به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کتاب «روششناسی علوم انسانی نزد اندیشمندان مسلمان» نوشته محمدتقی ایمان و احمد کلاتهساداتی، به همت گروه فلسفه علوم انسانی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.
براساس این گزارش، این کتاب، پیرامون ارزیابی روششناسی علوم انسانی توسط اندیشمندان سرشناس جهان اسلام در چند دهه اخیر است و تلاش دارد مدل و الگویی از علم اسلامی را ارائه کند.
این گزارش میافزاید: این کتاب در ده فصل با عناوین «ظهور جریانهای احیاگرانه فکری»، «تلفیق میراث اسلامی با میراث تفکر مدرن»، «آموزش و پرورش و علم اسلامی»، «علم اسلامی و اجتهاد»، «در جستجوی علم مقدس» و «ارزیابی وحیانیت قرآن زیر نور علم مدرن» نگاشته شده است.
براساس این گزارش، «پارادایم جهانی و نظام جهانی اسلامی»، «ارزیابی سه مدل روششناختی از علم دینی در ایران»، «رئالیسم مفهومی خلاقّانه» و «افق و چشم اندازهای نوین به علم اسلامی»، دیگر فصول این کتاب را تشکیل می دهند.
براساس این گزارش، در بخشی از این کتاب آمده است: ضعف، انحطاط و و ابستگی جهان اسلام در عصر حاضر، مسئلهای است که بسیاری از متفکران مسلمان، آن را مورد نقد و واکاوی قرار دادهاند. یکی از مهمترین دلایل این افول فکری و اجتماعی که فاروقی، آن را «بیماری امت» نام گذاشته است، عدم شکلگیری علم و معرفت اسلامی است؛ علمی که بتواند در در مقابل نظریات رقیب، از موجودیت نظری و عملی خود دفاع کند.
همچنین میخوانیم: با نگاهی به میراث علم اسلامی و وضعیت امت، اهمیت این نکته برجسته میشود که علم اسلامی، امری مطلوب و ممکن است. مطلوبیت آن، ارجاع به نیاز حوزههای مختلف فکری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جهان اسلام است. شکلگیری آن نیز با شناسایی سلسلهمراتب معرفتی، چگونگی تقسیمکار معرفت و در نهایت شکلگیری «روششناسی علم اسلامی» ممکن است.
براساس این گزارش، کتاب «روش شناسی علوم انسانی نزد اندیشمندان مسلمان» توسط انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در هزار نسخه چاپ و منتشر شده و در اختیار عموم علاقهمندان و پژوهشگران قرار دارد.