محمدرضا واعظ مهدوی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تاکید بر اینکه اعداد و ارقام بودجه سال 93 حاکی از حمایت بیشتر دولت از بخش بهداشت و درمان است، عنوان کرد: با وجود اینکه اعتبارات بیمهها در این بودجه رشد چشم گیری داشته اما افزایش هزینهها و قیمت تمام شده خدمات بسیار جدی است و فشارهای مالی وارده شده در سالهای گذشته به حدی است که بعید به نظر میرسد با اعتبارات فعلی بتوان به شرایط قبل از اجرای هدفمندی یارانه در بخش بهداشت و درمان دست پیدا کرد.
رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت با تاکید بر اینکه بودجه فعلی سعی کرده فشارهای ناشی از هدفمندی یارانهها را در بخش بهداشت و درمان کاهش دهد، تصریح کرد: اما آثار سوء هدفمندی بر وضعیت بهداشت و درمان فراتر از کارکردهای شرایط فعلی اعتباری ماست و تنها چاره خارج شدن دولت از گردابی که در اثر اجرای هدفمندی یارانهها برای او ایجاد شده، این است که طرح یاد شده را متوقف کند و سیاستهای خود را به طور جدی برای حمایت از تولید و حمایت از قدرت خرید اقشار، گروههای دستمزد بگیر، کارگران و... اختصاص بدهد.
واعظ مهدوی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: مقام مقام رهبری مکررا این مفهوم را هدف گذاری کردهاند که باید برای بیماران در هنگام بیماری شرایطی حاصل شود که دغدغه مالی نداشته باشند و هزینههای پرداختی آنها تامین شده باشد و تنها نگرانی و دغدغه حل و فصل مسائل بیماری خود را داشته باشد، اما متاسفانه هزینههای بهداشت و درمانی به خصوص در سالهای اخیر یک روندی را طی کرده و برخی سیاست گذاریها بر خلاف سیاستهای کلان نظام، مصوبات مجمع و اهداف سند چشم انداز توسعه حرکت کرده است.
هزینههای کمرشکن؛ بخش مهمی از هزینههای بخش بهداشت و درمان
وی با تاکید بر اینکه جنین روندی باعث شده تا امروزه هزینههای کمرشکن بخش مهمی از هزینههای بخش بهداشت و درمان را تشکیل دهد، اضافه کرد: به طور کلی روندهایی امروزه در سطح جهان اتفاق افتاده است که باعث شده بخش هزینهها در بهداشت و درمان از اهمیت فوق العادهای برخوردار شود و مسائلی از قبیل سالمندی جمعیت، پیدایش تکنولوژیهای جدید و هزینه بر شدن درمانها و تغییر الگوی بیماریها به مزمن و طولانیمدت، هزینههای بهداشتی و درمانی را افزایش داده است.
بیماران نباید با پرداخت هزینههای بهداشت و درمان به ورطه فقر بیفتند
رئیس کمیسیون اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: برهمین اساس امروزه نظامهای سیاست گذاری بهداشت و درمان موظف هستند که چنان برنامه ریزی کنند که اولا اشخاصی در اثر نداشتن پول از هزینههای درمانی مورد احتیاج خود محروم نمانند و ثانیا اگر چنان چه هزینههای بهداشت و درمان را پرداخت کردند به ورطه فقر نیفتند.
عواقب تحمیلی قانون هدفمندی یارانهها به سیستم بهداشت و درمان بسیار تکان دهنده بود
واعظ مهدوی با بیان اینکه در سالهای اخیر هزینههای بهداشت و درمانی بسیار افزایش پیدا کرده است، بیان کرد: عواقبی که از قانون هدفمند شدن یارانهها به سیستم بهداشت و درمان تحمیل شد بسیار تکان دهنده و آسیب رساننده بود و هزینههای انرژی در واحدهای بهداشتی و درمانی به شدت افزایش پیدا کرد و عملا منجر به افزایش هزینه تمام شده خدمات شد و سیستم نیز ناگریز شد این مبالغ را از مردم اخذ کند و محلی برای جبران آن پیش بینی نشده بود.
رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت ادامه داد: همچنین آثار گرانی و تورم بسیار شدیدی که از اجرای این قانون و بالا بردن قیمت حاملهای انرژی در جامعه ایجاد شد که منجر به بالا رفتن قیمت ارز و بالا رفتن قیمت ارز نیز عملا منجر به افزایش شدید کالاها، مواد مصرفی، لوازم یکبار مصرف، تجهیزات پزشکی و داروها شد.
وی در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: البته بالا رفتن قیمت ارز منافعی را برای کسانی که با معاملات ارزی سروکار دارند و یا بانکهای خصوصی که ذخایر خود را به ضورت ارزی نگهداری میکنند ایجاد کرد ولی عملا عامه مردم از این موضوع به شدت متضرر شدند و یکی از مصادیق مهم این زیان هم به حوزه بهداشت و درمان برمیگردد.
در همین زمینه بخوانید:
بودجه 93 عدالت در سلامت را محقق نمیکند
بیمارستانها در آستانه ورشکستگی/ کاهش بودجه ماندگاری متخصصان در مناطق محروم
تصویب طرح تحول سلامت در دولت/ بودجه سلامت اهداف برنامه را تامین نخواهد کرد