حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی رضایی اصفهانی، مدیر مرکز پژوهشی قرآن کریم و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، ضمن اشاره به ضرورت گسترش پژوهشهای قرآنی، تأکید کرد: پیشرفت پژوهش و آموزشهای قرآنی در عصر حاضر نیازمند مراکز تخصصی و متخصصان صاحبنظر است که بتوانند با تولید علم در عرصه قرآن به گسترش فرهنگ قرآنی بپردازند.
رضایی اصفهانی تشکیل مراکز پژوهشی قرآن کریم با حوزههای روزآمد را در همین راستا توصیف کرد و افزود: مرکز پژوهشی قرآن کریم و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) دو نهاد علمی ـ فرهنگی، مستقل و غیرانتفاعی هستند که در زمینه پژوهشهای نظری و کاربردی قرآن کریم و نیز آموزشهای عالی قرآنی در شاخههای نوپدید همچون قرآن و مستشرقان، قرآن و علوم و... فعالیت میکنند تا به تولید علم و گسترش مرزهای دانش در زمینههای مورد نظر دست یابند.
مدیر مرکز پژوهشی قرآن کریم المهدی(عج) و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) افزود: مرکز پژوهشی قرآن کریم توسط هیئت مؤسسی متشکل از مرحوم آیتالله معرفت، و حجج اسلام محمدجواد اسکندرلو، عبدالکریم بهجتپور، سیدعبدالکریم حیدری، محمدعلی رضایی اصفهانی، سیدرضا مؤدب، محمدحسن زمانی، محمدفاکر میبدی، علی نصیری و حسین علویمهر، پایهگذاری شد.
وی با بیان اینکه تحقق چنین امری به اعتلای همنوای فرهنگ قرآنی و علمی بشر کمک میکند، از اهداف این مراکز پژوهشی سخن گفت و اظهار کرد: مهمترین اهداف تشکیل این مراکز، تولید علم در زمینه تفسیر و علوم قرآن، پر کردن خلاءهای پژوهشی و آموزشی قرآن بهویژه در حوزههای نوپدید، ساماندهی به زیرساختهای مطالعات قرآنی (مبانی، قواعد و...)، دفاع از قرآن کریم در برابر شبهات، تبیین مسائل نوآمد از نگاه قرآن، تربیت قرآنپژوه و مدرس تفسیر و علوم قرآن و گسترش فرهنگ قرآن در سطح جهان است.
رضایی اصفهانی بیان خود را با اشاره به اهداف کاربردی فعالیتهای قرآنی این مراکز ادامه داد و گفت: گسترش و تعمیق مطالعات در زمینه قرآن و علم، قرآن و خاورشناسان، معارف قرآن (تفسیرهای موضوعی) و فقهپژوهی قرآن بخشی از اهداف این مرکزهستند.
وی گسترش و تعمیق و تنسیق مطالعات در زمینه منطق فهم قرآن و در رابطه قرآن و سنت و اهلبیت(ع)، تدوین تفسیر به ترتیب نزول قرآن (ترتیبی ـ موضوعی) و تفسیر مختصر قرآن به زبانهای زنده دنیا، ترجمه آثار مربوط به قرآن به فارسی به زبانهای دیگر همراه با نقد آنها گسترش و تعمیق فرهنگ قرآنی در جامعه، بهویژه در بین فرهیختگان، پاسخگویی به پرسشهای نوآمد از نگاه قرآن و ارتباط و همکاری با مراکز علمی قرآنی در سطح جهان و حمایت از آنها را به عنوان دیگر اهداف این مرکز معرفی کرد.
رضایی اصفهانی با اشاره به قلمرو فعالیتهای قرآنی این مراکز نیز بیان کرد: پژوهشهای فردی و جمعی در زمینه قرآن، مانند حوزه قرآن و مستشرقان و قرآن و علوم تجربی، تولید و انتشار نوشتاری (کتاب، مجله و...) در زمینههای فوق، ایجاد کتابخانه تخصصی در زمینههای مورد نظر و برگزاری نشستهای علمی و همایشها و برگزاری دورههای آموزشی و پژوهشی کوتاهمدت و بلندمدت در این زمینهها، حوزههایی است که مرکز پژوهشی قرآن کریم و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) فعالیتهای خود را در قالب آنها دنبال میکنند.
وی در ادامه به تشریح اهم فعالیتهای این مراکز پرداخت و ابتدا در تشریح این فعالیتها در شش ماهه اول در سه محور امور پژوهشی و نشر، فعالیتهای اجتماعی و فعالیت ملی بیان کرد: ما در سال گذشته یک فعالیت در سطح ملی داشتیم و آن هم مدیریت علمی همایش ملی «قرآن و تحول در علوم انسانی» بود که با همکاری سازمان بسیج اساتید کشور در مردادماه در مشهد مقدس برگزار شد.
رضایی اصفهانی با اشاره به فعالیتهای پژوهشی این مرکز بیان کرد: چاپ دوره 4 جلدی کتاب «وسایل العباد فی یوم التناد» که یک دوره فقه شیعی است که به صورت نیمه استدلالی تألیف شده، یکی از اقدامات ما در سال گذشته بوده است. این مجموعه اثر مرحوم آیتالله اهتمام از علمای اصفهان است که توسط محققین این مؤسسه حدود 10 سال مورد تحقیق، تصحیح و مستندسازی و ... قرار گرفته و در نهایت به چاپ رسید.
وی در همین زمینه از آمادهسازی و نشر چاپ شماره 14 مجله علمی ـ ترویجی «قرآنپژوهی خاورشناسان»، آمادهسازی و نشر چاپ شماره 12 مجله علمی ـ «ترویجی قرآن و علم»، آمادهسازی و چاپ کتاب «مجموعه مقالات همایش ملی قرآن و تحول در علوم انسانی» و چاپ کتاب «رهنان دیار هزار ساله» یاد کرد و گفت: مجلات ما برای گروههای علمی قرآنی و معارف و نیز تعداد قابل توجهی از اساتید و دانشجویان دکتری و ارشد تفسیر و علوم قرآن و برخی کتابخانههای معتبر کشور ارسال میشود. کتاب «رهنان دیار هزار ساله» نیز کتابی است که در بخشهایی از آن به معرفی مسجد جامع و حوزه علمیه، شهدا و علمای روحانی این شهرستان پرداخته شده است.
رضایی اصفهانی گفت: برگزاری نشستهای علمی «تفسیر میانرشتهای قرآن و تربیت» در سالن اجتماعات مؤسسه که یکشنبهها هر هفته برگزار میشود. شرکت در بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی قرآن تهران در تابستان، شرکت در نمایشگاه قرآن استان اصفهان در تابستان و شرکت نماینده مؤسسه در جلسات وزارت ارشاد در مورد مؤسسات قرآنی از دیگر فعالیتهای ما در نیمه اول سال 92 بوده است که ذیل فعالیتهای اجتماعی دستهبندی میشود.
مدیر مرکز پژوهشی قرآن کریم المهدی(عج) و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) در ادامه به تشریح فعالیتهای این مرکز و مؤسسه در شش ماهه دوم سال 92 در سه محور امور پژوهشی و نشر، فعالیتهای اجتماعی و فعالیت ملی پرداخت و بیان کرد: انتشار ویرایش دوم جلد دوازدهم کتاب «پرسشهای قرآنی جوانان»، انتشار کتاب «راهکارهای حضور قلب در نماز»، انتشار کتاب سلامتی و بهداشت درصحیفه سجادیه، انتشار پانزدهمین شماره دوفصلنامه علمی ـ ترویجی «قرآنپژوهی خاورشناسان(قرآن و مستشرقان)» و انتشار سیزدهمین شماره دوفصلنامه علمی ـ ترویجی «قرآن و علم» بخشی از فعالیتهای ما بوده است.
وی در مورد جلد دوازدهم کتاب «پرسشهای قرآنی جوانان» گفت: این کتاب با همت جمعی از پژوهشگران زیر نظر خود من تدوین یافته است و به پاسخ شبهات نوین قرآنی پرداخته است و فصول مختلف این کتاب عبارتند از قرآن و علوم (قلمرو، نظریه تکامل، شراب و...)، قرآن و آزادی (قلمرو، ارتداد و...)، تعارضات ادبی ادعایی در قرآن ـ نبوت (توسل، پیامبران خاورمیانه، عروج مسیح، عبس و تولی)، نسخ و تحریف، جن، بردهداری از منظر قرآن، زنان در قرآن (ارث، قوامیت، ضرب، ازدواج موقت).
رضایی اصفهانی افزود: این کتاب از سوی مؤسسه فرهنگی پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) و توسط انتشارات پژوهشهای تفسیر و علوم قرآن منتشر شده است.
وی در مورد کتاب «راهکارهای حضور قلب در نماز» نیز با اشاره به اینکه این کتاب تألیف حجتالالسلام و المسلمین ابراهیم رضایی آدریانی است، گفت: این کتاب نیز از سوی مؤسسه فرهنگی پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) توسط انتشارات پژوهشهای تفسیر و علوم قرآن منتشر شده است.
رضایی اصفهانی افزود: این کتاب در سه بخش تنظیم شده است. در بخش اول این کتاب، اهمیت و ضرورت حضور قلب در نماز، مفهومشناسی حضور قلب و آثار حضور قلب بررسی شده و در بخش دوم راهکارهای تحصیل حضور قلب در نماز و در بخش سوم موانع حضور قلب در نماز مورد توجه قرار گرفته است.
وی توضیحاتی را نیز درباره کتاب «سلامتی و بهداشت در صحیفه سجادیه» داد و بیان کرد: این کتاب تألیف حجتالاسلام والمسلمین حسنرضا رضایی و در شش گفتار تنظیم شده است. کلیات درباره شناختنامه صحیفه سجادیه و مفهومشناسی موضوع کتاب، درخواست سلامتی، جنینشناسی، اعضای بدن در صحیفه سجادیه، مرگ پایان حیات جسم و عناوین مرتبط با عنوان، عناوین این شش گفتار را تشکیل میدهند.
وی اضافه کرد: این کتاب نیز از سوی مؤسسه فرهنگی پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) توسط انتشارات پژوهشهای تفسیر و علوم قرآن منتشر شده است.
مدیر مرکز پژوهشی قرآن کریم المهدی(عج) و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) با اشاره به نشستهای نیمه دوم سال 92 در این مرکز گفت: یک سلسله نشستها به «تفسیر تربیتی قرآن کریم» اختصاص داشته که خود من ارائه میکنم و به صورت هفتگی برگزار میشود. یک سلسله نشستهای علمی نیز داشتهایم که با عنوان «فقه السلامه» و با محوریت قرآن و سلامت، و با حضور خود من و جمعی از قرآنپژوهان مرکز که به صورت هفتگی انجام شده است.
رضایی اصفهانی افزود: ما در این مدت نشستی را نیز با عنوان «قرآن و مستشرقان» برگزار کردیم که در این نشست استاد یوسف الکَتّانی، برادرزاده مرحوم سلیمان الکَتّانی نویسنده معروف مسیحی، و دکتر بدیع اَبوجودة از اندیشمندان مسیحی لبنان حضور داشتند.
وی در پایان این گزارش به فعالیتهای ملی مرکز پژوهشی قرآن کریم المهدی(عج) و مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج) در شش ماهه دوم سال 92 اشاره کرد و گفت: انعقاد تفاهمنامه همکاریهای علمی پژوهشی با بنیاد فرهنگی خاتمالاوصیاء(عج) و آغاز برخی طرحهای مشترک، انعقاد تفاهمنامه همکاریهای آموزشی ـ پژوهشی با نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و اعزام استاد به برخی نشستهای میانرشتهای قرآن و علوم در دانشگاههای مختلف کشور از جمله مشهد، ایلام، تهران و ... از جمله فعالیتهای ما بوده است.