حبیبالله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور و رئیس ستاد طرح ساماندهی متکدیان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح عملکرد بهزیستی در خصوص کودکانی پرداخت که در سطح شهر اقدام به دست فروشی میکنند و گفت: کودکان کار و کودکان خیابانی به نوعی متکدی محسوب و جزو طرح ساماندهی متکدیان هستند.
وی با اعلام این مطلب که 85 درصد کودکان کار و کودکان خیابان صاحب پدر و مادر هستند، گفت: وقتی وضعیت پدر و مادر و خانواده این فرزندان مورد بررسی قرار میگیرد، متوجه میشویم که به دلیل بیکاری والدین، فقر اقتصادی خانواده، نبود پدر یا حامی مالی و ... این بچهها در خیابان هستند.
مسعودیفرید، از اجرای طرحی با عنوان مراکز روزانه خانواده و کودک از سال گذشته در پنج استان تهران، همدان، البرز، چهارمحال بختیاری و خوزستان خبر داد و گفت: این طرح در سال جاری در 10 استان دیگر نیز در حال اجرا است که بر اساس آن به بچههای کار و خیابانی در مراکز مشخصی خدمات روزانهای مانند وعده غذای گرم، آموزش سواد، آموزش مهارتهای اجتماعی، رسیدگی به بهداشت و درمان و ... ارائه میشود.
وی ادامه داد: همچنین با شناسایی خانوادههای این بچهها اگر فرد بزرگسالی در خانواده قابلتوانمندسازی هست بر روی وی تمرکز کرده، زمینه آموزش مهارت وی فراهم میشود و سپس لوازم کار در اختیار فرد توانمند قرار داده میشود تا درآمد مثلاً خواهر یا برادر بزرگتر این کودک، جایگزین درآمد حضور بچه در خیابان شود.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور اظهار کرد: البته در مواردی که بچهها مورد سوء استفاده قرار گرفته کودک آزاری اثبات و مشخص شود که کودک بد سرپرست است و با اقداماتی که انجام میشود امکان اصلاح سرپرست وجود ندارد، از خانواده سلب صلاحیت میکنیم و بچه به مراکز نگهداری از کودکان خیابانی منتقل میشود.
وی افزود: اگر این سلب صلاحیت به صورت دائمی احراز شود، بر اساس قانون جدید فرزندخواندگی بچه به مراکز شبهخانواده تحویل داده میشود و فعالیتهای ماندگار برای بچهها انجام و امکان دادن سرپرستی کودک به افراد صالح فراهم میشود.