به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ولی یاراحمدی، دبیر سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران روز گذشته، 10 خردادماه در برنامه رادیویی «افق» اظهار کرد: سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران از دوشنبه، پنجم خردادماه با برگزاری مراسم افتتاحیهای در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی آغاز شد که طی دو روز اول این مسابقات مرحله مقدماتی رشته حفظ کل و قرائت را برگزار کردیم.
وی با بیان اینکه نوبت تلاوت شرکتکنندگان براساس قرعه انتخابی که توسط خود آنها انتخاب شده بود تعیین شد، گفت: مسابقات در سه مرحله مقدماتی، نیمه نهایی و فینال است که در رشته قرائت، 25 قاری و در رشته حفظ نیز 39 نفر به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کردند.
یاراحمدی با عنوان این مطلب که سطح حافظان قرآن بسیار بالا بود و همه راه یافتگان به مرحله نیمه نهایی نمره بالای 95 گرفته بودند، گفت: رقابتها هم در رشته حفظ و هم در رشته قرائت بسیار سنگین بود که البته امیدواریم قاریان و حافظانی که تلاش بیشتری داشته و تخصص بیشتری دارند حالا از هر ملیتی که باشند به عنوان برگزیده انتخاب شوند. ما تلاش داریم که بُعد بینالمللی و تخصصی کار را رعایت کنیم تا قاریان از ایران و شیعیان یک قضاوت عادلانه ببینند.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در این بخش از سخنان خود با عنوان این مطلب که برگزاری مسابقات قرآن در چنین سطحی کار بسیار سختی است، عنوان کرد: معدود پیشکسوتانی هستند که در عرصه برگزاری مسابقات ملی و بینالمللی قرآن طاقت آوردهاند و این کار را انجام دادهاند. به عنوان مثال برای دعوت و آوردن قاریانی از مصر، امسال با مشکلات زیادی روبهرو بودیم که البته با اراده خداوند کار پیش میرود.
حضور نمایندگان 71 کشور در مسابقات بینالمللی قرآن ایران
وی با بیان اینکه در این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران نمایندگان 71 کشور جهان در رشته قرائت و حفظ حضور دارند، گفت: مسابقات مالزی با بیش از 55 دوره سابقه برگزاری، هنوز 20 درصد با این عدد فاصله دارد. همچنین امسال دقت داشتیم تا شرکتکنندگان تأییدیه از سوی مراکز قرآنی خارج از کشور داشته باشند.
یاراحمدی ادامه داد: امسال علاوه بر مشارکت بیشتر کشورها که بُعد بینالمللی مسابقات را تقویت میکند سطح فنی و تخصصی قاریان و حافظان نیز بالاتر است و با حضور داوران و قاریان کشورهای مختلف به ویژه پیشکسوتان بر کیفیت بیشتر اجرای مسابقات قرآن افزوده شده است.
ترتیلخوانی در عموم مردم تأثیرگذاری زیادی دارد
وی درباره ایجاد رشته ترتیل در این دوره از مسابقات گفت: سال گذشته دو یا سه نفر ترتیل خواندند و البته فکر میکنم گسترش ترتیلخوانی برای عموم مردم تأثیرگذاری زیادی داشته باشد و به این نتیجه رسیدهایم که ترتیلخوانی مورد توجه مردم قرار میگیرد. یکی از مواردی که در حال بررسی آن هستیم اضافه کردن رشته ترتیل به مسابقات بینالمللی قرآن است که البته سازمان اوقاف چند سالی است با مشارکت دستگاهها یک مقدار از تنهایی در برگزاری مسابقات قرآن بیرون آمده است.
در این بخش از برنامه رادیویی افق، محمد عباسی، داور سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن میهمان تلفنی برنامه بود که در ابتدای سخنان خود گفت: برای ما افتخاری است طی سالهایی که مسابقات برگزار شده برای چهارمین بار داوری مسابقات را برعهده داشتم و در رشته صوت نمره میدهم.
وی افزود: در قسمت صوت، چند آیتم وجود دارد؛ قوت و شدت صدا، که قاری باید در هر سطح باید همه را با صلابت و به دور از استرس بخواند که در این دوره از مسابقات به «شدت صدا» دو امتیاز داده میشود. نمرهای که داور صوت میدهد 20 نمره است که این 20 نمره به شدت صدا، طنین صدا، انعطاف صدا، تحریر صدا و... تقسیم میشود که قاری بتواند از تمامی صدای خود خوب استفاده کند.
مسابقات قرآن از حیث کیفیت در سطح بالایی است
عباسی درباره سطح این دوره از مسابقات قرآن گفت: امسال تعداد بالای شرکتکنندگان برای اولینبار بیش از 70 کشور است که جنبه تبلیغی خوبی داشته و خوب است اما از حیث کیفیت نیز مسابقات در سطح بالای متوسط قرار دارد. بیش از 20 نفر از قاریان در این دوره از مسابقات خوب خواندهاند.
وی ادامه داد: مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران اهداف متعددی را دنبال میکند که یکی از این اهداف بُعد تخصصی و کیفیت قرائت است که البته تبلیغ نظام جمهوری اسلامی، صدور انقلاب و شناساندن چهره واقعی قرآن در کشور از دیگر اهدافی است که این دو هدف باید در کنار یکدیگر مورد توجه باشد. مسئولان نظام نیز تلاش دارند که تمامی این اهداف را در برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن دنبال کنند.
عباسی درباره بعد تخصصی و کیفیت قرائتها گفت: برای اینکه بعد تخصصی مسابقات قرآن را ارتقا دهیم باید چند کارشناس داشته باشیم که کشورهای مختلف قاریان خوب خود را به ما معرفی کنند و صوت آنها را برای ما بفرستند و کارشناسان ما بتوانند از بین این قاریان، بهترینها را انتخاب کنند. در کشورهای آسیایی ما قاریان خوشخوانی داریم که میتوانیم سهمیه حضور برخی کشورها را بیشتر و سهمیه کشورهای ضعیف را کمتر کنیم.
پیشنهاد سهمیهبندی حضور کشورهای مختلف در مسابقات قرآن ایران
وی افزود: پیشنهاد دارم برای کشورهایی که قاریان بهتری دارند سهمیه بیشتری برای حضور در مسابقات بینالمللی قرآن در نظر گرفته شود.
ولی یاراحمدی در این بخش از برنامه گفت: در بخش حفظ، حافظانی با سطح بسیار بالا حضور دارند. در رشته قرائت نیز سطح قاریان شرکتکنندگان ما نسبت به مالزی بالاتر است؛ تلاشهای زیادی میکنیم تا بتوانیم از راههای مختلف سطح قاریان و حافظان را بالا ببریم. یکی از دستاوردهای مسابقات قرآن ما گسترش فرهنگ قرآن در کشورها و قارههایی است که پیش از آن انتظاری از آنها برای فعالیتهای قرآنی وجود نداشته است.
وی افزود: البته پیشنهادات مختلف مبنی بر ایجاد تغییرات در روند اجرای مسابقات مطرح میشود که ما نیز طی سالهای گذشته نشان دادهایم که پیشنهادات را میپذیریم. نظرات قابل توجهی مطرح میشود که به نظر میرسد باید با کارشناسی بیشتر و بررسی ابعاد تأثیر آنها به آنها پرداخته شود.
در این بخش از برنامه افق، محمدرضا پورمعین به ارائه پیشنهادی پرداخت و گفت: تعداد زیادی از شرکتکنندگان در جایگاه تلاوت قرآن قرار میگیرند که البته شأن و عظمت مسابقات قرآن بالا است. بنده زمانی که سالن خالی بود در جایگاه تلاوت نشستم و خودم را جای شرکتکننده گذاشتم. دیدم سالن طوری طراحی شده که شما همه جای سالن را میبینید و همه جای سالن شما را میبینند و واقعا افراد گاهی اوقات دچار یک اضطراب غیرقابل پیشبینی میشوند و تلاوتشان ضعیف میشود، نفر اول یک کشور در سالن دچار اضطراب میشود و بعضیها هم از کشورهای قوی نمیآیند. آیا نمیشود این مسابقات را در دو سطح برگزار کرد که یک سطح برای کشورهای قوی و یک سطح برای کشورهای ضعیفتر باشد؟
پورمعین ادامه داد: این پیشنهاد پیش از این مطرح شده بود و یک سالی هست که ابعاد مختلف این طرح را بررسی میکنیم. غیر از اجرایی بودن و تأثیری که در نوع برگزاری مسابقات میگذارد باید به اثرات آن هم توجه کرد. به هر حال دو سطحی کردن مسابقات یک فواید فنی دارد؛ ما به مردم خواهیم گفت که این تعداد کشورها گروه اول هستند و کشورهای قوی هستند و تعدادی کشور نیز ضعیف هستند و سطح دو هستند.