به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با برپایی نمایشگاه قرآن توجه تمام رسانههای دینی و قرآنی به این سمت کشیده شد و در این بین خبرهای دیگری که در این حوزه در طول یک ماه گذشته رخ داد توسط رسانهها مورد اقبال چندانی قرار نگرفت.
یکی از این خبرها انتصاب محمدرضا داوودآبادی، یکی از فعالان قرآنی کشور به عنوان معاون فرهنگی - دانشجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود، خبری که رسانههای فعال حوزه دین تنها در حد یک خبر کوتاه به آن اشاره کردند.
اما محمدرضا داودآبادی تا قبل از اینکه به عنوان معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معرفی شود به عنوان یکی از فعالان قرآنی کشور شناخته شده بود، مدیر مرکز پژوهشی آیات، عضو منتخب شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور، عضو کمیسیون تبلیغ و ترویج شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مسئول کمیته قرآن و مؤسسات کمیسیون تبلیغ و ترویج شورای توسعه فرهنگ قرآنی و عضو اتاق فکر صدا و سیما تنها بخشی از فعالیتهای قرآنی وی تاکنون بوده است.
علاوه بر این، تهیه اساسنامه انجمن خادمان قرآن ایران به سفارش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضویت در تیم پژوهشی پروژه طبقهبندی عناصر جامعه قرآنی، عضویت در تیم طراحی مدلهای آموزش نخبگان و کلاسیک و آکادمیک کردن دورههای آموزشی فرهنگی و عضویت در تیم طراحی مدلهای توسعه یافته تبلیغ و ترویج قرآن کریم نیز از جمله دیگر فعالیتهای داوودآبادی در عرصه قرآنی بوده است.
خوشحالی فعالان قرآنی از یک انتصاب
با اینکه مدت زمانی از این انتصاب گذشته است اما خبر این انتصاب خوشحالی فعالان عرصه قرآن را در پی داشت و نویدبخش آن است که فعالیتهای قرآنی وزارت بهداشت بیشت بر روی ریل توسعه قرار بگیرد، این امر بهانهای شد تا فعالیتهای قرآنی وزارت بهداشت را که یکی از مهمترین فعالیتهای فرهنگی این وزارتخانه است مورد بررسی اجمالی قرار دهیم و مهمترین فعالیتهایی که نیاز مبرم به اجرای آنها در دوره مدیریتی جدید وجود دارد به مسئولان جدید این عرصه یادآوری شد.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا چند سال قبل یکی از موفقترین نهادهایی بود که همزمان با پیشرفتهای چشمگیر در عرصه علم و دانش، فعالیتهای چشمگیری را در عرصه قرآنی آغاز کرده بود و آن را سرلوحه کار خود قرار داده بود، فعالیتهای قرآنی این مجموعه در زمان وزارت «مرضیه وحیددستجردی» به شکلی منسجم و سازمان یافته درآمد و در آن زمان بود که مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت تشکیل شد، اما این انسجام در سالهای بعد کمتر به چشم آمد و تغییر و جابجایی چند مسئول در عرض فعالیت چند ساله این مرکز نشان از نبود این انسجام دارد.
موفقیت فعالیتهای این مرکز در برخی مواقع و در جلسات و برنامههای مختلف مورد تأیید معاون سابق قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قرار گرفت و وی در یکی از جلسات کارشناسان قرآن و عترت وزارت بهداشت به تمجید برنامهریزیهای صورت گرفته برای فعالیتهای قرآنی در این نهاد پرداخت. اما به نظر میرسد حرارت فعالیتهای قرآنی در این نهاد، گرمای خود را از دست داده است.
پیگیری ویژه فعالیتهای کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی
کار تخصصی قرآنی وزارت بهداشت و در واقع یکی از اصلیترین فعالیتهای این نهاد در عرصه قرآنی فعال کردن کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام بهداشت و سلامت کشور به عنوان چهارمین کمیسیون شورای توسعه فرهنگ قرآنی است که باید جلسات این کمیسیون به طور منظم برگزار شود تا خروجی آن تدوین چشمانداز سند نظام بهداشت و سلامت کشور از منظر قرآنی باشد و از طریق آن در زمینههایی همچون تربیت نیروهای متخصص گرفته تا راهاندازی و برنامهریزی برای توسعه شبکههای قرآنپژوهی و امور تحقیقاتی در سطح جهان اسلام مورد استفاده قرار گیرد.
انسجام در برگزاری کنگرههای قرآنپژوهی
برگزاری کنگرههای قرآنپژوهی و طب یکی دیگر از فعالیتهایی است که معاون جدید فرهنگی ـ دانشجویی وزارت بهداشت را به خود مشغول خواهد کرد. وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور در سالهای گذشته اقدام به برگزاری کنگرههای قرآنپژوهی و طب کرد و قرار بود تا این کنگرهها در همه دانشگاهها برگزار شود، در واقع قرار بود دانشگاههای علوم پزشکی کشور فعالیتهای قرآنپژوهی و طب خود را در قالب یک همایش و هر سال برگزار کنند تا در نهایت منجر به یک کنگره ملی و در سالهای بعد کنگره بینالمللی شود.
برگزاری منسجم این کنگرهها و توجه ویژه به ملی و بینالمللی بودن آن از جمله دیگر فعالیتهایی است که انجام آن توسط مسئولان جدید وزرات بهداشت ضروری به نظر میرسد تا از برگزاری آن به شکل پراکنده توسط دانشگاهها جلوگیری شود و مجدداً در مورد برگزاری بینالمللی آن هم تصمیمهایی اتخاذ شود.
تجدید نظر در شیوه تجلیل از فعالان قرآنی
یکی دیگر از فعالیتها مربوط به تجلیل از نخبگان و فعالان قرآنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور است که باید با انسجام بیشتری برگزار شود، در سالهای گذشته یک بار این انسجام با برگزاری همایشی با عنوان «اسوه» صورت گرفت و در آن از دانشگاهها، اساتید، دانشجویان و رؤسای دانشگاههایی که بیشترین فعالیتها را در زمینههای قرآنی انجام داده بودند تجلیل شد و مقرر شد هر دو سال یکبار این همایش برگزار شود، اما این کار نیز به حاشیه رانده شده و محدود به تجلیل از نفراتی در حاشیه برنامهها و فعالیتهای قرآنی شد.
جشنواره قرآنی و بحث برگزاری متمرکز یا غیر متمرکز آن
برگزاری مسابقات قرآن به صورت مجزا در بخشهای دانشجویی و کارکنان و اساتید یکی دیگر از فعالیتهایی است که باید مورد بازبینی مجدد قرار بگیرد، در ادوار گذشته جشنواره قرآنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور که به سکویی برای معرفی نخبگان قرآنی به مسابقات ملی و بینالمللی قرآن تبدیل شده بود به صورت مجزا در دو بخش دانشجویان و کارکنان و اساتید برگزار میشد اما سال گذشته همه این جشنوارهها ادغام شدند تا به صورت همزمان در یک زمان و مکان واحد برگزار شوند.
بحث اداره شدن مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت با حکم سرپرستی از اواخر سال 1391 یکی دیگر از اقداماتی است که بررسی آن میتواند از اولویتهای محمدرضا داوودآبادی باشد. براساس حکم محمدحسین آیتی، معاون سابق فرهنگی ـ دانشجویی وزارت بهداشت، حسین همتی از اواخر دو سال قبل به عنوان سرپرست مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت منصوب شد و نکته جالبتر اینکه قبل از وی و از ابتدای سال 1391 که مهدی صالحی جانشین رحیم قربانی شده بود، نیز با حکم سرپرستی فعالیت خود را آغاز کرده بود.
حال که سکان هدایت فعالیتهای فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در دستان یکی از فعالان قرآنی کشور قرار گرفته است توقعات از فعالیتهای قرآنی این نهاد بالاتر رفته است و همه منتظر هستند تا یکبار دیگر وزارت بهداشت به روزهای خوش گذشته در عرصه فعالیتهایی قرآنی بازگردد، روزهایی که باز هم شاهد بیرون آمدن قاسم رضیعیها، سعید رحمانیها، حسین کرمیها و ...از دل فعالیتهای قرآنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور باشد.
به نظر میرسد داوودآبادی کارها و فعالیتهای زمین مانده بسیار زیادی را باید انجام دهد، فعالیتهایی که در یکی دو سال اخیر تا حدودی از بیبرنامگی رنج برده است و اگر مسئولان قرآنی این وزارتخانه میخواهند دوباره فعالیتهایشان به روزهای اوج خود بازگردد باید نگاه ویژهتری به این فعالیتها صورت بگیرد.