حجتالاسلام اصغر صابری، رایزن فرهنگی ایران در قزاقستان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب گفت: در این روز رایزنیهای فرهنگی از کشورهای مختلف حضور دارند و به معرفی فرهنگ وهنر کشور خود میپردازند.؛رایزنی ایران نیز در روز دوستی ملل با ارائه صنایع دستی مانند میناکاری و خاتمکاری به معرفی فرهنگ وهنر ایرانی - اسلامی خواهد پرداخت.
وی درباره برنامههای رایزنی فرهنگی در ایام نوروز گفت: رایزنی فرهنگی ایران در قزاقستان در راستای معرفی هر چه بهتر نوروز ایرانی همه ساله برنامههای متنوعی را برگزار میکند؛ البته باید متذکر شوم که مردم قزاقستان نوروز را یک جشن ایرانی میدانند وهمیشه به این موضوع اذعان میکنند.
صابری در ادامه افزود: امسال گروه موسیقی سنتی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به قزاقستان اعزام میشوند و در شهرهای مختلف این کشور مانند آلماتی و آستانه به اجرای برنامه خواهند پرداخت؛ همچنین برپایی نمایشگاه فرهنگی به منظور ارائه اثار صنایع دستی وهنری ایران از دیگر برنامههای رایزنی است.
صابری تأکید کرد: جشن نوروز از پیوندهای دیرینه دو ملت ایران وقزاقستان است و باید از این ظرفیت برای نزدیکی هرچه بیشتر دو ملت استفاده شود.
وی پیرامون پیشینه آئین نوروز در قزاقستان گفت: نوروز در این کشور از زمانهای گذشته از اعیاد مهم بوده ولی در زمان اتحاد جماهیر شوروی سابق، نوروز در قزاقستان کمرنگ شد.
صابری در ادامه افزود: نظام کمونیستی شوروی سابق سعی داشت تا مردم با ملیتهای مختلف را از آداب و فرهنگهای خود دور نگه دارد و هویت روسی و کمونیستی را جایگزین کند بنابراین مردم از قومیتهای مختلف نمیتوانستند آداب و سنن خود را برپا کنند؛ بعد از فروپاشی نظام کمونیستی و استقلال کشورهای مختلف مردم این کشورها سعی کردند دوباره هویت فرهنگی و قومی خود را احیا کنند.
رایزن فرهنگی کشورمان اظهار کرد: یکی از این سنتهای مهم عید نوروز است که در کشورهای آسیای میانه برگزار میشود و در بین این کشورها نوروز در قزاقستان از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است و بزرگترین جشن ملی سنتی این کشور محسوب میشود و با عظمت خاصی برگزار میشود.
وی خاطر نشان کرد: در قزاقستان نوروز از 21 مارس آغاز میشود و به مدت پنج روز در این کشور تعطیل رسمی است؛ بعد از تعطیلات نیز جشنهای نوروزی در دانشگاهها و نهادهای دولتی ادامه دارد؛ در ایام تعطیلات نیز مردم به طور خودجوش با راه انداختن کارناوالهای شادی نوروز را جشن میگیرند و در سطح میادین وشهرها به جشن وشادی میپردازند.
صابری با اشاره به آداب و سنتهای نوروزی در قزاقستان گفت: در این کشور آداب و سنتهای مختفی در ایام نوروز وجود دارد؛ یکی از این آداب پخت آش مخصوص است به نام«نوروز کژه» که این آش با استفاده از حبوبات مختلف طبخ میشود که این سنت از قدیم در این کشور بوده و همچنان ادامه دارد؛ مردم قزاقستان همانند ایرانیان به مناسبت نوروز لباسهای نو و پاکیزه بر تن میکنند و به دید و بازدید میروند.