کد خبر: 1360722
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۲ - ۰۷:۳۵
گزارش تحلیلی/

اجرای طرح آموزش نهج‌البلاغه با برنامه‌‌‌های زیرساختی/ حافظان نهج‌البلاغه حمایت شوند

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: اجرای نهضت ملی آموزش نهج‌البلاغه با ظرفیت‌های مؤسسات قرآنی نیازمند برنامه‌های زیرساختی است، در این راستا باید توجه شود که حافظان نهج‌البلاغه نیز مورد حمایت واقع شوند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، داشتن جامعه قرآنی در نظام اسلامی نقش مهمی در برابر فتنه‌گری‌های دشمنان دارد که در این راستا تمسک به کتاب آسمانی قرآن کریم، کشورمان را در جهت فتنه‌های دشمنان بیمه می‌کند.

به‌طورکلی اگر این مهم روز به روز تقویت شود، با افزایش حافظان، قاریان و اساتید قرآن کریم مواجه می‌شویم که تحقق این عزم نیازمند برنامه‌ریزی‌های دستگاه‌های قرآنی است.

لزوم حمایت‌های همه‌جانبه از منویات مقام معظم رهبری توسط متولیان قرآنی

توسعه و بسط فرهنگ قرآنی و زندگی به سبک اسلامی یکی از توصیه‌های مقام معظم رهبری است؛ براین اساس لازم است تا حمایت‌های همه‌جانبه توسط متولیان قرآنی کشور در راستای رسیدن به این سبک زندگی صورت گیرد که یکی از مهم‌ترین گام‌های حرکت به سوی سبک زندگی اسلامی، آموزش مفاهیم نهج‌البلاغه و تزریق آموزه‌های این کتاب بزرگ در زندگی روزمره اجتماعی مردم است.

در واقع اگر دستگاه‌های متولی قرآنی کشور با استفاده از مؤسسات قرآنی و نهادهای مردمی هدف اصلی جامعه قرآنی که انس جامعه با قرآن است، را ترویج دهند، بسیاری از بحران‌های اجتماعی از بین می‌رود.

نیاز به مدیریتی واحد جهت هدایت آموزش نهج‌البلاغه در مؤسسات

حسین بهبودی، مدیر امور مؤسسات و استان‌های سازمان دارالقرآن الکریم با تأکید بر ایجاد شرایط ساماندهی فرادستگاهی مؤسسات قرآنی در راستای آموزش نهج‌البلاغه در کشور، گفت: در این صورت فرهنگ آموزش نهج‌البلاغه می‌تواند در کنار آموزش قرآن تلفیق یابد تا به نهج‌البلاغه به‌طور جدی پرداخته شود؛ ناگفته نماند مدیریت واحدی جهت هدایت آموزشی مؤسسات به سوی نهج‌البلاغه نیاز است.

اما در این میان نهج‌البلاغه آن‌طور که باید در میان آحاد مردم معرفی نشده است و در همین راستا باید گفت، اهتمام به این امر توسط مؤسسات قرآنی ضروری است؛ باید همانند آموزش قرآن به‌عنوان اثری ماندگار گسترش یابد که تحقق این مهم با راهکارهای اجرایی و عملیاتی همچون برگزاری نشست‌های تخصصی، همایش‌های علمی ـ دینی و دوره‌های آموزشی در حوزه حفظ و ترجمه و مفاهیم قرآن اجرایی خواهد شد.

سید‌علی سرابی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه تشکل‌های قرآنی کشور نیز در رابطه با طرح آموزش نهج‌البلاغه در کشور گفت: اخیراً رویکرد مؤسسات نسبت به اجرای طرح‌های آموزشی نظیر صحیفه سجادیه، نهج‌البلاغه و دیگر منابع روایی توسعه یافته و در برنامه‌های آموزشی گنجانده شده است.

وی در ادامه بیان کرد: به‌طور طبیعی در ارتباط با نهج‌البلاغه، اغلب مؤسسات قرآنی تخصص لازم را ندارند؛ بدین دلیل که نهج‌البلاغه حاوی مطالبی در امور تربیتی، سیاستی و حکومتی است و نیاز است تا مؤسسات و مربیان و اساتید مرتبط با آموزش در این زمینه ارتقای مهارتی و دانشی یابند.

به‌طورکلی در جامعه‌ای که یکی از بارزترین شاخصه‌های آن حبّ حضرت امیر(ع) است، شاید بتوان گفت اغلب مردم در طول زندگی خود آن طور که باید و شاید نهج‌البلاغه را مطالعه نکرده باشند و یا با تفکر و تدبر در خطبه‌ها و نامه‌های حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) نیاندیشیده باشند که این مسأله در حقیقت نماد و نشان مظلومیت امام علی(ع) است؛ در واقع نهج‌البلاغه کتابی است که می‌توان به واسطه آن با مکتب علوی آشنا شد.

البته ناگفته نماند که اگر از کسی بخواهید تا 5 کتاب که در خانه مسلمانان وجود دارد را نام ببرد، بدون تردید پس از قرآن، نهج‌البلاغه را عنوان خواهد کرد؛ بدین منظورکه نهج‌البلاغه درعین مظلومیت همواره میان برخی از آحاد مردم مورد توجه است.

از آنجایی که آغاز نهضت آموزش نهج‌البلاغه در کشور نیازمند فراهم‌سازی زیرساخت‌های مناسب علمی، پژوهشی، نیروی انسانی متخصص و ... است، برای آغاز چنین حرکتی نیازمند برنامه‌ریزی مهندسی‌شده و اصولی و مدیریتی واحد هستیم.

هر چه نیروی انسانی مجرب و آگاه در این زمینه وجود داشته باشد، و هرچه مؤسسات قرآنی پر توان برای حضور در حرکتی ملی، ظاهر شوند، اگر مدیریتی مناسب و واحد جهت هدایت و اجرای برنامه‌های تدارک‌شده وجود نداشته باشد، این امر آن‌چنان که باید و شاید محقق نخواهد شد.

به‌طورقطع اگر مؤسسات قرآنی در کنار مباحث و دروس آموزشی که دارند به اشاعه فرهنگ نهج‌البلاغه توجه کنند، در آینده با حافظان نهج‌البلاغه مواجه می‌شویم؛ اما نکته حائز اهمیت در این میان، حمایت متولیان قرآنی کشور از حفاظ و فعالان عرصه آموزش نهج‌البلاغه در کشور خواهد بود.

لزوم ارائه تسهیلات ویژه حافظان نهج‌البلاغه

در صورتی که تسهیلات ویژه‌ای به حافظان نهج‌البلاغه همچون اخذ تحصیلات دانشگاهی، استخدام آنان در سازمان‌های دولتی بدون هیچ موانعی شود، در سال‌های آتی شاهد خواهیم بود که بیشتر کارمندان دولتی در بدو و آغاز چنین حرکتی حافظ نهج‌البلاغه هستند.

در واقع می‌توانیم به راحتی از حفظ نهج‌البلاغه به‌عنوان یک ارزش اسلامی دفاع کنیم؛ مؤسسات قرآنی به رسالت اصلی خود که ترویج قرآن کریم است توجه بیش از پیش داشته باشند و در کنار اجرایی شدن این مضامین به آموزش نهج‌البلاغه توجه کنند.

در این راستا حجت‌الاسلام والمسلمین محمد رضازاده‌جویباری، مدیرعامل مؤسسه قرآن نهج‌البلاغه کشور خواستار تخصیص تسهیلات ویژه برای حافظان نهج‌البلاغه شد و گفت: لازم است مسئولان قرآنی کشور تمهیداتی جهت ورود حافظان نهج‌البلاغه به دانشگاه‌های علوم قرآن و حدیث به صورت بدون کنکور بیاندیشند.

وی افزود: یکی دیگر از مسائلی که باید توسط مسئولان قرآنی کشور در دستور کار قرار گیرد، صدور گواهینامه نهج‌البلاغه است تا افراد با فراگیری مفاهیم و حفظ مباحث نهج‌البلاغه دارنده مدرک معتبر شوند.

در صورتیکه از حافظان نهج‌البلاغه همانند حافظان قرآن تشویق شود، بالطبع با افزایش تعداد حافظان نهج‌البلاغه مواجه خواهیم شد؛ به‌طورکلی آزاد شدن ورود این افراد بدون کنکور در رشته علوم قرآن و حدیث لازم خواهد بود.

کلام امیرالمؤمنین(ع) در خطبه 110 نهج‌البلاغه

حضرت امیرالمؤمنین(ع) در بخشی از خبطه 110 کتاب نهج‌البلاغه در رابطه با نیکو خواندن قرآن کریم می‌فرمایند: «... و قرآن را بیاموزید، که بهترین گفتار است و آن را نیک بفهمید که بهار دل‏هاست، از نور آن شفا و بهبودى خواهید که شفاى سینه‌‏هاى بیمار است و قرآن را نیکو تلاوت کنید که سود بخش‌‏ترین داستان‌‏هاست، زیرا عالمى که به غیر علم خود عمل کند، چونان جاهل سرگردانى است که از بیمارى نادانى شفا نخواهد گرفت، بلکه حجّت بر او قوی‌تر و حسرت و اندوه بر او استوارتر و در پیشگاه خدا سزاوارتر به نکوهش است».

مؤسسات قرآنی ـ مردمی تنها جهت برگزاری کلاس‌های روخوانی و رونخوانی و همچنین حفظ و مفاهیم قرآن کریم تشکیل نشده‌اند، بلکه هدف از تأسیس این دست از مراکز قرآنی، توجه به قرآن و اهل‌بیت(ع) بوده است و این مراکز به عنوان یکی از اصلی‌ترین مراکز آموزش و گسترش مفاهیم دینی و قرآنی در جامعه باید به هر دو اصل ثقلین توجه داشته باشند.

ضرورت ارج نهادن به فعالیت‌های دینی در کشور

بدین منظور برای ارج نهادن به فعالیت‌های دینی بالاخص مفاهیم عمیق نهج‌البلاغه و همچنین صحیفه سجادیه، لازم است در سطح کشور نیروهای انسانی به‌عنوان مدرسان مجرب تربیت شوند؛ باید یادآور شد که معلم رأس امور آموزشی در مؤسسات قرآنی است که وظیغه سنگینی جهت کشف استعدادهای دینی ـ قرآنی دارد.

بنابراین تعلیم و تربیت یک نیاز حیاتی است که از گذشته تا به حال مورد توجه مسئولان قرآنی کشور واقع شده و هم‌اکنون با توجه به پیشرفت علم و فناوری در عرصه‌های مختلف، نیازمند مربیان کارآزموده در امر نظام آموزشی نهج‌البلاغه هستیم.

در این راستا یدالله مشهور، عضو کمیته اجرایی اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور با تأکید بر لزوم تسریع در دوره‌های مدیریتی ویژه مدیران گفت: باید زمینه‌ای جهت ساماندهی نیروهای متخصص نهج‌البلاغه فراهم شود که این مهم همراه با برگزاری دوره‌های مدیریتی اجرایی خواهد شد.

در واقع شناخت عموم مردم نسبت به نهج‌البلاغه و افزایش آگاهی آنان در این راستا نیاز ضروری در امر توسعه فرهنگ کلام امیرالمؤمنین(ع) به‌شمار می‌رود و دومین مورد مهم در این زمینه حضور مربیان متخصص است.

طرز ارائه مسائل دینی به سنین خردسال و نوجوان توسط مؤسسات قرآنی اهمیت بسیاری دارد، امور مذهبی را به گونه‏‌ای باید به آنها ارائه داد که آنها احساس کنند در زندگی روزمره، این امور قابل پیاده شدن است؛ در واقع عبادت مهم‏ترین بخش اصول اسلام است که در نهج‏‌البلاغه به بندگی خدا تأکید بیشتر شده است.

همواره مؤسسات قرآنی ـ مردمی برای اشاعه این فرهنگ نیازمند پشتیبانی دستگاه‌های متولی جریان‌های قرآنی کشور هستند که لازم است تا به تحقق دو عامل فوق‌الذکر توجه لازمه را داشته باشند.

ادامه دارد...

captcha