به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم افتتاحیه سی و پنجمین دوره مسابقات قرآن شکوفهها در بخش پسران صبح امروز، 9 بهمنماه در تالار فرهنگ تهران با حضور شرکت کنندگان و جمعی از مسئولان سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.
در ابتدا و پس از طنینانداز شدن سرود ملی کشورمان در سالن برگزاری این مراسم؛ سجاد انصاری، نفر اول دوره گذشته این مسابقات در رشته قرائت تحقیق به تلاوت آیات 35 تا 40 سوره مبارکه «نور» پرداخت و در ادامه آن ولی یاراحمدی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به ایراد سخنانی پرداخت.
حضور 200 هزار نفر در مسابقات قرآن شکوفهها
وی گفت: در مرحله مقدماتی این مسابقات در مرحله شهرستانی بیش از 200 هزار شرکت کننده در مسابقات حضور یافتند که پس از برگزاری دو مرحله شهرستانی و استانی نفرات برتر به مرحله کشوری راه یافتند و ما امروز در این جلسه شاهد آغاز رقابت بهترین قاریان نوجوان کشور خواهیم بود.
یاراحمدی با بیان اینکه قاریان نوجوان باید قدردان زحمات اساتید و والدین خود برای حمایتهای آنان باشند، اظهار کرد: جا دارد از عوامل برگزاری این مسابقات که کار سخت، پیچیده و طاقتفرسایی است و ماهها کار برنامهریزی را میطلبد، قدردانی کنیم؛ مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در سه ماه اخیر برگزار کننده سه مسابقه ملی بوده است و این امر نشان دهنده حجم وسیع فعالیتها است.
رشد فعالیتهای قرآنی در سالهای اخیر
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به رشد فعالیتهای قرآنی در سالهای اخیر اشاره و تصریح کرد: در سالهای گذشته با برنامههای رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و نگاه بلندی که وجود داشته است، افق و چشمانداز وسیعی گشوده شده است و رشد ما در زمینه برگزاری مسابقات قرآنی به حدی رسیده است که بسیاری از کشورهای اسلامی به دنبال کسب دانش و تجربه و مشاوره گرفتن از ما برای برگزاری مسابقات قرآن هستند.
وی در ادامه سخنان خود در مراسم افتتاحیه سی و پنجمین دوره مسابقات قرآن شکوفهها در بخش پسران افزود: این مسابقات در سالهای گذشته به صورت مشترک با مسابقات قرآن در رده سنی بزرگسالان برگزار میشد که همین باعث شده بود تا این مسابقات به اولویت دوم و سوم ما تبدیل شود؛ با اینکه جداسازی مسابقات حجم مالی زیادی را بر دوش ما مینهاد، اما این جداسازی سرانجام صورت گرفت تا این مسابقات جدیتر دیده شود و در آینده نیز برنامههایی برای جدیتر شدن آن در نظر داریم.
یاراحمدی، ارتقاء جوایز، استفاده از هیئت داوران قوی و رسیدن زمان برگزاری مسابقات از دو روز به 9 روز را نشان دهنده توسعه کیفی این مسابقات دانست و گفت: امیدواریم در سال آینده که این مسابقات با محور آمورزشی، تفریحی و فرهنگی برگزار میشود، بتوانیم آن را به نهایت توسعه برسانیم.
احتمال برگزاری مسابقات شکوفهها در دو بخش کمتر و بالاتر از 12 سال
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه به دریافت پیشنهاداتی برای برگزاری بهتر این مسابقات اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از پیشنهاداتی که مطرح است این است که این مسابقات را به دو مقطع زیر 12 سال و بالای 12 سال تقسیم کنیم که این پیشنهاد در دست بررسی است.
وی در پایان با گرامی داشتن یاد و خاطره شهدای نوجوان قرآنی خطاب به نوجوانان حاضر در این دوره از مسابقات اظهار کرد: شهدای نوجوان قرآنی شهدایی بودند که شاید قرآن را به زیبایی شما تلاوت نمیکردند، اما به خوبی به آیات قرآن در زندگی خود عمل کردند و امیدوارم شما نیز به آیات الهی عمل کنید و قرآن را در زندگی جاری و ساری سازید.
در ادامه این مراسم اجرای سه قطعه زیبای در وصف پیامبر اکرم(ص) و نیز ایام انقلاب اسلامی توسط گروه همخوانی و تواشیح «طه» بخش دیگری از مراسم افتتاحیه سی و پنجمین دوره مسابقات قرآن شکوفهها در بخش پسران بود.
سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین الهیزاده، مشاور عالی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در باره قرائت متدبرانه و تدبر در آیات الهی بخش دیگری از این مراسم بود.
وی با بیان اینکه قرائت با تحجی، تلفظ و گفتن تفاوت دارد، گفت: تفاوت قرائت با این سه مقوله در این است که هر گاه گفتن همراه با خواندن باشد، یعنی هم کلامی گفته شود و هم خوانده شود؛ یک وجه از قرائت را انجام دادهایم و وجه دیگر قرائت نیز این است که هم کلامی خوانده شود و هم به معنای آن توجه شود، بنابر این اگر کسی در قرائت به معنا توجهی نداشته باشد، لفظ قرائت بر آن صدق نمیکند و آن قرائت مشکل دارد.
تعریف قرائت متدبرانه
مشاور عالی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: قرائت صحیح یعنی اینکه کلامی را بخوانیم و معنای آن را نیز بفهمیم و کسی که میخواند، اما معنا را نمیفهمد؛ تنها کار تلفظ را انجام داده است، فهمی که در دل قرائت وجود دارد با فهمی که ثمره تفسیر قرآن کریم است، دارای تفاوت است؛ زیرا فهمهای تفسیری نیاز به اجتهاد دارد، اما فهمهای متدبرانه نیاز به آشنایی با عربی آسان قرآن کریم دارد.
حجتالاسلام الهیزاده با اشاره به اینکه برای فهم قرآن کریم باید دو نگاه در باب قرائت قرآن را مورد توجه قرار دهیم، به ذکر این نگاه پرداخت و گفت: نگاه اول این است که برخی فکر میکنند نمیتوانند قرآن بخوانند و نگاه دوم نیز این است که قرآن بسیارعظیم است و معنای آن را فقط علمای ویژه خواهند فهمید.
وی با بیان اینکه خود کمبینی در برابر خواندن قرآن و بزرگتر دانستن قرآن نسبت به فهم عموم مردم هر دو باعث دوری و انس نگرفتن با قرآن کریم میشود، اظهار کرد: راه و نگاه سومی نیز وجو دارد وآن هم اینکه قرآن را بخوانیم و به نسبت فهم خود از آن بهره ببریم که این همان تلاوت متدبرانه است.
مشاور عالی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه گفتمان قرآن در جامعه را یک گفتمان عمومی شده عنوان کرد و افزود: چند سال پیش حتی در بین خود اهالی قرآن و جامعه قرآنی این گفتمان غریب بو د، اما با فرمایشات مقام معظم رهبری، این اصل به یک گفتمان در کل جامعه تبدیل شد.
تلاوت امین پویا
گزارش ایکنا حاکی است، بخش پایانی مراسم افتتاحیه سی و پنجمین دوره مسابقات قرآن شکوفهها در بخش پسران نیز به تلاوت آیاتی از سوره مبارکه «اسرا» توسط امین پویا، قاری بینالمللی کشور و استاد راهنمای این دوره از مسابقات اختصاص یافت و پس از آن شرکت کنندگان رقابت قرآنی خود را در سه رشتههای قرائت تحقیق، قرائت ترتیل و حفظ قرآن کریم آغاز کردند.