ابراهیم واشقانی فراهانی، معاون پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب اظهار کرد: پژوهشهایی که در جامعه علمی کشور و با رویکرد دینی و قرآنی انجام میشود هرساله شاهد افزایش کمی و کیفی است و طبق آمار، کمیسیون پژوهشهای قرآنی دانشگاه آزاد بیشترین پژوهش با رویکرد دینی را صورت داده است.
وی افزود: اگر محقق طرح تحقیقاتی خود را در تعامل با دستگاههای اجرایی تعریف و انجام دهد و تعامل نزدیکی با دستگاههای مرتبط اجرایی داشته باشد و بر اساس اولویتها و نیاز جامعه کار تحقیقاتی و پژوهشی کاربردی خود را انجام دهد، میتوان از نتایج این پژوهشها برای توسعه موضوعات مهم کشور و جامعه استفاده کرد.
واشقانیفراهانی درباره انجام کاربرد پژوهشهای دینی و قرآنی در کشور بیان کرد: نمیتوان گفت که همه پژوهشهای دینی و قرآنی در کشور کاربردی و اجرایی میشود بلکه برخی از این تحقیقات حالت عام داشته و پژوهشگر بر این باور است که با توجه به رشد علم در جهان و منطقه تحقیق مدنظر کاربردی خواهد بود که به علت تعامل نداشتن با دستگاه اجرایی مورد نظر و نداشتن شناخت از جامعه، پژوهش مدنظر کارایی لازم را نداشته و کاربردی نخواهد شد.
عدم تعامل سازنده و مفید بین پژوهشگران و دستگاههای اجرایی
معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: عدم تعامل سازنده و مفید بین پژوهشگران و دستگاههای اجرایی از آفات کاربردی شدن پژوهشهای دینی و قرآنی و حتی تحقیقات متعارف و اجتماعی است.
نیازمند تغییر در آییننامه ارتقا پژوهشها هستیم
وی بیان کرد: با توجه به شرایطی که در کشور حاکم است، تاکید اسناد بالا دستی نظام و گفتمان غالب که باید نتایج پژوهشها منجر به یک اثر مشخص برای حل مشکلات کشور از جمله تولید ثروت داشته باشد؛ نیازمند تغییر در آییننامه ارتقا پژوهشها هستیم.
فراهانی اظهار کرد: هر گاه ضرورت و نیاز وجود پژوهشهای دینی و قرآنی که کاربردی هم باشند در جامعه به خوبی احساس شود، قطعا محققان هم به سوی پژوهشهای دینی خواهند رفت و برای اینکار زمان و فرهنگساز بلندمدتی نیاز است.
رشد حرکت پژوهشها با رویکرد دینی
این مقام مسئول با اشاره به تعامل مثبت با معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد بهمنظور توسعه پژوهشهای دینی و کاربردی در این دانشگاه، تصریح کرد: شاهد رشد حرکت پژوهشها با قالب و رویکرد دینی خواهیم بود.
وی اشاره کرد: با رشد اعتبارات معاونت فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه آزاد به میزان 10 برابر و حمایت معاونت پژوهشی این دانشگاه معتقد هستیم که راه حرکت به سمت کاربردی کردن پژوهشهای دینی را پیدا و در آن مسیر در حال حرکت هستیم.
رشد پژوهشهای کاربردی دینی که مشکلات جامعه را مرتفع کند
معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: انتظار میرود با حمایتهای معاونت فرهنگی و اجتماعی از آموزههای دینی و فعالیتهای مذهبی، محققان در این مسیر قدمهای خوبی را برداشته و برای رشد پژوهشهای کاربردی دینی که مشکلات جامعه را مرتفع کند تلاش کنند.
تهیه نقشه مهندسی فرهنگی
وی در پایان گفت: نهادهای مرتبط با آیین دینی و فرهنگی با تهیه یک نقشه مهندسی فرهنگی و تعیین مسئولیتها و ماموریتها میتوانند در ایجاد فضایی برای توسعه پژوهشهای دینی و کاربردی حرکات خوبی انجام داد.