شهرام رفیعی فر، سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بر کاربرد معنویت در تقویت اراده و عزم افرادی که به ترک رفتارهای مضر و ناسالم پرداختهاند، تأکید و عنوان کرد: معنویت علاوه بر اینکه در بحثهای پیشگیری از ابتلا به انواع آسیبهای جسمی و فردی کاربرد دارد، در تقویت اراده برای ترک رفتارهای ناسالم و عدم بازگشت به این رفتارها بسیار مؤثر است.
وی افزود: درکلینیکهای ترک اعتیاد و دخانیاتی که دانشگاههای علوم پزشکی راه اندازی کردهاند علاوه بر درمان مراجعهکنندگان، بر آموزش مقاومت فردی و گروهی در برابر وسوسه بازگشت و جایگزینی عادتها و رفتارهای مضر و آسیبزا، بر استفاده از تکنیکهای روانشناسی و آموزههای دینی تأکید میشود.
استقبال از فتاوی مراجع و آماده سازی مبلغان مذهبی
رفیعی فر همچنین با تاکید بر استفاده از فتواهای مراجع در موضوع سلامت عمومی جامعه یادآور شد: گاه مراجع عظام فتواهایی در راستای سلامت افراد صادر میکنند که در وزارت بهداشت از آن استقبال میشود از جمله فتوایی که آیتالله العظمی مکارم شیرازی در رابطه با حرام بودن استعمال سیگار و دخانیات صادر کردند و مورد استقبال جامعه پزشکی و دست اندرکاران سلامت قرار گرفت.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت ادامه داد: در کارگاهها و دورههای آموزشی که این مرکز انجام میدهد از آیات و احادیثی که بر مسئولیت افراد در حفظ سلامت فردی و جمعی و نیز حرام بودن آسیب به جسم، تأکید دارند، استفاده میشود و همچنین در برنامهای دیگر برای طلاب و مبلغانی که در مناسبتهای مختلف به سراسر کشور اعزام میشوند کتاب و جزواتی درباره سلامت تهیه و از آنان درخواست میشود که از طریق محتواهای این کتاب و جزوات مردم را نسبت به حفظ سلامت خود هوشیار کنند.
نقش دولت در پاکسازی هوا در کنار مسئولیت فردی
وی همچنین در پایان به آموزش مسئولیتهای فردی در رابطه با آلودگی هوا پرداخت و یاد آور شد: در موضع آلودگی هوا بیشتر از اینکه رفتارهای فردی زیر سوال رود رفتار سازمانها و صنایع آلودهکننده زیر سوال میرود. در این رابطه نباید نقش دولت در گسترش حمل و نقل عمومی تولید خودروهای استاندارد و سوختهای پاک و نیز انتقال صنایع آلودهکننده به بیرون از شهرها را نادیده گرفت زیرا که اگر چنین اهتمامی نباشد آموزش مسئولیتهای فردی نیز در بحث آلودگی هوا بیمعنی خواهد بود.