کد خبر: 1352127
تاریخ انتشار : ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۵
دبیر اجرایی همایش ارائه کرد؛

گزارشی از روند اجرایی همایش «اندیشه‌های علامه طباطبایی در المیزان»

گروه اندیشه: حجت‌الاسلام شکراللهی به ارائه گزارشی از روند اجرایی همایش علامه طباطبایی پرداخت و گفت: تبیین اندیشه‌های علامه در تفسیر المیزان و زمینه‌سازی برای اسلامی‌سازی علوم انسانی از اهداف این همایش بین‌المللی است.


حجت‌الاسلام و المسلمین حسن شکراللهی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) به ارائه گزارشی از روند اجرایی این همایش پرداخت.



شکراللهی با اشاره به این که همایش بین‌المللی «اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان» از طرف مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و به همت گروه تفسیر و علوم قرآن این مؤسسه از دو سال پیش شروع شده است، عنوان کرد: برای اجرای این همایش تمامی گروه‌های علمی مؤسسه و بیش از 25 مرکز علمی و پژوهشی داخل و خارج از کشور به همکاری فراخوانده شدند و الحمدلله تا الان همکاری‌های خوبی را با مؤسسه داشته‌اند.



اهداف همایش



وی شناسایی و تبیین اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در تمامی حوزه‌های علوم اسلامی و انسانی را هدف اصلی این همایش عنوان کرد و گفت: تفسیر شریف المیزان یکی از ذخایر ارزنده جهان اسلام و به ویژه جهان تشیع است که بسیاری از ابعاد و زوایای علمی آن در حوزه‌های مختلف علمی همچنان ناشناخته مانده است و علیرغم این که تا این لحظه کارهای پژوهشی بسیار مختلف و عمیقی هم در قالب کتاب، پایان‌نامه علمی، مقاله و قالب‌های دیگر در این زمینه صورت گرفته است، اما همچنان این تفسیر شریف قابلیت کارهای پژوهشی و تحقیقاتی فراوانی دارد.



شکراللهی شخصیت و زوایای اندیشه علامه طباطبایی را هم در داخل و هم در خارج از کشور ناشناخته دانست و بیان کرد: به نظر می‌رسد که تبیین دقیق اندیشه‌های مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌تواند از طرف عالمان و اندیشوران مسلمان انجام شود تا همه از نتایج این تحقیقات و پژوهش‌ها بهره‌مند شوند و بر همین اساس اصلی‌ترین هدف این همایش شناسایی و تبیین اندیشه‌های علامه طباطبایی در حوزه علوم اسلامی و انسانی و معرفی این اندیشه‌ها به جامعه علمی داخل و خارج از کشور است.



دبیر اجرایی همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در همین راستا زمینه‌سازی برای اسلامی‌سازی علوم انسانی را از اهداف بزرگ در نظر گرفته شده برای این همایش بین‌المللی معرفی کرد و افزود: تبادل دستاوردهای پژوهشی میان مؤسسه و سایر مراکز و شخصیت‌های علمی داخل و خارج کشور نیز از جمله اهداف فرعی این همایش است.



محورهای همایش



وی با اشاره به محورهای همایش، آن‌ها را از نظر کمی و کیفی بسیار قابل توجه دانست و بیان کرد: فراخوان همایش در 9 بخش اصلی اعلام شد که شامل مطالعات روش‌شناختی و معرفت‌شناختی، مطالعات وجودشناختی، مطالعات جهان‌شناختی، مطالعات دین‌شناختی، مطالعات قرآن‌شناختی، مطالعات حدیث‌شناختی، مطالعات فقهی و اصولی، مطالعات علوم انسانی و مطالعات ادبی و هنری است و بخش مطالعات علوم انسانی خود شامل 11 نوع از مطالعات علوم انسانی است.



شکراللهی افزود: در محورهای فرعی که ذیل محورهای اصلی قرار می‌گیرد بیش از 700 محور معرفی شد که تدوین آن‌ها، خود، زمان بسیاری از جلسات کمیته علمی را به خود اختصاص داده است و پژوهشگرانی که مایل به آشنایی با این محورها و انتخاب برای تدوین مقاله هستند، می‌توانند جهت اطلاع از آن‌ها به پایگاه اطلاع‌رسانی همایش مراجعه کنند.



دبیر اجرایی همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در مورد علت تعریف و ارائه چنین حجم گسترده‌ای از محورها عنوان کرد: دلیل این امر این بود که در این همایش که می‌توانیم نام آن را اولین همایش درباره اندیشه‌های علامه طباطبایی بگذاریم، هدف زمینه‌سازی و فرهنگ‌سازی نسبت به ظرفیت‌های علمی شخصیت علامه طباطبایی و همچنین تفسیر المیزان در سطح جامعه علمی داخلی و بین‌المللی بوده است.



دبیرخانه دائمی همایش اندیشه‌های علامه طباطبایی تشکیل می‌شود



وی افزود: در بعضی از محورها کارها بسیار تخصصی است و نیاز به مطالعات عمیقتر با فرصت‌های بیشتر است اما پیش‌بینی کرده‌ایم که دبیرخانه همایش بعد از برگزاری این همایش تبدیل به یک دبیرخانه دائمی شود و در سال‌های آتی به صورت متناوب همایش‌های ملی و همچنین همایش‌های بین‌المللی را به صورت تخصصی و متمرکز در هر یک از محورهایی که مطرح شده است، برگزار کند و این محورها را به صورت تخصصی‌تر و عمیق‌تر مورد بررسی و ارزیابی قرار بدهد.



تمدید مهلت ارسال مقالات تا پایان سال جاری



شکراللهی در مورد مهلت ارسال مقالات به همایش نیز گفت: فرصت اولیه‌ای که برای ارسال مقالات در نظر گرفته شده بود پایان دی‌ماه سال جاری بود که با توجه به مسائل مختلف و از جمله این که احیاناً بعضی از پژوهشگران برای ارائه مطالب خود در باب اندیشه‌های علامه، با توجه به این که حجم تفسیر المیزان بسیار گسترده است، آمادگی لازم را نداشته‌اند مهلت ارسال مقالات تا پایان اسفندماه تمدید شد.



از نظر آمار مقالات دریافتی، انتظارات برآورده نشده است



وی از ارائه آمار مقالات دریافتی خودداری کرد و گفت: تا این لحظه مقالات قابل توجهی به دبیرخانه همایش ارسال شده است اما از جهت آماری انتظار ما آن چنان برآورده نشده است اما امیدواریم ظرف دو ماه پایانی سال، با توجه به این که مهلت ارسال مقالات تمدید شده است، حجم بیشتری از مقالات به دبیرخانه همایش ارسال شود؛ کما این که تماس‌های تلفنی و ارتباطاتی که داریم این مسئله را نشان می‌دهد و انشاءالله در اطلاع‌رسانی‌های بعدی نسبت به ارائه آمار و ارقام مقالات ارسال‌شده اقدام خواهد شد.



وی با اشاره به این که شرایط عمومی و شیوه تخصصی در نظر گرفته شده برای نگارش مقالات در این همایش در پایگاه اطلاع‌رسانی قرار داده شده است، عنوان کرد: نکته قابل توجه در مورد ارسال این است که پژوهشگران چکیده و اصل مقاله را بایستی به صورت یکجا، با هم ارسال می‌کنند و ارسال مقالات هم از طریق سامانه‌ای است که در پایگاه همایش پیش‌بینی شده و عزیزان باید به آن سامانه مراجعه و با وارد کردن اطلاعات شخصی خود ثبت نام و نسبت به ارسال مقالاتشان اقدام کنند و به هیچ وجه به صورت دستی و پستی و ایمیل مقاله خود را ارسال نکنند.



شکراللهی همچنین با اشاره به اعطای رتبه علمی ـ پژوهشی به این همایش از سوی وزارت علوم گفت: پیش‌بینی شده است که مقالات برتری که در ارزیابی‌های فنی رتبه علمی ـ پژوهشی را به دست بیاورند، در مجلات علمی ـ پژوهشی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، در رشته‌های مختلف، و همچنین برخی از مجلات علمی ـ پژوهشی مراکز حوزوی و دانشگاهی همکار که مراکز قابل توجهی هم هستند به چاپ برسد و ما امیدواریم که بتوانیم تا قبل از این همایش نسخه‌های این مجلات را آماده کنیم و در روز‌های برگزاری در اختیار شرکت‌کنندگان قرار بدهیم.



دبیر اجرایی همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان با اشاره به چند مرحله‌ای بودن ارزیابی مقالات گفت: بر روی مقالات دریافتی ارزیابی‌های فنی و تفصیلی دقیقی انجام می‌گیرد و نتایج آن از طریق سامانه‌ای که عرض شد به اطلاع مؤلفین محترم خواهد رسید. همچنین طبق برنامه‌ریزی انجام شده مقالاتی نیز که از رتبه علمی ـ پژوهشی برخوردار نباشند در قالب‌های دیگری مورد استفاده قرار خواهند گرفت که این امر نیز به اطلاع مؤلفین آن‌ها رسیده یا خواهد رسید.



زمان و مکان برگزاری همایش



شکراللهی در مورد زمان و مکان برگزاری همایش نیز عنوان کرد: این همایش ظرف سه روز از 24 تا 26 آبان‌ماه سال 1393 برگزار خواهد شد و محل برگزاری نیز تا این لحظه شهر مقدس قم در نظر گرفته شده است که احتمال این که تغییری در مکان برگزاری برای روزهای دوم و سوم داده شود وجود دارد، اما به دلیل این که هنوز تصمیمی قطعی در این باره اتخاذ نشده اعلام این مطلب به اطلاع‌رسانی‌های بعدی موکول می‌شود.

captcha