خشم آلمان از انتشار خبر شنود تلفن مرکل از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا موجب احضار سفیر آمریکا در برلین در هفته گذشته برای نخستین بار در تاریخ روابط دو کشور شد. چنین اختلاف دیپلماتیکی از زمان جنگ جهانی دوم سابقه نداشته است.
مجله اشپیگل نوشت تلفن همراه مرکل از سال 2002 در فهرست اهداف سرویس ویژه جمع آوری اطلاعات وابسته به آژانس امنیت ملی آمریکا بود و تا چند هفته پیش از سفر اوباما به برلین در ماه ژوئن، همچنان در این فهرست قرار داشت.
اشپیگل افزود، در اسناد آژانس امنیت ملی آمریکا آمده است شعبه ای که آژانس امنیت ملی آمریکا برای جاسوسی در سفارت آمریکا در برلین ایجاد کرد، قانونی و علنی نبود زیرا افشا شدن این مسئله به روابط آمریکا با دولت آلمان آسیب می رساند.
کارکنان آژانس امنیت ملی آمریکا و اطلاعات مرکزی آمریکا از این شعبه با استفاده از تجهیزات کنترل با فناوری پیشرفته، تماس ها در دولت آلمان را شنود می کردند.
اشپیگل به نقل از سندی محرمانه که مربوط به سال 2010 است افزود، چنین شعبه هایی برای جاسوسی در هشتاد منطقه از جهان از جمله پاریس ، مادرید ، رم ، پراگ ، ژنو و فرانکفورت وجود دارند.
به نوشته این مجله، معلوم نیست سرویس ویژه جمع آوری اطلاعات وابسته به آژانس امنیت ملی آمریکا فقط شماره تماس ها را ثبت می کرد یا محتوای مکالمات را هم ثبت می کرد.
اشپیگل به نقل از منبعی در دفتر مرکل نوشت اوباما در تماس تلفنی روز چهارشنبه مرکل با وی برای توضیح خواستن در این باره، از مرکل عذرخواهی کرد. روزنامه فرانکفورتر الگماینه سایتونگ نیز نوشت اوباما در این تماس به مرکل گفت از شنود تلفن همراه او اطلاع نداشته است. سخنگویان مرکل و کاخ سفید از توضیح در این باره خودداری کردند.
قرار است آلمان این هفته مسئولان اطلاعاتی خود را برای دریافت پاسخ هایی درباره شنود تلفن مرکل به واشنگتن بفرستد.
پس از آن که ادوارد اسنودن پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا مدارکی جنجالی درباره جاسوسی این کشور منتشر کرد، اوباما دستور بازنگری در برنامه جاسوسی آمریکا را صادر کرد.
در عین حال روزنامه آلمانی فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ نیز در گزارشی ، بدون ارائه جزئیات آورده که رئیسجمهوری ایالات متحده به صدر اعظم آلمان گفته است او چیزی درباره شنود مکالمات مرکل نمیدانسته است. خبرگزاری آلمان، د پ آ، میگوید چنین سخنی خود به طور غیرمسقیم حکایت از نظارت بر مکالمات آنگلا مرکل دارد.
پیشتر نیز اشپیگل گزارشی منتشر کرده بود که حکایت از شنود مکالمات آنگلا مرکل داشت.
پیش از این نیز گزارشهای مشابهی در مورد جاسوسی مکالمات، ایمیلها و حتی پیامکهای رئیسان جمهوری برزیل و مکزیک با واکنشهای گستردهای در آمریکا جنوبی روبهرو شده بود.
این گزارشها بنا بر اسنادی منتشر میشوند که ادوارد اسنودن، یک کارمند پارهوقت ساز و کارهای امنیتی آمریکا با خود همراه دارد. او اینک در روسیه پناهنده است و آمریکا او را تحت تعقیب قضایی قرار داده است.
اسنادی که از طریق او در رسانهها منتشر شدهاند از شنود، جاسوسی، نظارت و ردیابی مکالمات تلفنی، ایمیلها، پیامکها و ارتباطات مجازی شهروندان غیرسیاسی تا سیاستمداران عالیرتبه حکایت دارد. آنچه طی ماههای گذشته با اعتراضات گوناگون و واکنشهای کاخ سفید روبهرو شده است.