کد خبر: 1403455
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۹

امر به معروف تدبیر دین برای تأمین امنیت اجتماعی است

گروه اجتماعی: امر به معروف و نهی از منکر یکی از احکام و فرائض دینی است که در فرهنگ اسلام برای تأمین امنیت و آرامش اجتماعی مورد تأکید قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، امر به معروف و نهی از منکر یکی از واجبات مورد تأکید دین اسلام برای ایجاد تعادل و امنیت در عرصه‌های اجتماعی است که امر‌ به‌واسطه نبود مسئولیت‌پذیری مردم و مسئولان به نوعی فراموش شده و به حاشیه کشیده شده است.

کارشناسان حوزوی در گزارش زیر بر این باورند که آنچه در احیای فرائض دینی در جامعه اسلامی باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد، احساس مسئولیت در برابر تکریم و  اجرای شعائر دینی همچون امر به معروف است.

در گزارش پیش‌رو، موانع و آسیب‌های عدم توجه به احیای فریضه دینی امر به معروف و نهی از منکر و برکات تحقق آن در جامعه از سوی کارشناسان و مسئولان مورد بحث قرار گرفته است.

پرهیز از موازی‌کاری در احیای امر به معروف و نهی از منکر

حجت‌الاسلام سیامک جعفرزاده، مدرس حوزه علمیه قم در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، دین اسلام را دین اعتدال و میانه‌روی معرفی کرد و افزود: افراط و تفریط بزرگترین آسیب در اجرای مناسب احکام و فرائض دینی در جامعه است.

وی با بیان اینکه گاهی وقت‌ها آشنا نبودن به مراتب امر به معروف و نهی از منکر باعث بروز افراط‌ و تفریط‌های بدون منطق در این حوزه می‌شود، اظهار کرد: اگر احکام و دستورات دینی با زبانی ملایم، آرام و رویی گشاده به درنظر داشتن مراتب امر به معروف انجام شود به مراتب خروجی مؤثرتری دارد.

وی با انتقاد از اینکه نگاه جامعه به فریضه امر به معروف نگاه جنبی است در حالی‌که باید دیدگاه عامه مردم در مقابل احیا و اجرای این فریضه نگاه کلی باشد، بیان کرد: برخی از افراد بر این تصور هستند که اگر کسی امر به معروف کند در واقع حریم خصوصی دیگران را مورد تعرض قرار داده است و این در حالی است که جامعه عرصه فعالیت آحاد مختلف مردم با تقید افراد به قوانین اجتماعی و ارزش‌های اخلاقی است.

حجت‌الاسلام جعفرزاده با اشاره به ضرورت آشنا شدن افراد به مراتب و نحوه مؤثر روش‌های اجرایی امر به معروف در جامعه، اظهار کرد: تعدد و تنوع طرح‌ها و برنامه‌ها از سوی نهادها و سازمان‌های مختلف موازی‌کاری را به‌دنبال دارد و در نتیجه بازتاب منفی دارد.

وی معقتد است قوه مقننه باید قوانین صریحی که ضمانت اجرایی داشته باشد در حفظ و صیانت از حقوق مادی و معنوی آمران به معروف در جامعه تدوین و تصویب کند تا از حقوق افرادی که در اثر اجرای حکم الهی در جامعه دچار آسیب جسمی و معنوی می‌شوند، حمایت شود.

این مدرس حوزوی گفت: رسالت دستگاه قضایی در برخورد با مجرمانی که تعدی به آمران به معروف در حین اجرای فرائض الهی دارند سنگین‌تر و خطیرتر است چراکه اگر زمینه‌های  حمایتی از سوی دستگاه‌های مربوط و دولت برای صیانت از حقوق معنوی آمران فراهم نشود در کوتاه‌مدت فریضه اجتماعی امر به معروف و نهی از منکر که ریشه در تفکر و دیدگاه انسان‌ساز دین اسلام دارد در جوامع امروزی به فراموشی سپرده می‌شود.

قانون‌گذاران ملزم به توصیب قوانینی با ضمانت اجرایی کافی هستند

حجت‌الاسلام روح‌الله بیگی، منتخب مردم میاندوآب، شاهین دژ و تکاب در خانه ملت در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، با اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر از فروعات مورد اهمیت در مکتب اسلام است، اظهار کرد: این فریضه الهی در واقع قانون و تدبیری الهی برای جلوگیری از رواج ناهنجاری‌ها و ایجاد ثبات و امنیت روانی و اجتماعی در جامعه است.

وی با بیان اینکه دین اسلام جامع‌ترین، و کامل‌ترین بین ادیان الهی است، به جایگاه و پایگاه این فریضه در سیره قرآن و ائمه معصومین(ع) اشاره و بیان کرد: امر به معروف امر به معرفت و ماهیت خوبی‌ها مبتنی بر مقبولیت اجتماعی، تفکر منطقی و دستورات دینی است.

حجت‌الاسلام بیگی ادامه داد: از آنجا که امر به معروف هدایت آمر به تکریم ارزش‌های اخلاقی و انسانی است پس هر کار نیک در جهت اعتلای احکام دینی و الهی در جامعه باید مورد تکریم و تمجید قرار گیرد و در مقابل نقض‌کننده آن نیز مورد نکوهش و در برابر قوانین باید پاسخگو باشند.

وی به وظیفه خطیر قانون‌گذاران و مجریان قانون در بحث اجرای درست احکام دینی همچون امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرد و افزود: قانون‌گذاران و مجریان قانون باید طرح‌ها و قوانینی را به تصویب برسانند و اجرا کنند که در پی اجرای آن‌ها احکام دینی ـ قرآنی به‌نحو بهتر و شایسته‌تر در جامعه پیاده و به مرحله عمل برسد.

وی گفت: اسلام فقط یک نام و نشان نیست بلکه قوانین و رهنمودهای اسلام همگی برای سعادت و خوشبختی انسان است و خداوند قرآن را برای هدایت مردم به‌واسطه امر به خوبی‌ها و نهی از منکرات نازل کرده است.

منتخب مردم در مجلس اظهار کرد: عدالت اجتماعی زمانی در جامعه تحقق می‌یابد که به‌واسطه اجرای قوانین الهی و احکام دینی هر چیزی در مکان مناسب خود قرار گیرد و مانع بروز هرج‌ و مرج و ناامنی در جامعه شود.

فرهنگ دینی صرف برگزاری جلسات اشاعه نمی‌یابد

ماموستا مصطفی محمودی، امام جمعه پیرانشهر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، امر به معروف را دستور و حکم دینی برای جلوگیری از ناهنجاری‌های اخلاقی و رشد فاسد اجتماعی دانست و اظهار کرد: مردم و دولت دو رکن مهم تحقق اهداف در احیای جایگاه واقعی این فریضه دینی است.

وی با بیان اینکه برنامه‌های دولتی که دارای ضمانت‌های اجرایی باشد نقش مهمی در احیای فرائض و احکام دینی در جامعه دارند، اضافه کرد: بدون شک بدون همراه کردن عزم و اراده مردم با برنامه‌های فرهنگی ـ دینی در هیچ زمینه نمی‌توان خروجی اثربخش را انتظار داشت.

محمودی با استناد به آیات قرآنی و روایات دینی، امر به معروف را تکلیف و وظیفه مهم آحاد مختلف جامعه به‌خصوص در شرایط کنونی عنوان کرد و افزود: امت پیامبر(ص) به تعبیر آیات قرآنی‌ امت برگزیده‌ای هستند که امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند.

امام جمعه پیرانشهر ادامه داد: عامل بودن به عمل از سوی آمران به معروف و متولیان ستادهای احیای امر معروف خود نقش مهمی در تثبیت جایگاه این فریضه در جامعه دارد چراکه اثربخشی هر امری منوط به این است که گویندگان آن خود عامل باشند تا بتوانند مردم را هدایت و ارشاد کنند.

محمودی با اشاره به اینکه فرهنگ دینی صرف برگزاری جلسات و رد و بدل نظرات بدون عمل و کاربردی شدن طرح‌ها تبلیغ و اشاعه نمی‌یابد، افزود: متأسفانه بی‌تفاوتی و برخورد سطحی برخی از مسئولان ستادهای احیا نیز در عدم توفیق برای فرهنگ‌سازی فریضه امر به معروف اثر داشته است.

captcha