سیدجلال یونسی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به ضرورت تقویت بعد توکل در مردم، گفت: تغییر تفکرات قطعی گرایانه که زندگی بهتر را نتیجه مستقیم فرزند کمتر تلقی میکنند نیازمند تقویت باورهای دینی و توکل در مردم بوده تا باور کنند خدا قادر متعال و سرنوشتها به دست او است.
برخی راهکارهای افزایش جمعیت
وی با اشاره به برخی راهکارهای افزایش جمعیت، افزود: کاهش جمعیت مبتنی بر باورهایی از قبیل داشتن فرزندان کم و یا نداشتن فرزند، مساوی با آرامش و رفاه است که سالهای سال در ذهن مردم جا افتاده و پاک کردن آنها نیازمند زمان بسیار است.
رسالت رسانهها برای اصلاح ذهنیت مردم
یونسی با اشاره به رسالت رسانهها برای اصلاح ذهنیت مردم، گفت: مدتهای مدیدی رسانهها در باب کاهش جمعیت به مقتضای شرایط سخن راندند و اکنون به عنوان یکی از نهادهای فرهنگی باید این ذهنیت را تغییر دهند و شعارهایی چون نداشتن فرزند و یا داشتن فرزند کمتر مساوی رفاه و آسایش را به چالش بکشند.
وی با اشاره به خطراتی که در نتیجه این کاهش جمعیت کشور را تهدید میکند، بیان کرد: نتایج بسیار در نتیجه شکست جمعیتی هر کشوری را تهدید میکند و این امر رسالت مهمی را برای نهادهای فرهنگساز در کشورمان تعریف میکند تا همانگونه که قبل از این در زمینه کاهش جمعیت قدم برمیداشتند اکنون با آگاهی بخشی به اصلام باورها اقدام کنند.
ضرورت آسیبشناسی ادامه روند کاهش جمعیت
یونسی در ادامه با بیان ضرورت آسیبشناسی ادامه روند کاهش جمعیت و دلایل آن، گفت: علاوه بر تصاویر ذهنی مردم در مورد فرزند کمتر زندگی بهتر و.. باید مسئولان با ایجاد و تصویب قوانین متقن و دارای پشتوانه نسبت به جلب اعتماد مردم برای آینده فرزندان آنان اقدام کنند.
وی با تاکید بر اینکه همه دستگاههای و نهادهای متولی باید در کنار یکدیگر و یکصدا برای تغییر فرهنگ مردم گام بردارند، ادامه داد: مرتفع کردن نگرانیهای مردم در زمینه فرصتهای شغلی، تحصیلات و امکانات رفاهی و .. در کنار فرهنگسازی افزایش جمعیت میتواند راهکار مناسبی در راستای افزایش جمعیت باشد که البته هر یک به تنهایی شعارهایی بیش نیست که گوش مردم از آنها پر است و تکرار آنها نیز راه به جایی نمیبرد.
وی با اشاره به اعتقادات مذهبی قوی در میان مردم کشورمان، تصریح کرد: علیرغم آنکه مردم ما از نظر اسلامی اعتقادات قوی دارند اما بعد توکل به خدا در میان مردم ما رنگ باخته به طوریکه به همه مسایل نگاهی مادی و قطعی گرایانه دارند.
یونسی تصریح کرد: مردم همه امور را بر اساس مادیات میسنجند و بر اساس آن هم نتیجه گیری میکنند در حالیکه تقدیر و قضا و قدر امور به دست قادر متعال است و تفکرات انسانمحور مطلق گرای مادی همیشه درست نیست بلکه در بسیاری از موارد نتایج معکوس به دنبال داشته و دارد.
وی با اشاره به نقش نهادهای مختلف در راستای افزایش جمعیت و جبران شکست جمعیتی، گفت: نهادهای فرهنگساز با تغییر باورها و دیدگاههای مردم نسبت به باور غلط فرزند کمتر زندگی بهتر از یک سو و تغییر باورهای مادیگرای صرف و .. و مسئولان نیز با ایجاد و تصویب قوانین متقن فارغ از شعارزدگی میتوانند نقش موثری در این راستا ایفا کنند.
یونسی با اشاره به ضرورت تقویت بعد توکل در مردم، گفت: تغییر تفکرات قطعی گرایانه که زندگی بهتر را نتیجه مستقیم فرزند کمتر تلقی میکنند نیازمند تقویت باورهای دینی و توکل در مردم بوده تا باور کنند خدا قادر متعال و سرنوشتها به دست او است .
وی تصریح کرد: در صورتیکه باورهای فرهنگی مادی تغییر نکند و مسئولان نیز نسبت به جلب اعتماد مردم برای آینده معیشتی و شغلی فرزندان آنان اقدام نکنند در گرداب شعرزدگی خواهیم ماند و همچنان روند کنونی در کاهش جمعیت ادامه خواهد یافت.