به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) عزتالله ضرغامی رئیس سازمان صداوسیما در مراسم اختتامیه چهاردهمین دوره طرح فراگیر «قرآن، کتاب زندگی» که پیش از ظهر امروز، ششم شهریورماه در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد، گفت: بهترین هدیه و جایزه برای شرکتکنندگان در این طرح محضور بودن آنها با قرآن است و برندگان واقعی کسانی هستند که با این طرح همراه بوده و مفاهیم را همراه با این طرح مرور کردهاند.
وی در این بخش از سخنان خود به بیان مطالبی درباره موسیقی و آوازخوانی پرداخت و گفت: رهبر معظم انقلاب در فرمایشات متعددی بحث موسیقی و آوازخوانی را مطرح کردهاند که ما نیز توفیق داشتهایم این فرمایشات را بررسی کنیم و چکیدهای از این فرمایشات و مباحث را در افق رسانه مطرح کنیم.
ضرغامی افزود: از زمانی که فرمایشات مقام معظم رهبر در حوزه موسیقی را جمعآوری کرده و مورد بحث و بررسی قرار دادهایم هر زمان که بحث موسیقی پیش میآید احساس میکنیم مطلبی نیست که رهبر معظم انقلاب در این حوزه به آن توجه نداشتهاند.
غنا همان آوازهخوانی مطلق است
وی با عنوان این مطلب که رهبر معظم انقلاب فرموهاند علاوه بر آیات مربوط به غنا در قرآن کریم، 30 روایت نیز در بحث غنا مطرح شده است، گفت: یکی از روایات موجود در زمینه غنا از امام صادق(ع) است؛ پس از اینکه از ایشان درباره غنا پرسیده شد غنا را همان آوازهخوانی معرفی کردند و گفتند که غنا همان آوازهخوانی مطلق است و حتی کسی که اذان میگوید هم در حقیقت آواز میخواند.
رئیس سازمان صداوسیما با عنوان این مطلب که براساس روایات موجود و بیانات مقام معظم رهبری، اذان، قرآن، مناجات و هر نوع آوازهخوانی دیگر میتواند در حکم غنا باشد، عنوان کرد: با این تعریف دو نوع غنا داریم که یکی غنای حلال و دیگری غنای حرام است. آوازهخوانی مثبت که همان دعا، اذان، قرآن و... است غنای حلال و آوازهخوانی از نوع دیگر که همراه با لهو و لعب است غنای حرام است.
وی با عنوان این مطلب که آنچه راه را به سمت پروردگار باز کند حلال و پسندیده است، گفت: نظام جمهوری اسلامی ایران باید تلاش کند با دریای غنی معارفی که دارد غنای حلال و پسندیده را رشد دهد و از مزایای آن برای هدایت جامعه استفاده کند.
بحثهای مربوط به موسیقی تا حد زیادی به عرف برمیگردد
ضرغامی ادامه داد: خیلی از بحثهای مربوط به موسیقی تا حد زیادی به عرف برمیگردد که عرف نسبت به آن موسیقی و آواز چه برداشتی دارد. امام خمینی(ره) فرمودند: ممکن است یک موسیقی از رادیو جمهوری اسلامی ایران پخش شود که این موسیقی حلال است اما اگر همان موسیقی از رادیو دیگر کشورها پخش شود حرام باشد.
وی با اشاره به موسیقیها و آوازهخوانیهایی که از رسانه ملی پخش میشود، عنوان کرد: زمانی که یک موسیقی حماسی پورشور، حرکتآفرین و جمعی برای غزه یا مناسبتهای ملی و مذهبی دیگر از رسانه ملی پخش میشود نه تنها حلال است بلکه باید مورد توجه بیشتری نیز قرار گیرد که البته ما در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به دنبال آن هستیم این موسیقیهای حماسی و ملی و مذهبی را در سطح وسیعتری تولید کنیم.
رئیس رسانه ملی ادامه داد: به طور کلی آوازخوانی حوزه قرآنی، ادعیه، قرائت قرآن و مناجات ظرفیت عظیمی برای هدایت مردم است که باید از این ظرفیتها به نحو شایستهای استفاده شود هرچند که ما نیز تاکنون از این ظرفیت استفاده کردهایم. در حوزه دعاها، مناجاتها، اذان و قرائت قرآن باید نوآوری داشته باشیم تا نیاز جامعه را پاسخ دهیم.
قاریان ایرانی از قاریان مصری سبقت گرفتهاند
وی با بیان اینکه امروزه قاریان ما از قاریان مصری سبقت گرفتهاند، عنوان کرد: مردم ما با فاصله زیادی علاقهمند و مستمع قرائتهای قاریان ایرانی هستند و خیلی از قرائتهایی که توسط قاریان جمهوری اسلامی ایران انجام میشود حالت نوستالژیک دارد که مردم را تحت تأثیر قرار میدهد؛ همانند قرائت قاریان مصری که مستمعان را تحت تأثیر قرار میدهد.
ضرغامی در ادامه افزود: قرائت قاریان برجسته قرآن در حقیقت یک اثر هنری ماندگار است که معلوم نیست کسی بعد از این با این حس آیات مورد نظر را بخواند.
وی در این بخش از سخنان خود به قرائت یک آیه از قرآن قبل از اخبار سراسری ساعت 14 شبکه یک سیما، گفت: در ابتدا فکر نمیکردیم قرائت یک آیه قرآن قبل از اخبار سراسری ساعت 14 تا این حد تأثیرگذار باشد تا اینکه خیلی از خواص و بزرگان گفتند یک آیه که قبل از اخبار سراسری پخش میشود به دل همه ما مینشیند. انجام چنین کارها و خلاقیتهایی بسیار تأثیرگذار است که باید در بخشهای مختلف مورد توجه باشد.
پخش جمعخوانیهای اهل سنت از تلویزیون برکات زیادی دارد
رئیس سازمان صداوسیما با اشاره به جمعخوانیهایی که همزمان با ماه مبارک رمضان در استانهای مختلف برگزار و از رسانه ملی پخش میشد، عنوان کرد: این قرائتها و جمعخوانیها نیز بسیار اثرگذار هستند؛ زمانی که قرائتهای جمعی از شهرهای اهل سنت پخش میشود و جوانان اهل سنت به قرائت قرآن میپردازند برکات زیادی دارد به خصوص در شرایطی که ایجاد تفرقه بین مسلمانان بیداد میکند وخیلیها در تلاش هستند که این تفرقه را ایجاد کنند.