کد خبر: 2820297
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۰
در برنامه «افق» مطرح شد؛

تمامی دستگاه‌ها به میزان سهم خود در فعالیت‌های قرآنی مشارکت کنند

گروه فعالیت‌های قرآنی: مسئولان قرآنی در برنامه این هفته «افق» بر لزوم مشارکت تمامی دستگاه‌ها در فعالیت‌های قرآنی به میزان سهم خود تأکید کردند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) برنامه این هفته «افق» شنبه، 18 بهمن‌ماه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با اجرای‌کارشناسی محمدرضا پورمعین به تبیین دستاوردهای قرآنی نظام جمهوری اسلامی ایران طی 36 سال گذشته پرداخت.
حجت‌الاسلام والمسلمین حشمتی در ابتدای این برنامه ضمن گرامیداشت ایام‌الله دهه فجر و فرارسیدن سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: در دوران انقلاب که سالهای جوانی ما بود ما و همسن و سالان ما تشنه یادگیری قرآن بودیم و آشنایی جوانان با قرآن و یادگیری قرآن سهم بسیار مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی داشت.  در آن سالها معمولا منبرها با پرسش و پاسخ به پایان می‌رسید و پرسش و پاسخ شور و حالی بین جوانان ایجاد می‌کرد و مانند امروز نبود که منبرها یک طرفه باشد.

فضای فعلی کشور را قدر بدانیم
وی در ادامه گفت: باید فضای فعلی کشور که به برکت خون شهدا، رهبری امام خمینی(ره) و بزرگان دینی ایجاد شده است را قدر بدانیم؛ در زمان انقلاب به هیچ عنوان فضا برای بحث و گفت‌وگو حتی درباره قرآن و آموزش قرآن نبود و همیشه آرزو داشتیم یک روز بتوانیم در یک فضای آزاد با هم به گفت‌وگو بپردازیم که این امکان هم‌اکنون ایجاد شده است.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد یادآور شد: اوج فعالیت‌های قرآنی و توجه به قرآن در سال‌های بعد از انقلاب اتفاق افتاد و دوران دفاع مقدس نیز اوج قرآن در نظام جمهوری اسلامی ایران ما بوده است. در دوران دفاع مقدس زمانی که آیات قرآن را به وضوح در رفتار رزمندگان مشاهده می‌کردیم، لذت می‌بردیم اما بعد از آن نیز اتفاقاتی افتاد که از این اوج فاصله گرفتیم.

ارزش‌ها در رفتار مردم طی سال‌های اولیه انقلاب ملموس بود
وی ادامه داد: در سال‌های اولیه انقلاب و دوران دفاع مقدس، ارزش‌ها در رفتار مردم ملموس بود و مردم با ادب خاصی صحبت می‌کردند و امانت‌داری، صداقت، همدردی و ... بین مردم موج می‌زد و آرزو دارم که دوباره به آن روزها بازگردیم.
حشمتی اظهار کرد: وظیفه ما و همه نهادهایی حکومتی و مردمی این است که قرآن را به خوبی به معرفی کنیم؛ دورنمای ما در حوزه فعالیت‌های قرآنی همین است که قرآن به خوبی به مردم معرفی شود که برای این کار نیز نیازمند حاشیه نیستیم زیرا بهترین حرف‌ها را خداوند در قرآن زده است.

در اجرای برنامه‌های قرآنی به اثرگذاری فعالیت‌ها توجه کنیم
وی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: یکی از وظایف ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مسئول کمیته تبلیغ و ترویج، هماهنگی بین دستگاه‌های قرآنی است که تلاش داریم وظیفه قانونی خود را به درستی در این حوزه انجام می‌دهیم. گاهی اوقات شاهد اجرای برنامه‌های متعدد قرآنی از سوی دستگاه‌های قرآنی هستیم که مشخص نیست این فعالیت‌ها تا چه میزان اثرگذار است و در اجرای برنامه‌های قرآنی باید به اثرگذاری فعالیت‌ها توجه داشته باشیم.
حشتمی با اشاره به فعالیت‌های متعدد قرآنی که از سوی نهادهای مختلف برگزار می‌شود، گفت: متأسفانه هرچند که فعالیت‌های قرآنی بسیاری در کشور برگزار می‌شود اما هنوز تأثیرگذاری خود را نداشته‌اند و باید به این فکر کنیم که چگونه تأثیرگذاری فعالیت‌های قرآنی خود را بیشتر کنیم.
در این بخش از برنامه افق، مهدی قره‌شیخلو، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم میهمان بود که درباره فعالیت‌های سازمان دارالقرآن الکریم بعد از انقلاب اسلامی و دستاوردهای این سازمان گفت: در مجموعه دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی بسیاری از فعالیت‌های قرآنی راه‌اندازی شد که دفتر چاپ و نشر قرآن بعد از تأسیس این سازمان با هدف حفظ و صیانت از متن قرآن کریم شکل گرفت و هم‌اکنون هر جلد قرآن که در کشور چاپ می‌شود باید مجوز این مرکز را داشته باشد.

تمامی قرآن‌ها در کشور بدون کوچکترین غلطی چاپ می‌شوند

وی ادامه داد: سال 64 که مرکز نظارت بر چاپ و نشر قرآن راه‌اندازی شد قرآن‌هایی که می‌آوردند که چندین هزار غلط داشتند اما هم‌اکنون به جایی رسیده‌ایم که تمامی قرآن‌های به چاپ رسیده در کشور بدون غلط هستند و 60 مصحح به تصحیح این قرآن‌ها می‌پردازند.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: اعزام قاریان به خارج از کشور، برگزاری دوره‌های تربیت معلم قرآن و... از فعالیت‌هایی بود که  طی دهه 60 توسط سازمان دارالقرآن الکریم اتفاق افتاد؛ اما در رابطه با کل کشور ما بعد از انقلاب دستاوردهای خوبی داشته‌ایم، هرچند که با نقطه مطلوب فاصله داریم.

پیشرفت در حوزه آموزش و تبلیغ و ترویج و کمبود در حوزه پژوهش‌
وی ادامه داد: تشکل‌ها، رسانه‌‌ها، نهادهای قرآنی و... از دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه بوده‌اند و هم‌اکنون نیز بعد از گذشت 36 سال از انقلاب اسلامی، فعالیت‌های بزرگی در حوزه آموزش قرآن و تبلیغ و ترویج قرآن انجام شده است اما در حوزه پژوهش کمبودهایی داریم.
قره‌شیخلو عنوان کرد: هرچند که در حال حاضر نسبت به قبل از انقلاب اسلامی پیشرفت‌های خوبی داشته‌ایم اما اینکه کارهای قرآنی تبدیل به رفتار و فکر قرآنی شود بسیار اهمیت دارد که باید برای این موضوع نیز چاره‌ای اندیشیده شود. رفتارهایی که در عموم مردم می‌بینیم ریشه در آموزش‌هایی که طی این سالها بوده، دارد و باید بتوانیم این آموزش‌ها و برنامه‌ها را توسعه و تعمیق دهیم.

حوزه‌های صنعتی و اقتصادی نیز در برنامه‌های قرآنی مشارکت کنند
وی با عنوان این مطلب که ایجاد فرهنگ قرآنی در جامعه یک کار ملی است و همه باید به میزان سهمی که دارند در این کار مشارکت داشته باشند، عنوان کرد: در حوزه ورزش بخش عمده کارها و حمایت‌ها توسط حوزه صنعت انجام می‌شود اما در حوزه قرآن این اتفاق رخ نمی‌دهد و لازم است در حوزه قرآن نیز به این شکل باشد که دستگاه‌های صنعتی، اقتصادی، مردمی و... نیز از برنامه‌های قرآنی حمایت کرده و در این حوزه نقشی داشته باشند.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در ادامه گفت: ما طی سال‌های بعد از انقلاب اسلامی سهم مردم در فعالیت‌های قرآنی را کم نکرده‌ایم و بالعکس تلاش داریم سهم مردم در اجرای برنامه‌های قرآنی زیاد شود که ایجاد هزاران تشکل قرآنی در کشور نشان‌دهنده حضور مردم در فعالیت‌های قرآنی است.
وی با اشاره به اجرای طرح «نورباران» که با هدف چاپ گسترده قرآن با مشارکت‌های مردمی در سال 93 انجام شده است، گفت: امسال برای نخستین‌بار فراخوانی به منظور چلپ قرآن با کمک‌های مردمی اعلام کردیم که هزینه تأمین 100 هزار جلد قرآن توسط مردم تأمین شد و این اتفاق تا قبل از این رخ نداده بود. اگر بتوانیم بسترها را فراهم کنیم مردم ما این ظرفیت را دارند که در حوزه قرآن کمک بیشتری داشته باشند و وظیفه ما این است که حضور مردم و نحوه مشارکت‌ آنها را روشن و شفاف کنیم.
در بخش پایانی برنامه افق، حجت‌الاسلام والمسلمین حشمتی اظهار کرد: همانطور که پیش از این نیز چندین بار گفته شده است، به نظر می‌رسد دولت و نهادهای قرآنی، تنها 10 درصد اعتبارات حوزه قرآن را تأمین می‌کنند و 90 درصد در حوزه مساجد، هیئت‌های مذهبی و حرکت‌های خودجوش است که هزینه از طرف آنها تأمین می‌شود و باید بتوانیم سهم مردم در فعالیت‌های قرآنی را به روش‌هایی تبلیغ کنیم که آنها سهم بیشتری داشته باشند.

captcha