کد خبر: 1415107
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۵

مسلمانان کومور و کمبود آموزش‌های دینی

شعب خارجی: جمهوری فدرال اسلامی «کومور» کشوری آفریقایی و اسلامی است که علاوه بر فقر مالی، مسلمانان احکام شرعی را نمی‌دانند و از آموزش‌های اسلامی کم‌بهره هستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) شعبه آفریقا، جمهوری فدرال اسلامی کومور مجمع‌الجزایری است در جنوب شرقی آفریقا در آب‌های اقیانوس هند و در شرق سواحل موزامبیک و شمال غربی ماداگاسکار قرار دارد و مساحت آن به ۲۲۳۶ کیلو مربع بالغ می‏‌شود. به لحاظ قرار گرفتن در دهانه شمالی کانال «موزامبیک» از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است.

در توصیف وضعیت جغرافیایی و تاریخی کومور می‌توان به نکات زیر اشاره کرد: نام کومور از واژه عربی «القمر» به معنی «ماه» گرفته شده‌ است. کومور از جزایر فعال آتشفشانی بوجود آمده است سه جزیره اصلی این کشور عبارتند از: «گراند کومور» که با 150 کیلومتر مربع مساحت وسیع ترین آن‌هاست ، و جزایر«آنژوان» و «موئلی» که از لحاظ وسعت در رتبه‌های بعدی قرار دارند. هر یک از سه مجموعه جزیره آنژوان، موهلی و کومور به طور جداگانه رئیس جمهور دارند و یک رئیس‌جمهور دیگر بر سه جزیره و رؤسای جمهوری آن حکومت می‌کند. البته این کشور چندین جزیره کوچک هم دارد.

در انتخاباتی که در سال 2006 برگزار شد، «احمد عبدالله محمد سامبی» که یک مسلمان سنی است به عنوان رئیس جمهور کل سه جزیره انتخاب شد. رئیس جمهوری وی، حاصل نخستین انتقال مسالمت‌آمیز قدرت، پس از کودتاهای متوالی در کشور کومور بود. سامبی مانند اکثر اهالی دیگر قمر مسلمان سنی است و لقب آیت‌الله را به خاطر اقامت و تحصیلش در شهر قم بر او نهاده‌اند. او در قم در مورد نظریهٔ سیاسی اسلام مطالعه می‌کرد. پس از آن تحصیلاتش را در سودان و عربستان سعودی پی گرفت.

دادگاه‌های این کشور بر اساس قوانین اسلامی و فرانسوی اداره می‌شوند و عضو اتحادیه عرب است.

ضرورت توجه به آموزش اسلامی در کومور

کومور کشوری اسلامی است و مسلمانان شیعه در این کشور بسیار فقیر هستند. در کل مسلمان احکام شرعی را نمی‌دانند و نیازمندی‌های گوناگونی در این زمینه دارند. 98 در صد از مردم کومور مسلمان و 2 درصد مسیحی (کاتولیک) هستند.

بسیاری از جزایر و همچنین سواحل شرق آفریقا ریشه‌های ایرانی، عمانی و یمنی دارند. به‌ویژه مهاجرانی از سیستان و بلوچستان پس از مهاجرت به عمان راهی شرق آفریقا شده‌اند. شیرازی‌ها در قرون گذشته در کومور حضور داشتند و چگونگی اسلام آوردن مردم کومور توسط تبلیغات مسلمانان و شیرازی‌های مهاجر، آثار و ابنیه به یادگار مانده از شیرازی‌ها بسیار جالب و مشهود است. در شهر تاریخی «دومونی»  پایتخت جزیره «آنژوان» آثار ایرانیان و شیرازی‌ها به‌وفور به چشم می‌خورد و 10 تا 15 مسجد از آثار مذکور هنوز پابرجاست.

فعالیت کشورهای مسلمان در کومور آزاد است. مردم به اهل بیت(ع) بسیار علاقه‌مند هستند. با توجه به این موارد، برخی از کشورها مانند عربستان سعودی جایگاه تبلیغی برای خود ایجاد کرده است.

جمعیت و ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی

جمعیت این مجمع الجزایر جمعیت کومور 711 هزار و 417 تن است. نرخ رشد جمعیت کومور 05/3 درصد، نرخ زاد و ولد آن 05/40 نفر به ازای هر هزار تن و نرخ مرگ و میر آن 59/9 تن در هزار است. امید به زندگی در میان مردان کوموری 85/57 سال و در بین زنان این جمهوری 82/62 سال است. 35 درصد از مردم کومور در شهرها زندگی می کنند و تراکم نسبی جمعیت به حدود 5/266 نفر در هر کیلومتر مربع می‌رسد. میانگین نرخ رشد امید به زندگی در مردم کومور حکایت از توسعه خدمات بهداشتی در این کشور دارد.

زبان‌های عربی و فرانسوی زبان‌های رسمی این جمهوری هستند ولی مردم در روستاها با لهجه سواحیلی و کوموری صحبت می‌کنند. 64 درصد  از مردان و 50 درصد از زنان بالای 15 سال کوموری باسواد هستند.                                       

captcha