کد خبر: 1392425
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۱

«اعتبارسنجی منابع تفسیر روایی شیعی» در دوفصلنامه «تفسیر اهل بیت(ع)»

گروه اندیشه: عبدالهادی مسعودی در مقاله «اعتبارسنجی منابع تفسیر روایی شیعی» با تقسیم منابع تفسیر روایی شیعی به دو دسته منابع متقدم و منابع متأخر، به اعتبارسنجی و آسیب‌شناسی آن‌ها پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، نویسنده مقاله «اعتبارسنجی منابع تفسیر روایی شیعی» که در نخستین شماره دوفصلنامه علمی ـ تخصصی «تفسیر اهل بیت(ع)» منتشر شده است، می‌نویسد: اعتبارسنجی منابع تفسیر روایی شیعه و اهل سنت، از دو طریق سندی و محتوایی ممکن و لازم است. 

وی در مقاله خود با تقسیم منابع شیعی و سنی در دو دسته متقدم و متأخر، به دو دسته منابع متقدم و متأخر شیعی پرداخته و وعده کرده است که در مقاله‌ای دیگر نیز به منابع متقدم و متأخر اهل سنت در تفسیر روایی بپردازد.
مقصود نویسنده از منابع متقدم شیعی، چند کتاب تفسیر روایی کهن و مشهورند که مؤلفان آن‌ها، در عصر حضور امامان(ع) یا بسیار نزدیک به ایشان می‌زیسته‌اند و بیشتر روایات کتاب‌هایشان را خود به دست آورده و تدوین کرده‌اند.
آن چه از این تفاسیر که نویسنده مقاله در نوشتار خود به آن‌ها پرداخته است، پنج کتاب «تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)»، «تفسیر القمّی»، «تفسیر عیاشی»، «تفسیر فرات کوفی» و «تفسیر حبری» است که ضمن معرفی مختصری از هر کدام، به آسیب‌های آن‌ها پرداخته شده است. اما با توجه به فاصله زمانی زیاد با این منابع اولیه، آن چه بیش از سایر موارد در مورد این تفاسیر مورد توجه نویسنده بوده است، آسیب ضعف طریق و انتساب یا نبود شناخت کافی از برخی مؤلفان آن‌ها و آسیب ضعف سندی راه‌یافته به برخی روایات این کتاب‌ها بوده است و از این لحاظ به بررسی و ارزیابی این پنج کتاب تفسیری پرداخته است.
ادامه مقاله «اعتبارسنجی منابع تفسیر روایی شیعی» به منابع متأخر اختصاص یافته که منابعی هستند که از سده دهم هجری به بعد توسط محدثانی توانمند تألیف شده‌اند و به عقیده نویسنده ویژگی بارز آن‌ها جامعیت و گستردگی آن‌هاست.
نویسنده در این بخش نیز به آسیب‌شناسی پنج کتاب تفسیر «الصافی»، «البرهان»، «نورالثقلین»، «کنز الدقائق» و «التفسیر الاثری الجامع» پرداخته و هر کدام را به شکل مجزا مورد توجه قرار داده و آسیب‌ها و ضعف و وقت‌های آن‌ها را برشمرده است.
نویسنده در پایان نیز دو شیوه اعتبارسنجی محتوایی و تعیین صحت سندی روایات این تفاسیر از طریق مأخذیابی و تخریج روایات آن‌ها از منابع معتبر روایی را به عنوان راه‌حل برکنار ماندن از آسیب‌های احتمالی در تفسیر روایی مطرح کرده است.
یادآور می‌شود، دوفصل‌نامه علمی ـ تخصصی «تفسیر اهل بیت(ع)» که تاکنون یک شماره از آن به چاپ و انتشار رسیده است، به صاحب‌امتیازی و مدیرمسئولی عبدالهادی مسعودی و سردبیری علی راد منتشر می‌شود و علاقه‌مندان می‌توانند برای دریافت نشریه یا کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه چاپ مقالات خود در این مجله علمی ـ تخصصی با شماره 02537176209 تماس حاصل کنند.

captcha