حسین رستمی، قاری بینالمللی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن بیان برخی ضرورتهای ترویج بیش از پیش تفسیر قرآن کریم در جامعه، گفت: کسی که میخواهد قرآن را به نحو مطلوب تلاوت کند و معارف بلند و ناب کلام وحی را بهترین شکل ممکن به سمع شنوندگان برساند، به طور یقین باید اشراف کامل نسبت به معانی، تفسیر و مفهوم آیات داشته باشد.
وی افزود: مطمئناً اگر یک قاری و یا حافظ قرآن تسلط کافی بر تفسیر و مفاهیم قرآن کریم نداشته باشد، نمیتواند مفاهیم را به شنوندگان القاء کند، لذا این امر به همه جامعه تسری پیدا میکند، البته در حال حاضر مشکلات بسیار زیادی در مورد فعالیتها و آموزشهای قرآن وجود دارد که باید همه آنها از پیش رو برداشته شوند.
رستمی با بیان اینکه بسیاری از قرآنآموزانی که به جلسات قرآن مراجعه میکنند در وهله اول حتی در قرائت و روخوانی نیز دارای مشکل هستند، تصریح کرد: باید تشویقها و تبلیغها به حدی زیاد باشد که جوانان خود به خود جذب فعالیتهای قرآنی شوند و پس از یادگیری آموزشهای مقدماتی مربوط به قرآن به بحث تفسیر نیز ورود پیدا کنند.
در معرفی جاذبههای قرآن به مردم موفق نبودهایم
این قاری بینالمللی با اشاره به اینکه هنوز نتوانستهایم جاذبههای قرآن را به مردم بشناسانیم، اظهار کرد: گرایش جوانان و نوجوانان به فعالیتهای قرآنی به تشویقهایی نیاز دارد که ما هنوز نتوانستهایم با استفاده از آن زیباییهای قرآن کریم آن را به تصویر بکشیم و به سمع و نظر مردم برسانیم.
رستمی صدا و سیما و آموزش و پرورش را دو نهادی معرفی کرد که از ظرفیتهای بالایی در آموزش قرآن کریم برخوردارند و در ادامه افزود: این دو نهاد میتوانند در بحث پرداختن به آموزش قرآن کریم و عمومی کردن تفسیر قرآن سهم بهسزایی داشته باشند؛ با توجه به این که هنوز مردم ما در روخوانی قرآن کریم دارای مشکل هستند، برای این که تفسیر در جامعه جای خود را باز کند، باید فعالیتهای همه جانبهای را آغاز کنیم.
همگانی کردن تفسیر قرآن ایجاد کننده انقلاب در زندگی مردم
این کارشناس قرآنی در ادامه به بیان تأثیرات تفسیر قرآن کریم در زندگی اشاره کرد و گفت: اگر ما بتوانیم تفسیر را در جامعه عمومیت دهیم، یک انقلاب بسیار بزرگ را در زندگی مردم ایجاد خواهیم کرد و زندگیها بسیار متحول خواهد شد؛ زیرا مبنا و ملاک زندگی قرآن قرار گرفته است و قاعدتاً عملکردها نیز باید بر اساس این مبانی صورت بگیرد، بنابر این اگر فهم درست و دقیقی از قرآن کریم که همان تفسیر قرآن باشد، داشته باشیم و آن را در جوامع نیز عمومیت دهیم، جوامع بسیار متأثر خواهند شد.
وی تشویق و آموزش از دوران کودکی را تنها راهکار عمومی کردن تفسیر قرآن در جامعه عنوان و در ادامه به تبلیغات بسیار زیادی که برخی تولیدکنندگان اقلام مصرفی برای فروش بیشتر به کار می برند اشاره کرد و گفت: در حال حاضر اگر نگاهی به جامعه داشته باشید، میبینید بسیاری از صاحبان و تولیدکنندگان محصولات برای دیده شدن بیشتر روی به تشویق مردم برای خرید محصول مورد نظر آوردهاند که با موفقیت زیادی هم مواجه شدهاند.
رستمی تصریح کرد: اگر سؤال شود که آیا به اندازه این محصولات غذایی برای قرآن که غذای روح بشر است، تبلیغات درست در جامعه صورت گرفته است یا نه؟ پاسخ مطمئناً منفی خواهد بود؛ در حال حاضر تبلیغاتی که جذاب و هدفمند باشد در مورد قرآن وجود ندارد، همان گونه که گفته شد علاوه بر تبلیغ مناسب قرآن باید در بحث یادگیری نیز حرکاتی صورت بگیرد، آموزش و پرورش با آموزش دادن قرآن کریم چه در بُعد روخوانی و چه در بُعد تفسیر میتواند بسیار اثرگذار باشد و اگر بتوانیم از دوران کودکی فرزندانمان را قرآنی بار بیاوریم در دوران جوانی و نوجوانی مسیر خودشان را پیدا خواهند کرد.
این قاری بینالمللی افزود: اگر معلمهایی در سیستم آموزشی وجود داشته باشند که در آموزش قرآن توانمند باشند و راه درست را بتوانند به بچهها با استفاده از قصههای خوب قرآن آموزش دهند و در کنار آن بحث تفسیر را نیز جدیتر بگیرند، بخش اعظمی از راه عمومی کردن قرآن و تفسیر قرآن در جامعه را خواهیم پیمود، چرا که کودکان از همان دوران جذب قرآن خواهند شد.
این کارشناس قرآنی تصریح کرد: اگر این کار در مرحله اول توسط آموزش و پرورش و صدا و سیما صورت بگیرد، بسیار فراگیر خواهد شد؛ البته اساتید با تجربه قرآن کریم نیز میتوانند با شروع این نهضت در جلسات خود به این روند کمک کنند، هر چند این کار در حال حاضر صورت میگیرد؛ اما آن گونه که بتواند در عمومیت یافتن تفسیر اثرگذار باشد، نیست و بین همه اساتید تعمیم پیدا نکرده است.
ورود به تفسیر قرآن زمانبر است
رستمی در پاسخ به این سؤال که چرا در مقایسه با قرائت و حفظ اهمیت کمتری به تفسیر قرآن کریم داده میشود، گفت: اولین دلیل این است که ورود به تفسیر قرآن کریم وقت زیادی را میطلبد، زیرا تفسیر همان مطالعه است و پائین بودن سطح مطالعه در کشور یکی از دلایل عدم اقبال عموم مردم به سمت تفسیر است و با توجه به مشکلاتی و مشغلههایی که مردم با آن در زندگی روزمره مواجه هستند، وقتی برای پرداختن به تفسیر باقی نمیماند و بیشتر ترجیح میدهند که اگر قرار است ساعاتی را به مطالعه قرآن بپردازند، در حیطه قرائت و روخوانی قرآن کریم باشد.