کد خبر: 1423921
تاریخ انتشار : ۰۸ تير ۱۳۹۳ - ۲۳:۵۲
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

غنای تفکر اسلامی، دلیل اشاعه اسلام در اسپانیا بود

گروه بین‌الملل: روح‌الله محمد علی‌نژاد گفت: اسلام بر خلاف برخی شبهه‌ها با زور شمشیر در اسپانیا رواج پیدا نکرد، بلکه غنای تفکر اسلامی دلیل اشاعه آن بود.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، در حاشیه برگزاری بیست‌و‌دومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن، نشست تخصصی «جایگاه قرآن در تمدن اسلامی اسپانیا» با حضور روح‌الله محمد علی‌نژاد، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در سالن کنفرانس باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.

در این جلسه علی‌نژاد در سخنانی بیان کرد: در متون قدیم، شبه‌جزیره «ایبریا» به بخش‌هایی از اروپا اطلاق می‌شد که امروز اسپانیا و پرتفال را شامل می‌شود. این سرزمین‌ها تحت نفوذ امپراطوری روم به مسیحیت تثلیثی معتقد بود و این تفکر سال‌ها بر این سرزمین سایه انداخته بود، اما نسیم خوشایند اسلام این سرزمین‌ها را در بر گرفت و مردم آن سرزمین مسلمان شدند.

وی افزود: مردم اسپانیا، سال‌ها در یوغ و ستم کلیسای کاتولیکی به سر می‌بردند، اما در همان دوران دو اسقف موحد بودند که به باور تثلیثی اعتقاد نداشتند و به‌نوعی اندیشه‌های توحیدی داشتند، آنها تفکرات خود را اشاعه می‌دادند و در آخر هم اعدام شدند، ولی زمین‌ساز رواج اندیشه‌های توحیدی شدند. برای همین وقتی آنها با اسلام آشنا شدند با آغوش باز آن‌را پذیرفتند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: در تاریخ به‌ویژه آنچه که از سوی غرب به نگارش درآمده، گفته شده که اسلام به طریق لشکرکشی و به‌زور شمیر در اسپانیا رواج پیدا کرده است، درصورتی که این گونه نبود و این مبلغان اسلامی که همراه لشکرکشی مسلمانان مردم اندلس را با زیبایی‌های اسلام آشنا کردند. مطلب دیگر این که فشاری که از طرف نظام بر مردم اسپانیا وارد شده بود به‌شدت انها را از حاکمان خود ناراضی کرده بود، پس هنگامی که آنها با فرهنگ عدالت و مساوات اسلام آشنا شدند آن را پذیرفتند.

علی نژاد اضافه کرد: دلیل دیگری که برای پذیرش اسلام در اسپانیا می‌توان نام برد این است که اسپانیا از امپراطوری روم به‌شدت دور بود، برای همین به لحاظ فرهنگی به‌شدت عقب مانده بود، پس زمانی که آنها با تفکر غنی اسلام آشنا شدند نتوانستند در برابر آن مقاومت کنند.

رهله‌های علمی یکی از دلایل گسترش اسلام به اسپانیا

وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: رحله‌ها (مسافرت‌های) علمی که بین شرق و غرب به‌وجود آمد از دیگر دلایل گرایش مردم اسپانیا به سوی اسلام بود؛ حتی می‌توان گفت سفرهایی که غربیون به سمت شرق داشتند، به نوعی زمینه‌ساز شکل‌گیری رنسانس در اروپا شد.

علی‌نژاد تاکید کرد: اسلامی که در آنجا رواج پیدا کرد، مذهب مالکی بود چون حکام آن دوران پیرو آن مذهب بودند. مطلب دیگر این‌که دانشمندان اندلسی به اندازه‌ای خوب تحت تاثیر اسلام قرار گرفته بودند که در آینده خود تاثیرات مهمی در فرهنگ شرقی به وجود آوردند.

این استاد دانشگاه در پایان بیان کرد: اما نکته تاسف آور اینجاست که پس از سال‌ها حکام مسلمان، آن قدر درگیر اختلافات داخلی شدند که در نهایت اندلس را به غربیان پس دادند، اما با این وجود می‌توان تاثیرات اسلام را به‌خوبی در آن سرزمین مشاهده کرد.

captcha