به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی عبدالله جوادی آملی 20 آبان در بیستمین جلسه درس تفسیر در سال تحصیلی جدید حوزه گفت: همان طور که گفتیم شفاعت حق است ولی هم شفیع باید با اذن خدا شفاعت کند و هم مشفوع له باید مرضی الدین باشد و خود ائمه(ع) هم نگفتهاند که ما بدون اذن خدا شفاعت میکنیم.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه مومنان در بهشت تصریح کرد: فرق مردان با تقوا و بی ایمان با کفار این است که آنان اهل نور هستند و ولی این گروه نوری ندارند و «من فی النار» هستند و البته برخی ایات مبین آن است که این افراد همین الان در آتش هستند و در برخی آیات است که اینها فعلا چند روزی متنعم هستند اما حقیقت سرنوشت خود را نمیدانند و آن عذاب الیم است.
سر اینکه برخی سخنانشان آتش است چیست؟
وی تاکید کرد: اینکه برخی بزرگان میگفتند ما وقتی برخی افراد حرف میزنند میبینیم که آتش از دهانشان درمیآید سرّش این است چون کفار همین الان در احاطه آتش هستند.
آیتالله جوادی آملی بیان کرد: پرهیزگاران که از تقوا برخوردارند «لهم غرف من فوقها غرف» برایشان تعبیر شده است که از منازل زیبای قیامت بهرهبرداری میکنند وقتی نهرها از زیرپایشان جاری است گذشته از اینکه سیراب دائمی هستند از مناظر زیبا هم استفاده میکنند و این وعده الهی هم تخلفپذیر نیست.
وی ادامه داد: درباره نزول باران فرمود اگر میخواستیم آن را شور خلق میکردیم در این صورت شما چه میکردید؛ میفرماید شما باران را نازل کردهاید یا ما و ادامه میدهد ما نازل کردهایم لذا تنظیم آن در زیرزمین هم بر عهده ماست و اینکه کجا باید جمع شوند و از کجا باید بجوشند و ... ولی اگر تبهکاری کردید دستورمیدهیم مقداری سطح آب کم شود و یا باران کم ببارد.
جوادی آملی بیان کرد: اگر آبها و نفت و گاز را چند کیلومتر پائینتر ببریم کل کشور ویرانه میشود؛ ولی فرمود ما به اندازه کافی باران میفرستیم و راه آن را هم مشخص میکنیم تا شما به بیراهه نروید.
تفاوت زرع و حرث
مفسر قرآن کریم در ادامه با اشاره به تفاوت زرع و حرث تصریح کرد: خدا فرموده است شمار کارتان حرث است نه زرع، انتقال جمادی از جایی به جایی دیگر و چال کردن بذری در درون خاک حرث است نه زرع وگرنه حیات دادن به جامد، زرع است و این کار ماست و ما هستیم که یک حبه را 700 حبه میکنیم و آن را به شاخه و میوه و ... تبدیل میکنیم و به آن جان میدهیم.
وی افزود: بنابراین حیاتبخشی برای خداست که در سوره مبارکه رعد هم بحث شده است و گفته شد که این همه میوه با طعمهای گوناگون و رنگ و شکل متفاوت با همین آب و کود و ... افریده شده و این نظم را خدا دادهاست ولی اگر خدای ناکرده بیراهه برویم خدا هم راه را میبندد.
استاد برجسته حوزه بیان کرد: در بیانات امام سجاد است که به اندازه عطش هر بوتهای سهمیه باران دادهایم به آن ولی گناهان شماست که این گیاه را تشنه میکند؛ مارها و مورها اگر تشنه هستند در اثر سیئات ماست؛ اگر جامعهای دروغ نگویند و روزه بگیرند و معاصی را ترک کنند و کارهای خوب داشته باشند خدا به اندازه کافی باران میفرستد.
راز تنعم مادی برخی کشورهای دنیا
صاحب تفسیر تسنیم در پاسخ به این سؤال که پس چرا در برخی کشورها با وجود کفر و شرک باران زیادی میبارد گفت: در مناطقی باران زیادی میبارد ولی این طور نیست که اینها متنعم واقعی باشند؛ البته اینها در مسایل دنیایی اگر مواظب باشند دنیایشان تامین است اما در آخرت دچار عذاب الیم میشوند.
وی تاکید کرد: خداوند فرموده اگر شما به راه باشید و همین بدیهیات و رساله عملیه را جامه عمل بپوشانید تمدن دارید؛ اولیات دین است و اجرای آن هم خیلی آسان هست.
این مرجع تقلید تصریح کرد: الان این همه پروندههای قضایی براثر بدرفتاری ماست، قرض الحسنه را کنار گذاشتهایم و ربا رواج دارد و با کینه زندگی میکنیم لذا این تعداد پرونده برای 50 میلیون نفر میشود چون هر پرونده چند نفر را درگیر میکند.
نفس؛ بدترین دشمن انسان
استاد حوزه علمیه گفت: هیچ چیزی دشمن ما نیست جز غرور و خودخواهی ما؛ مارهای سمی و عقرب و ... بدترین دشمن ما هستند اما با آنها میتوان کنار آمد؛ الان برخی با عقرب و مار سمی زندگی میکنند ولی با غرور و نفس و شیطان نمیتوان کنار آمد؛ اگر یکبار مال حرام خوردیم و به نامحرم نگاه کنیم ما را رها نمیکند؛ اگر به نفس گوش دادیم او یک قدم جلوتر میآید و انسان را رها نمیکند.
بیآبرویی؛ هدف دشمنی نفس
جوادی آملی اظهار کرد: دشمنی نفس نظیر شیطانهای استکباری هم نیست چون آنها از ما کشور و جان و نفت و گاز میخواهند؛ منابع میخواهند اما نفس نمیخواهد ما را بکشد فقط میخواهد آبرو و عرض ما را ببرد، قصه آدم و حوا این بود که نهایتا لباس آنان را درآورد و نفس میخواهد ایمان را بگیرد و آبرو را ببرد و آدم بی آبرو هر روز تمنای مرگ دارد اما نمیمیرد.
وی افزود: در قرآن آنجا که سخن از شکم است دام و انسان را با هم و در جایی که سخن از معرفت است انسان را با فرشتگان ذکر میکند این کار برای گرامیداشت علم و عالم است.