ابوذر منتظرالقائم، محقق جنگ نرم و کارشناس و تحلیلگر فضای مجازی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه ایجاد یک انقلاب اسلامی در فضای مجازی برای ترویج سبک زندگی و تسلط به فضای مجازی ضروری است، گفت: شرط ایجاد یک انقلاب اسلامی در فضای فناوری اطلاعات این است که ما بتوانیم تسلطهای راهبردی خود را برگردانیم و بعد حرکت کنیم. درست است که آن یک معضل راهبردی است، اما با حرکتهای جهادی میتوان آرام آرام جبهه مدافعان را شکل داد و اینطور نیست که یک مسئله بزرگ است که قابل انجام شدن نباشد.
عضو هیئت مؤسس مجمع وبلاگنویسان مسلمان، با اشاره به استعمار نوین اطلاعت که توسط سرویسهای اینترنتی بیگانه در حال رخ دادن است، افزود: سرویسی مانند گوگل و ابزارهای دیگر زمانیکه حضور اینگونه بیحساب و کتاب را در فضای فناوری اطلاعات و ارتباط ما دارند، دست به استعمار اطلاعتی نوین ایران میزنند.
وی استعماری که در گذشته بر سر نفت ایران آمده بود را نمونهای بارز با استعمار نوین اطلاعات مقایسه کرد و گفت: در گذشته کسی برای نفت ارزش قائل نبود و آن را یک ماده کثیف و بدبو میدانستند که غربیها میآمدند آن را از خیابانها و زمینهای ما پاک میکردند و البته هم پولی را به شکل تفیلی به ما میدادند و ما هم باید ممنون چشم آبیها میشدیم که نهتنها این ماده کثیف را پاک میکردند بلکه پولی را هم به شکل تفیلی در اختیار ما قرار میدادند و اسم آن میشد استعمار و آبادانی در کشور.
منتظرالقائم بیان در ادامه افزود: امروز هم این اتفاق بر سر سرویسهای فناوری اطاعات در حال افتادن است و ما از آنها ممنونیم که دادههای بیارزش به نام دادههای ایرانی را از ما میربایند و لطف میکنند چند قابلیت ایمیل و جستوجو را در اختیار ما قرار میدهند تا ما بتوانیم وابستگی خودمان را با آنها ادامه دهیم.
وابستگی سختافزاری، ابزاری و محتوایی سد در راه سبک زندگی اسلامی
عضو هیئت مؤسس مجمع وبلاگنویسان مسلمان، تصریح کرد: وابستگی سختافزاری، ابزاری و وابستگی محتوایی جلوی فعالیت و حرکت ما را در مورد ترویج چیزی به عنوان سبک زندگی ایرانی و اسلامی در این فضا میگیرید و نمیگذارد که در این موضوع بتوانیم حرف بزنیم.
این محقق جنگ نرم در ادامه بیان کرد: هرچند حرکتهای چریکی و محدود میتوان شکل داد که دشمن را آزار دهد، اما بدیهی است که در دنیای رابطه منطقی بین سود، فایده وخدمت، آنها اجازه دهند که ما حرکتی در آن میدان انجام دهیم که منافع آنها را به خطر اندازد و یا منافع ما بیشتر از آنها باشد و قطعا جلوی آنها را خواهند گرفت که مصادق متعدد دارد.
وی شبکه مخابراتی لبنان را یک سلاح پر قدرت در پیشبرد اهداف آنها دانست و گفت: یکی از موضوعات مورد دغدغه استکبار و رژیم اشغالگر قدس در موضوع حزب الله لبنان شبکه مخابراتی حزبالله لبنان بود که توسط این رژیم غیرقابل شنود بود و هیچ وقت نمیتوانست از آن استفاده کند و شنود کند و این به خاطر این بود که به شبکه مخابراتی عادی لبنان وصل نبود؛ زمانی که دولت لبنان عوض شد وزیر مخابرات لبنان اجازه نداشت به چهارچوب مرکزی مخابراتی کشور وارد شود و یک گروه مسلح اجازه ورود وزیر مخابراتی لبنان را به این مرکز ندادند.
عضو هیئت مؤسس مجمع وبلاگنویسان مسلمان، افزود: این یک مرکز جاسوسی بود و چون حزبالله لبنان از این مرکز جاسوسی استفاده نمیکرد و شبکه مخابراتیاش قوی بود تبدیل به یکی از موضوعات خلع سلاح حزب الله تبدیل شده بود؛ سید حسننصرالله هم در این مورد تصریح کردند که شبکه مخابراتی ما یکی از اسلحههای ما است و نه تنها سلاح نظامی بلکه سلاح مخابراتی را هم به زمین نمیگزاریم.
منتظرالقائم تصریح کرد: ما چنین سلاحی را در کشور نداریم، و باعث میشود دو نوع سلطه راهبردی بر جمهوری اسلامی تحمیل میشود. سلطه راهبردی سختافزاری و ابزاری که این سلطه فرصت همه نوع تسلط غیرعامل را به دشمن هم میدهد. اینجا بحث محتوایی مطرح نیست و بیشتر تسلط سختافزاری منظور است. دشمن امکان کنترل مسیر عبور دادههای ما، حذف و محدودسازی و مسدود سازی و امکان شنود را دارد. این چیزی است که جاسوس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا، آقای اسنودن با افشاگری آن دنیا را به هم ریخته است.
اگر از دیوار صدا در آید از کارشناسان فناوری اطلاعات ایران هم صدا در میآید
این کارشناس مجازی کشور در ادامه با بیان کمکاری فعالان مجازی و کارشناسان جنگ نرم در کشور گفت: اگر از دیوار در ایران صدا در آید از کارشناسان فناوری اطلاعات ایران هم صدا در میآید. در حالی که درکشوری مانند فرانسه که بر اساس گزارش اسنودن مشاهده میکنند که چیزی حدود 70 میلیون پکیج درماه بهخاطر وابستگی به تجهیزات سختافزاری آمریکایی از شبکه ارتباطاتی، مخابراتی و فناوری آنها کپی و سرقت میشود باعث تظاهرات و اعتراض گسترده مردم میشود و سیاستمداران به خاطر اینکه مسئله به اطلاع عوام رسیده موضعگیریهایی هم انجام میدهند.
وی ادامه داد: در ایران با وجود اینکه همان اسناد اسنودن به سرقت بیش از 14 میلیارد پکیج درماه از ایران اشاره دارد، هیچکس در این موضوع صحبت نمیکند و هیچ کارشناس فناوری اطلاعات ایران در این رابطه هشدار نمیدهد و صحبت نمیکند و ریشههای آن مورد گفتوگوی کارشناسی قرار نمیگیرد، این زاویه تسلط سختافزاری است.
منتظرالقائم خاطرنشان کرد: آمریکاییها با ارسال جدیدترین سختافزارها و ابزارهای کاربردی و نرمافزاری در حوزههای راهبردی و مصرفی به ایران سعی دارند، هرگونه اراده برای تولید صنعت بومی فناوری اطلاعات ایران را در هم بشکنند. البته حرکتهایی در ایران شروع شده که میتواند ادامه پیدا کند. مانند مونتاژگوشیهای تلفن همراه و تبلتها که میتواند نوید بخش یک حرکت خوب باشد. جالب اینجاست که وقتی این حرکتها در کشور انجام شد، مانند صنعت تولید گوشی ایرانی جی ال ایکس، همین شرکت اقدام به تولید نرمافزارها و سرویسهای اینترنتی بومی کرده است، این زاویه وابستگی راهبردی ابزاری است.
تسلط بیگانه وابستگی راهبردی محتوایی را موجب میشود
عضو هیئت مؤسس مجمع وبلاگنویسان مسلمان، تصریح کرد: تسلط بیگانه وابستگی راهبردی محتوایی را هم موجب میشود. وقتی ارائهکننده سرویس سختافزار از یک قدرت برتر برخوردار باشد به خودش اجازه میدهد تا سیاستها و مقررات محتوایی آن فضا را هم خودش تعین کند.
منتظرالقائم افزود: ابزارها و سرویسهای گوناگون بیگانهای وجود دارد که در فضای فناوری اطلاعات ایران بدون رعایت حق تجارت، ضروریات امنیت نظام جمهوری اسلامی ایران، استانداردهای جمهوری اسلامی ایران و البته تلاش برای برهم زدن استانداردهای امنیتی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در فضای فناوری اطلاعات کشور فعال و جولان میدهند و هرکاری را که بخواهند با دادههای ایران انجام میدهند و آنها برای استیفای حقوق خودشان دستشان به جایی بند نیست.
وی ادامه داد: اگر کسانی که در شبکههای مجازی اجتماعی خارجی از نوع فیس بوک و مانند آن فعالیت میکنند؛ یک تعرض به حریم خصوصی آنها از نقطه یک کاربر رخ دهد آیا مرجعی در داخل و یا خارج وجود دارد که حق آنها را استیفا کند؟ باید گفت که خیر. اگر علیه همین افراد در فضای فناوری اطلاعت بومی کوچکترین حرکتی رخ دهد کمترین کاری که میکنند جلوگیری از انتشار کامل آن است.
این محقق جنگ نرم خاطر نشان کرد: با استفاده از ابزارهای فیلترشکن و عدم تبعیت این سرویسها از مقررات ایران این ماجرا اتفاق میافتد و جالب اینجا است که این وضعیت فقط مربوط به ایران میشود. سرویس گوگل و یا فیس بوک در بقیه نقاط دنیا از قوانین آن کشورها تبعیت میکند.
وی در ادامه افزود: آنها بهخاطر اینکه کشور ایران را به رسمیت نمیشناسند خودشان را ملزم به رعایت حقوق ایرانیها نمیدانند و هرکاری که بخواهند انجام میدهند و کاربر ایرانی را به عنوان یک کاربر عدی و بدون ملیت ترسیم میکنند و کاربر هم هیچگونه ابزاری را برای آنکه مطمئن شود برخوردی که با آو در چهارچوب مقررات خودشان هم درنظر گرفته شود را در اختیار ندارد و این تسلط محتوایی است.