کد خبر: 1440116
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۰
آیت‌الله‌العظمی سبحانی:

قرآن مخالف نظریه تکفیر و موید تقریب است

گروه حوزه‌های علمیه: آیت‌الله‌العظمی سبحانی با اشاره به سه ضلع نظریه‌ای تذویب، تکفیر و تقریب، گفت: طبق آیات قرآن، تقریب و نزدیک شدن برادران مسلمان به یکدیگر باید مدنظر باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله‌العظمی جعفر سبحانی 25 مرداد در نخستین جلسه از سلسله نشست‌های کلام و اندیشه اسلامی با عنوان «تقریب یا تکفیر» با اشاره به سه ضلع نظریه‌ای تذویب، تکفیر و تقریب در بیان و اندیشه‌های مختلف، ابرازداشت: طبق آیات قرآن، تقریب و نزدیک شدن برادران مسلمان به یکدیگر باید مدنظر باشد.

ایشان تذویب را ذوب شدن مذاهب اسلامی در یکدیگر تعریف کرد و آن را امکان‌‎ناپذیر خواند و ادامه داد: جماعتی که خود را سلفی و تکفیری می‌نامند نیز به مسلمان بودن خودشان و کافر بودن دیگران اعتقاد دارند که این نظر هم رد است.

این مرجع تقلید در ادامه بحث خود در توضیح رد تکفیر، درباره ارزش گوهر انسان مطالبی بیان کرد و ابراز داشت: نکته نخست این است که طبق آیات قرآن، انسان خلیفه خداوند بر روی زمین است و این امر افتخاری برای بشر است.

ایشان افزود: نکته و ویژگی دیگر مربوط به انسان این است که مسجود ملائکه است و همچنین ویژگی سومی دارد که امانت الهی را به دوش می‌کشد زیرا دیگر موجودات این قابلیت را نداشته‌اند.

این مفسر قرآن با تاکید بر این‌که خلقت انسان لغو نیست و حتی غرض خداوند خلقت است گفت: بنابراین، وجود انسان نمایشگر اساس خلقت است زیرا اگر انسان را از این عرصه برداریم، خلقت جهان لغو و باطل خواهد بود این در حالی است که خداوند متعال می‌فرماید « وَهُوَ الَّذِی خَلَق السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِی سِتَّةِ أَیَّامٍ وَکَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاء لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً ...(هود/7)» و این یعنی فعل خدا هدف دارد.

ایشان ویژگی دیگر انسان را برای تبیین ارزشمندی آن و لزوم احترام به بشر را با اشاره به آیه «وَ سَخَّرَ لَکُمُ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ دائِبَیْنِ وَ سَخَّرَ لَکُمُ اللَّیْلَ(الانهار/33)» بیان کرده و ابراز داشت: این نعمت‌های بزرگ را خداوند برای بهره‌گیری انسان آفریده است.

آیت‌الله سبحانی با بیان این‌که خداوند تمام افراد بشر را خداخواه و خداجو آفریده است و این فطرت در همه آنان وجود دارد، گفت: این امر یکی دیگر از افتخارات انسان است تا جایی که حتی افراد ماتریالیست و بی‌دین هم به طور مثال در زمان خطر نقطه‌ای نامعلوم را مورد توجه قرار می‌دهند که ناشی از همین فطرت خداجویانه است.

ایشان به حدیث «إن الرِّفْقَ لا یَکُونُ فِی شَیْءٍ إِلاّ زَانَهُ» اشاره و هفتمین ویژگی انسان را اخلاق عنوان و خاطر نشان کرد: اخلاق اساس بشریت است و رسول خدا(ص) نیز با همین جنبه نیکو دین اسلام را گسترش دادند.
این استاد خارج حوزه علمیه قم با تاکید بر این مطلب که اسلام این‌گونه دینی است، اظهار کرد: متاسفانه در روزهای اخیر شاهدیم که مردمی بی گناه به کوه‌ها پناه برده‌اند و عده‌ای که خود را سلفی و تابع صحابه پیامبر گرامی اسلام(ص) می‌دانند، غصاب‌وار به جان آنها افتاده‌اند و خبری از حقوق بشر و سازمان ملل نیست.

ایشان با اشاره به توصیه‌های پیامبر اکرم(ص) در زمان اعزام نیروها به میدان جنگ که می‌فرمودند «سیروا بسم الله و بالله و فی سبیل الله و علی ملة رسول الله،لا تغلوا و لا تمثلوا و لا تقتلوا شیخا فانیا و لا امرأة و لا تقطعوا شجرا الا أن تضطروا الیها و أیما رجل من ادنی المسلمین أو افضلهم نظر الی رجل من المشرکین فهو جار حتی یسمع کلام الله فان تبعکم فاخوکم فی الدین و ان أبی فابلغوه مأمنه و استعینوا بالله علیه»، تصریح کرد: اسلام واقعی، اسلام رفاقت و نرمش است و همه ادیان را به رسمیت می‌شناسد و برای انسان‌ها ارزش و احترام قائل است.

استاد برجسته حوزه با اشاره به اینکه تکفیری‌ها دیگران را از بین می‌برند و به صهیونیست‌ها کاری ندارند،‌ با طرح این سؤال که چطور آنان به نام اسلام ضد بشریت جنایت می‌کنند در حالی که فرمایش پیامبر گرامی(ص) چیز دیگری است؟ ابراز داشت: گروه‌هایی مانند «داعش»، مسلمان نیستند بلکه مزدور و وحشی هستند.

ایشان تصریح کرد: معتقدیم که راه اسلام مسیر تقریب و ارزش پیدا کردن مسلمانان از مسیر اخوت و برادری است.

یادآور می‌شود، این سلسه نشست‌ها به مدت 10 روز با حضور آیت‌الله‌العظمی سبحانی با عنوان «تقریب یا تکفیر» به بررسی شرک، کفر، ایمان و... از منظر قرآن خواهد پرداخت.

captcha