به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، علی قادری، استاد دانشگاه صنعتی اصفهان درباره شبکههای ماهواره و اثرات مخرب آن بر نظام خانواده و همچنین نرمافزارهای شبکههای اجتماعی به سخنرانی پرداخت و نحوه شکلگیری و اهداف و مقاصد پشت پرده سازندگان آنها را پاسخ داد.
وی با اشاره به شکلگیری موج سوم تکنولوژی تحت عنوان انقلاب ارتباطات در اوایل دهه 1970 گفت: این مسئله باعث تغییرات شگرفی در تمامی حوزههای زندگی بشر شده است؛ همچنین بهدلیل افزایش سرعت در تبادل اطلاعات و کمشدن فاصله زمانی و مکانی از مهمترین و اصلیترین دستاوردهای موج سوم تکنولوژی در دستور کاری طراحان است که در کشور ما نیز از ابتدای دهه 1370 شمسی مردم با انقلاب ارتباطات مواجه شدند.
تضاد ایدئولوژیک شبکههای ماهوارهای و ارزشها انقلابی
قادری افزود: از این زمان که گسترش ماهوارهای، اینترنت و شبکههای تحت وب و تحت موبایل در حد بسیار زیادی گسترش یافت و بالتبع گسترش این ابزارهای ارتباطی، چالشهای جدی در حوزه رفتار سیاسی و فرهنگی جامعه ما روی داد؛ وجود تضادهای ایدئولوژیکی و رفتاری بین اهداف رسانهای شبکههای ماهوارهای که عمدتا تحت کنترل جریان صهیونیسم قرار دارد و نظام هنجاری و ارزشی ما باعث شده است که مقوله دسترسی مردم به شبکههای اجتماعی و شبکههای ماهوارهای به دغدغه جدی مسئولین فرهنگی جامعه تبدیل شود، لذا پرداختن به حوزههای مختلف و کالبدشکافی مختلف آن ضروری به نظر میرسد.
وی با اشاره به راهاندازی برخی شبکههای ماهوارهای گفت: شبکه «فارسی وان» توسط «برت مرواخ» صهیونیسم و «شبکه من و تو» توسط مرجان و کیوان عباسی بهایی پس از سال 1388 هجری شمسی، حوزه فرهنگی کشور را با چالش جدی مواجه کرد. این دو جریان رسانهای همزمان و بهصورت همپوشانیکننده جریان تخریبی را به راه انداختند، تا خانواده ایرانی که یکی از مهمترین و اساسیترین بنیانهای اجتماعی در جامعه از نظر اسلام تشکیل میدهد را تخریب و با گسترش تفکرات و اندیشههای مخرب خود فرهنگ جامعه را متزلزل کنند.
نویسنده کتاب شکاف نسلها تصریح کرد: به نظر میرسد پرداختن به این موضوع جزء ضروریات مباحث فرهنگی و اجتماعی است که میبایست با اهتمام ویژه و عمیق و شفافسازی اهداف شوم هادیان آن اطلاعرسانیهای لازم صورت پذیرد. پرداختن به سلسله مباحث شبکههای ماهوارهای و اثرات مخرب آن بر خانواده را ضروری و در پنج دسته تقسیمبندی کردهاند که بایستی به نحو شایسته به آن پرداخته و اطلاعرسانی شود.
تأثیر مخرب بر بنیان خانواده
وی با بیان اینکه دسته اول شبکههای ماهوارهای و تخریب بنیان خانواده است، گفت: این دسته شامل زیر شاخههای؛ تشریح استراتژی آمریکا در رابطه با استفاده از جنگ هوشمند و فضای سایبری برای تغییر سبک زندگی، تشریح طرح خاورمیانه جدید توسط آمریکا ( طرح کوندولیزا رایس)، تاسیس شبکههای فارسی وان و من و تو و جم تی وی، در پنج سال اخیر و اشاره به عوامل پشت صحنه و اهداف پشت صحنه این شبکهها، اشاره به سریالهای این شبکهها و تغییر سبک زندگی و گسترش روابط نامشروع، خیانت همسران، روابط جنسی قبل از ازدواج، فرزند نامشروع، مشروبخواری، همجنسگرایی و ... همه نمونههایی از مفاسد موجود در بین مجریان و مدیران شبکه فارسی وان و من و تو است.
ضرورت سواد رسانهای
قادری در ادامه بیان کرد: دسته دوم اطلاعرسانی درباره شبکههای ماهوارهای و سواد رسانهای شامل زیر شاخههای: تشریح نظریه دهکده جهانی مارشال مک لوهان و عنوان سواد رسانهای، پیش نیازهای سواد رسانهای، بررسی مفاهیم سواد رسانهای و دیدگاه مقام معظم رهبری در رابطه با افزایش قدرت تحلیل و پرورش افسران جنگ نرم، آسیبشناسی سواد رسانهای در ایران، نمونه سواد رسانهای در ژاپن است.
تأثیر بر رفتار بانون
وی دسته سوم اطلاعرسانی را درباره تاثیر شبکههای ماهوارهای بر زنان و دختران معرفی کرد و گفت: زیرشاخههای زنان و مصرف رسانهای، دلایل تاثیر بیشتر شبکههای ماهوارهای بر زنان و دختران(همزاد پنداری، عاطفی بودن، مد و لباس، وجود حس رقابت و ...)، تاتیرات مخرب برنامههای شبکههای ماهوارهای بر زنان ( اشاره به تعدادی از سریالهای «فارسی وان» و «جم تی وی» و برنامههای «من و تو» و اهداف پشتپرده این برنامهها در رابطه با زنان و دختران، تاثیراتی مثل عادیسازی روابط دختر و پسر، روابط نامشروع، تغییر کار کردن زن در خانواده، بلوغ زودرس، افزایش تجملگرایی و اشرافیگری، دختران فراری، گسترش ازدواج سفید، همجنسگرایی، روابط فرازناشویی میشود.
تاثیر شبکههای ماهوارهای بر کودکان و نوجوانان
این استاد دانشگاه با بیان اینکه دسته چهارم درباره تاثیر شبکههای ماهوارهای بر کودکان و نوجوانان است، عنوان کرد: این دسته شامل ویژگیهای دوران کودکی و نوجوانی، ترویج خشونت، بلوغ زودرس، ترویج شیوههای جذب جنس مخالف، اعتیاد به تلویزیون، از بین رفتن معصومیت کودکان، رواج همجنسگرایی، از بین رفتن اهمیت زنان، تغییر زبان شفاهی، بدبینی به جامعه خودی و عرف و سنت و مذهب، افزایش سرعت به جای آرامش، ارائه یک راهحل و نتایج یک مطالعه در رابطه با کاهش گرایش به شبکههای ماهوارهای ( گسترش بازیهای فکری)، اشاره به کتاب زوال دوران کودکی، اثر پروفسور نیل پستمن است.
وی در پایان عنوان کرد: این موارد به حول و قوه الهی مقرر است که توسط وی به صورت سلسلهمباحثی از طریق شبکه دو سیما اطلاعرسانی شود.