیل مشکلات نقدینگی، امکان استفاده از ظرفیت خود را ندارند و باید از طریق تأمین سرمایه در گردش کافی توسط نظام بانکی این مشکل مرتفع شود و بانک مرکزی، سعی خواهد کرد، شرایط لازم برای انجام این عمل را فراهم کند.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: اولویت دوم، در رابطه با تکمیل سرمایهگذاریهای انجام شده نیمهتمام است که از طریق تسهیلات نظام بانکی بتوانند سرمایهگذاریهای انجام شده به ثمر برسند و بتوانند به کار تولید در اقتصاد بپردازند.
وی ادامه داد: اولویت سوم، در رابطه با خبری است که حجتالاسلام والمسلمین مصباحیمقدم، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی عنوان کردند. ایشان بیان کردند که کارگروهی متشکل از نمایندگان کمیسیونهای اقتصادی مجلس تشکیل شده است که هدفش رصد کردن اقدامات اقتصادی دولت، کمک به دولت، اصلاح و ارتقای فضای کسبوکار و برداشتن موانع همکاری نزدیکتر بین مسئولین اقتصادی دولت و مجلس شورای اسلامی تا تصمیمیات درستی در این زمینه اتخاذ شود.
سیف خاطرنشان کرد: اولویت چهارم، در ستاد تدابیر ویژه اتخاذ شد، مبنی بر اینکه تعهدات صادر کنندگان کالا منتفی شود و صادرکنندگان بر اساس قانون، برای انجام کارهای صادراتی خود از پرداخت مالیات معاف شوند و تسهیلات لازم برای صادرکنندگان کالا فراهم شود و این قانون به زودی ابلاغ خواهد شد.
وی افزود: اولویت پنجم، درباره نامههایی است که درباره حساب جاری واحدهای تولیدی، از وزارت صنعت، معدن و تجارت به این واحدها ارسال شده است. به این وزارتخانه اعلام شد که نسبت به بازنگری این دستورالعمل اقدامات لازم را انجام دهد.
وی ادامه داد: اولویت ششم، درباره فعالیتهای بازار غیرمتشکل پولی بود و اقداماتی که بانک مرکزی تحت عنوان ساماندهی فعالیتها در این بازار پولی انجام داده است. انتقاداتی بر این فعالیت بانک مرکزی مطرح بود که در دوران مدیریت جدید این نارساییها اصلاح خواهد شد و مسلم است که بانک مرکزی موظف به رصد بازار پولی است و هرگونه فعالیت پولی باید تحت نظارت بانک مرکزی باشد.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: تلاش داریم این جلسات مستمراً ادامه پیدا کند تا نواقص و تنگناهای بخش اقتصاد حل شود و با حضور مسئولان دولت، مجلس، اتاق بازرگانی ایران و اتاق تعاون این جلسات آثار مثبتی را برای بخش اقتصاد و تولید دنبال داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره آزادی داراییهای بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی بعد از توافق هستهای گفت: پیگیریهای لازم در حال انجام است و کارگروه مربوطه از هفته آینده کار خود را آغاز خواهد کرد.
فاصله بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری ایکنا مبنی بر اینکه چه برنامهای برای عملیاتی کردن قانون عملیات بانکداری بدون ربا در نظر دارید، گفت: اکنون در قانون، بانکداری بدون ربا مطرح شده است و در این رابطه اعتقاد شخصی بنده این است که بین بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی فاصلههای هست و باید هدف ما این باشد که به سمت تحقق بانکداری اسلامی حرکت کنیم.
طراحی نقشه راه بانکداری اسلامی طی دو سال آتی
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: تحقق بانکداری اسلامی، به نقشه راه نیاز دارد و در حال حاضر همکاران ما در حال بررسی این موضوع هستند که با رفع نواقص و با معرفی ایدهآلهای لازم دررابطه با بانکداری اسلامی، بتوانیم مسیر مناسبی را طراحی کنیم که به آن سمت حرکت کنیم و میتوانیم تحقق این موضوع در دو سال آینده را وعده بدهیم.
غلامحسین شافعی، رئیس جدید اتاق بازرگانی ایران به عنوان سخنران بعدی بیان نکاتی در رابطه با جلسه امروز شورای گفتوگوی اتاق بازرگانی ایران پرداخت و گفت: استفاده از فضای مناسب دیپلماسی کشور در بالابردن تعاملات اقتصادی با سایر کشورها یکی از اهداف اصلی این جلسه بود که بخش خصوصی اولویت ویژهای برای آن قائل است. انجام این عمل هم به افزایش مبادلات کشور و هم به دیپلماسی سیاسی دولت کمک میکند.
رضا رحمانی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در پایان این نشست، اظهار کرد: مباحثی که در زمینه تولید در این جلسه مطرح شد، بیشتر مربوط به نقدینگی است. درخواست کردیم که دولت به حل این مصوبات کمک کند و قرار شد کارگروهی در زمینه نیازهای مالی تولید، تشکیل شود تا به حل مشکلات حوزه تولید کمک کند.